FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο καραντίνας Β΄: Το ”θαύμα” των Χριστουγέννων…

Ημερομηνία: 30-11-2020 | Συντάκτης:
Γράφει μια πρώην και νυν έγκλειστη

Με την ελπίδα της αποκλιμάκωσης της εκρηκτικής κατάστασης που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες και πριν αλλά και κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών του δεύτερου lοckdown σε ότι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας ζούμε και υπομένουμε όλοι την καραντίνα, με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα. Η πρώτη παράταση ήδη ανακοινώθηκε, η δεύτερη έπεται όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον ως τις 14 Δεκέμβρη και για την συνέχεια, ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί. Ό, τι φέτος θα ζήσουμε Γιορτές με μεγάλους περιορισμούς, είναι πλέον δεδομενο, αυτό όμως που “παίζει” ακόμα είναι το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο όχι μόνο στη χώρας μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Οι ειδικοί επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί και οι κυβερνήσεις ζυγίζουν τη οικονομική χασούρα από μια πιθανή παράταση του lockdown την περίοδο των εορτών. Στόχος είναι να γίνει ένας επιτυχής συγκερασμός του όποιου εορταστικού κλίματος με την επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας της αγοράς. Βέβαια κάθε χώρα έχει λάβει τα δικά της υποστηρικτικά μέτρα για να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες τους, ενώ στην Ελλάδα δυστυχώς η οικονομία έχει ήδη καταρρεύσει και δεν έχει άλλες αντοχές. Και αυτό θα πρέπει να μετρήσει ιδιαίτερα στην τελική πρόταση της επιτροπής των λοιμοξιολώγων που ωστόσο δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που μπορεί να φέρει ένα σχέδιο παράτασης του lockdown την περίοδο των εορτών, εάν στην ομάδα τους δεν προστεθούν και οικονομολόγοι που μπορούν να σταθμίσουν τα δεδομένα της αγοράς και της Οικονομίας.

Αυτή η περίοδος προφανώς αποτελεί και το πιο δύσκολο σταυρόλεξο για την κυβέρνηση που θα πρέπει να ζυγιάσει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για προχειρότητες και λάθος κινήσεις, ούτε για αυτοσχεδιασμούς και δυστυχώς μέχρι τώρα δεν μας έχει πείσει ότι οι αποφάσεις που παίρνει είναι και οι σωστές. Βαδίζει από την μια αποτυχία στην άλλη! Την κατάρρευση του συστήματος υγείας, μόνο η κυβέρνηση δεν την είχε… προβλέψει και οι ασθενείς παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα- γράμματα! Οι παραλείψεις και η προχειρότητα στην τηλεκπαίδευση είδαμε επίσης πως εξελίχθηκες με χιλιάδες παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στην δημόσια εκπαίδευση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο και η Εστίαση,  περιμένουν μόνο ένα θαύμα για να μην βάλουν λουκέτο! Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις κλειστές επιχειρήσεις είναι βυθισμένοι στην απελπισία και φοβούνται ότι το μόνο που έχουν “εξασφαλίσει” είναι το “διαβατήριο” στην ανεργία!

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού χθες, πρότεινε ο κλάδος της εστίασης και όλων των συναφών επαγγελμάτων να παραμείνει κλειστός την περίοδο των γιορτών, στεγανοποιώντας έτσι κάθε πιθανή εστία μετάδοσης του ιού. Και ναι, με επιδημιολογικά κριτήρια αυτό θα ήταν το ιδανικό, να κλειδαμπαρωθούμε όλοι μέσα μέχρι να έρθει το εμβόλιο! Το θέμα όμως είναι πώς και πόσοι θα αντέξουμε! Γιατί το έχω γράψει κι άλλη φορά, την πανδημία του κορονοϊού, θα αντικαταστήσει η πανδημία της πείνας! Γι αυτό λοιπόν τα Χριστούγεννα είναι το κρίσιμο σταυροδρόμι για την λήψη των σωστά ζυγιασμένων αποφάσεων γιατί αν είχαμε μια κυβέρνηση που ξέραμε ότι οι πολιτικές της και φυσικά  με το ταμείο της θα στηρίξει πραγματικά όλους τους οικονομικά πληγέντες της πανδημίας και δεν εννοούμε απλώς  να μεταθέτει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε ένα εξάμηνο, τότε αυτή εννοείται ότι θα ήταν η τέλεια λύση. Διαφορετικά, όλα θα πέσουν στου… κασίδι το κεφάλι!

Οι χειρισμοί λοιπόν και οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου για την περίοδο των εορτών,  είναι σίγουρα από τις πιο κρίσιμες της θητείας της και τα λάθη εδώ δεν συγχωρούνται, έχουμε ήδη περάσει σε φάση “κόκκινου συναγερμού”! Και η επόμενη βεβαίως κρίσιμη απόφαση, αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε διαβαίνοντας στο 2021, είναι η επιλογή του σωστού και πιο ασφαλούς εμβολίου γιατί εδώ ξεκινάει το επόμενο… “πάρτι” κι έχουμε ακόμα για το θέμα αυτό να δεχθούμε ένα πλήθος πληροφοριών και παραπληροφόρησης, αλλά προς το παρόν ας παραμείνουμε στο κρίσιμο σταυρόλεξο των εορτών.

Ο καθένας λοιπόν από την πλευρά του περιμένει τα δικό του «θαύμα Χριστουγέννων», με στόχο να αντέξουμε  και όλοι μαζί να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία… Κι όταν μετρηθούμε να είμαστε όλοι εδώ! Αλλά και  να μπορούμε να ζήσουμε, να έχουνε ένα μέλλον τα παιδιά μας…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος