FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο καραντίνας Β΄: Τα παιδιά ρωτούν: «Εμείς κάλαντα θα πούμε»;

Ημερομηνία: 07-12-2020 | Συντάκτης:
Γράφει μια πρώην και νυν έγκλειστη

Σε 18 μέρες από σήμερα έχουμε Χριστούγεννα! E! και; Τι θα αλλάξει; Μάλλον τίποτα!  Όπως όλα δείχνουν και κυρίως οι αριθμοί που είναι αδυσώπητοι- αφού αν και συμπληρώνουμε ένα μήνα καραντίνας, η μείωση των κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνώμενων και των θυμάτων γίνεται με το σταγονόμετρο-  η ζωή μας δύσκολα θα ξαναβρεί όχι τον κανονικό της ρυθμό, αλλά εν πάσει περιπτώσει έναν υποφερτό ρυθμό. Λίγο γιορτινό, πασπαλισμένο με… χρυσόσκονη από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που σχεδόν όλοι βιαστήκαμε να στολίσουμε από τα μέσα του Νοέμβρη, για να ξεγελάσουμε την ψυχολογία μας και την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.  Ο εφιάλτης του κορονοϊού έχει στρογγυλοκάτσει στην κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου αντικαθιστώντας το αστέρι κι όση χρυσόσκονη και να του ρίξουμε, θα παραμείνει καλικαντζαράκι,  ένα τερατάκι που θα σκιάζει τις μέρες μας ακόμα και τις γιορτινές που ίσως για πρώτη φορά θα περιέχουν τόση θλίψη.

Και αυτά τα «διαφορετικά» Χριστούγεννα, τα έχουν αντιληφθεί και τα παιδιά, αφού όπως λέει κι ο Διονύσης «πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, αφού αυτά τα ξέρουν όλα». Μόνο που δεν έχουμε έτοιμες απαντήσεις σε ότι μας ρωτάνε, όπως χθες όταν ένας πιτσιρικάς θεωρώντας ότι ως.. δημοσιογράφος θα ήξερα να του πω,  με ρώτησε με ύφος θλιμμένο «δηλαδή εμείς φέτος κάλαντα δεν θα πούμε;» Και με… κόλλησε στον τοίχο, ένοιωσα ένα πόνο στο στήθος γιατί κατάλαβα την απογοήτευσή του, αλλά πραγματικά δεν ήξερα τι να του απαντήσω! Ποιος ξέρει, μπορεί η κυβέρνηση να εμπνευστεί έναν νέο κωδικό μετακίνησης… 8 «πηγαίνω για τα κάλαντα» κι αν εσύ κακό παιδί αντί να βγεις για κάλαντα πας για τσίχλες στο περίπτερο, θα φας πρόστιμα 300 ευρώ! Γι αυτό πρόσεξε, πρέπει να έχεις απαραίτητα μαζί σου… τριγωνάκι και όχι όλη σου την παρέα, γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί… συνάθροιση Χριστουγέννων!  Βλέπετε, έχουν και τα παιδιά τις δικές τους λογικές απορίες, εδώ τα μικρότερα φοβούνται ότι δεν θα έρθει ούτε ο Άγιος Βασίλης, γιατί απαγορεύονται οι… μετακινήσεις από τον ένα νομό στον άλλον!

Κάπως έτσι θα είναι οι φετινές γιορτές, αντίστοιχες με εκείνες της Λαμπρής που ψήναμε το αρνί στο μπαλκόνι και τσουγκρίζαμε τα αυγά με τον αστυνόμο έξω από την πόρτα για να τσεκάρει μήπως και περάσει κανένας ξένος το κατώφλι μας! Αν και στο Χριστουγεννιάντικο τραπέζι μπορεί να είμαστε και πιο πολλοί, αφού καθώς είπε χθες ο Πέτσας, μπορεί να επιτραπεί να είναι… μια ακόμα οικογένεια στο ίδιο τραπέζι! Τυχερούληδες!! Μπορείτε να φωνάξετε και τον παππού με την γιαγιά, ή το θείο με την θεία! Μετρημένοι όμως! Αυτά τα ωραία θα ζήσουμε και φέτος, θα βλέπουμε τους στολισμένους δρόμους και την αγορά μόνο την ημέρα, με sms μετακίνησης και μην ονειρεύεστε ότι θα δείτε τον νυχτερινό και φωτισμένο στολισμό της πόλης, αφού το ώρα 9 μμ μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Κι ερχόμαστε στο πολυδιαφημισμένο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, που μόνο άνοιγμα δεν είναι αν σκεφτεί κανείς πόσες επιχειρήσεις αφορά και ποιες ανάγκες μας εξυπηρετεί, αφού αυτός ο περιβόητος οδικός χάρτης επαναλειτουργίας, εκπονείται ακόμα από την κυβέρνηση και τους λοιμοξιωλόγους κάτω από τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου που βλέπουν να χάνουν και τα Χριστούγεννα. Από σήμερα ανοίγουν λέει πρώτα τα εποχικά καταστήματα με τα Χριστουγεννιάτικα είδη που για να μιλήσουμε με αριθμούς για να καταλάβουμε τι σημαίνει άνοιγμα της αγοράς, αφορά μόνο… 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα! Στον Πύργο δηλαδή δεν πρέπει να είναι ούτε τρία- τέσσερα κι αν σκεφτεί κανείς ότι ο πιο πολύς κόσμος έχει ήδη στολίσει, μιλάμε για… μεγάλη οικονομική ανάσα της αγοράς! Την Παρασκευή έρχεται η σειρά των κομμωτηρίων, νυχάδικων κλπ  γιατί αν δεν βάψεις ρίζα και δεν χτενίσεις μαλλί, ωραία καραντίνα δεν πρόκειται να κάνεις! Άλλωστε το… μπαλαγιάζ και η  μπούκλα  με το κόκκινο νύχι, δένουν τέλεια με την παντόφλα και την πιτζάμα με τα αρκουδάκια!

Για τα υπόλοιπα καταστήματα, ακόμα συσκέπτονται μέχρι να βρουν την χρυσή τομή αφού προέχει μεν η προστασία της υγείας και της ζωής, δεν αντιλέγουμε, αλλά πρέπει να αναπνεύσει και η αγορά! Γι αυτό και το σχέδιο επαναλειτουργίας της αγοράς εξελίσσεται σε μια «μάχη» αναμεσα στον εμπορικό κόσμο από την μια πλευρά και τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση από την άλλη με διαφορετικούς ωστόσο «παίχτες» στη σκακιέρα. Γιατί τα μεν εμπορικά θέλουν την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους για να πουλήσουν και κανένα χειμωνιάτικο ρούχο η κανένα παπούτσι στον κόσμο, αφού πριν από το lockdown είχαν εφοδιάσει τις επιχειρήσεις τους, οι δε επιχειρηματίες της εστίασης με τους όρους που θέλουν να τους ξανανοίξουν, διαφωνούν γιατί ξέρουν ότι αφενός θα μπούνε μέσα με τα τσαρούχια και αφετέρου μετά τις γιορτές θα τους ξανακλείσουν! Γι αυτό και ζητούν τώρα σε πρώτη φάση πέρα από ουσιαστικά μέτρα στήριξης και την δυνατότητα επιλογής για το αν θα ανοίξουν ή όχι.

Όπως βλέπετε το παζλ γίνεται όλο και πιο δύσκολο γιατί η κυβέρνηση ήταν.. σαφής! Περισσότερα λεφτά στήριξης δεν υπάρχουν, άρα τι μας λέει; Βγάλτε τα μάτια σας! Εδώ λοιπόν περιορίζεται το «σχέδιο»!!! Κι άμα δεν ξέρεις και κολύμπι, σωσίβιο δεν υπάρχει!! Και περιμένουν και τα παιδιά απάντηση: «Εμείς κάλαντα θα πούμε”;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος