FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Κάτσε να λογαριαστούμε…

Ημερομηνία: 09-05-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με μεγάλες επιφυλάξεις μέχρι να δούμε τι σημαίνουν στην πράξη τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, υποδέχεται η κοινωνία τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, αφού ο ασάφειες είναι πολλές και αν δεν έχουμε ως τώρα καταλάβει πως υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, σίγουρα δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε και πως θα γίνουν οι μειώσεις. Σε πρώτη φάση αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει να κατευνάσει τη λαϊκή οργή τουλάχιστον μέχρι να έρθει ο… επόμενος λογαριασμός γιατί ξέρει ότι τότε θα… λογαριαστεί ξανά με τον κόσμο! Το μόνο που είναι υπέρ της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η… εποχή, αφού δεν δουλεύουν ούτε θερμαντικά σώματα, ούτε αιρκοντίσιον προσωρινά, οπότε σίγουρα οι λογαριασμοί θα είναι χαμηλότεροι με ή χωρίς τα μέτρα!

Ο απλός πολίτης θα δει τι πλήρωσε ως τώρα στους προηγούμενους λογαριασμούς και τι θα πληρώσει στους επόμενους. Επί του πρακτέου λοιπόν θα κρίνει! Και βεβαίως κανείς δεν έδεσε “κόμπο” την πολυδιαφημισμένη επιστροφή των 600 ευρώ, αφού η λεπτομέρεια είναι η λέξη… “έως”, η επιστροφή ξεκινά δηλαδή από τα 18 ευρώ και πιάνει “ταβάνι” στα 600 ευρώ και ούτε κι αυτά είναι για όλους! Στόχος λοιπόν την κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να περιορίσει το συνεχιζόμενο κακό, γιατί η… ζημιά έγινε! Μετά τους πρώτους τρελούς λογαριασμούς, ο κόσμος έτρεχε να… σωθεί έστω προσωρινά, για να μην του κόψουνε το ρεύμα!

Άλλος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διακανονισμό με την ΔΕΗ που δεν είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να σηκώσει οικονομικά καθώς υποχρεούται να πληρώνει την δόση της “κεραμίδας” που του ήρθε ξαφνικά στο κεφάλι και τους επόμενους λογαριασμούς στο ακέραιο και άλλος αναγκάστηκε να ενταχθεί σε προγράμματα διαφόρων εταιριών παρόχων ενέργειας με επισφαλές αποτέλεσμα αν και γνώριζε από την αρχή ότι μπορεί και να μην τον συμφέρει μια τέτοια νέα συμφωνία αφού από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας αλλού διπλασιάστηκε κι αλλού σχεδόν… τριπλασιάστηκε! Όμως αυτού του είδους η διαχείριση του καταπέλτη των λογαριασμών ήταν μονόδρομος για τον καταναλωτή, οπότε οι μόνοι ωφελημένοι ήταν ξανά η ΔΕΗ και οι πάροχοι ενέργειας, με τον πολίτη στημένο με την πλάτη στον τοίχο!

Η κυβέρνηση με εννιά μήνες καθυστέρηση, προχώρησε στο αυτονόητο κάτω από την τρομακτική πολιτική και κοινωνική πίεση, δηλαδή παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία άφησε να λειτουργεί ανεξέλεγκτη, με κάθε λογής υπερκέρδη, από τον περασμένο Αύγουστο. Όταν δε αρχίσει να υλοποιείται «ο νέος μηχανισμός», δηλαδή από τον Ιούνιο ίσως και Ιούλιο, θα έχουν περάσει τουλάχιστον 10-11 μήνες από την εκτίναξη των τιμών στο ρεύμα, έχοντας πλήξει σοβαρά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο καθένας καταλαβαίνει, ότι να ισοφαρίσει τη ζημιά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, μπορεί ίσως να την φρενάρει. Εδώ υπήρξαν επαγγελματίες που εξαιτίας των τεράστιων λογαριασμών ρεύματος, οδηγήθηκαν στην απόφαση να βάλουν λουκέτο για να σώσουν ότι σώζεται, ή άλλοι που κατέφυγαν σε δανεισμό με δυσβάσταχους όρους, όταν από 1000 ευρώ ρεύμα στα μαγαζιά τους του ήρθε τουβλιά των τεσσάρων και πέντε χιλιάδων ευρώ!

Και στην προκειμένη περίπτωση, η λαϊκή οργή για την ασύστολη λεηλασία της κοινωνίας, καταγράφηκε στο βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοδεία του Τσίπρα στην Ηλεία, που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου με πολλές πολλές χιλιάδες προβολές και κοινοποιήσεις και αρνητικά- ευγενικά το λέω- σχόλια, που σίγουρα θορύβησε ιδιαίτερα το Μαξίμου, γιατί είδαν τις καρέκλες τους να τρίζουν! Φαίνεται πως η πολύπαθη Ηλεία που γενικώς έχει πληρώσει βαρύ λογαριασμό στα πάντα, λειτούργησε κατά ένα μέρος, υπέρ τη κοινωνίας! Και κανείς ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση, δεν μπορεί να κάνει λόγο για προπαγάνδα ή αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό ήταν καταγραφή της λαϊκής αντίδρασης είτε αρέσει στην κυβέρνηση είτε δεν αρέσει! Γιατί αυτός που μίλησε οργισμένος, ήταν ο απλός πολίτης και ο απλός επαγγελματίας που δεν ήταν απαραίτητα… Συριζαίος και αυτό δεν μπορούν να το αμφισβητήσουν!

Και το πιο ανέντιμο στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι προκλητικές δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, που όχι απλώς κάνουν το άσπρο μαύρο, αλλά ρίχνουν και την ευθύνη στον κόσμο. Ο Οικονόμου μάς είπε αυστηρά ότι “ο τζάμπας πέθανε και το δωρεάν τελείωσε”, ο Άδωνις ότι οι τιμές ρεύματος είναι στον ευρωπαϊκό μέσον όρο και έθεσε το… δίλημμα για το τι πρέπει να γίνει “Να χρεοκοπήσει η κοινωνία ή οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος”, ενώ ο ίδιος ο Κυριακος Μητσοτάκης μας είπε οτι «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται»! Τον άκουσε και η γιαγιά γειτόνισσά μου κι άρχιζε να βράζει μακαρόνια στο… γκαζάκι του καφέ και να κάνει μπάνιο με την κατσαρόλα όπως παλιά – με βραστό νερό επίσης στο γκαζάκι – για να μην ανάψει θερμοσίφωνα!

Επομένως, η λύση είναι μία. Πετάτε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στον κάδο!!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος