FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Η Ηλεία στη ζώνη του… λυκόφωτος!

Ημερομηνία: 20-12-2021 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


 

Με νέο… αφήγημα για την δημιουργία μεταλυκειακών δομών στο νομό μας έτσι γενικώς και αορίστως επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν λέει μετά τον νέο χρόνο που θα είναι φαίνεται… παχιές οι μύγες- εμφανίστηκε στην Ηλεία την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Ο υφ. περιηγήθηκε μεν στα δύο πρώην ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας, όχι όμως – όπως ήλπιζαν οι τοπικοί φορείς- για να μοιράσει ψήγματα ελπίδας για την διατήρηση τους στον ακαδημαϊκό χάρτη- , αλλά για να επιβεβαιώσει ότι το λουκέτο είναι οριστικό προσθέτοντας μάλιστα ότι τα λουκέτα στα δικά μας Πανεπιστημιακά τμήματα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα! Να λοιπόν που δεν είμαστε και σε κάτι… ουραγοί!

Ο κ. Συρίγος εν ολιγοις απέκλεισε τη λειτουργία Σχολής ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, τονίζοντας ότι τα ΤΕΦΑΑ που υπάρχουν υπερκαλύπτουν τις δυνατότητες και παρουσίασε ως… αρνητικό παράδειγμα τη Γεωπονία Αμαλιάδας λέγοντας ότι ήταν ελάχιστοι οι φοιτητές που έφταναν μέχρι το πτυχίο προσδιορίζοντας τον αριθμό τους στο 2% των εισαχθέντων! Για τη δε Μουσειολογία μας είπε ότι αυτοτελές Τμήμα Μουσειολογίας σε όλη την Ευρώπη δεν υφίσταται και τέτοια τμήματα σαν το υπάρχον του Πύργου δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας!

Με λίγα λόγια έβγαλε τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας εντελώς… άχρηστα, κατά συνέπεια θεωρεί ότι είναι άχρηστα και τα πτυχία που πήραν απο αυτά οι φοιτητές και το μόνο χρήσιμο που είδε σε αυτά ήταν οι… κτιριακοί χώροι που φιλοξενούνται! Γι αυτό και όταν ο πρόεδρος της Μουσειολογίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος τον ενημέρωνε για τους ενεργούς φοιτητές του τμήματος και για τις νέες δράσεις που αναπτύσσονται φέτος εκεί, ο Συρίγος τον ρώταγε… πόσα άτομα χωρά η κάθε αίθουσα! Ηταν λοιπόν σαφής και μας το είπε με όλους τους τρόπους, ότι το μόνο που τον νοιάζει είναι τα κτίρια, άρα δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ορισμένοι έλεγαν ότι μείναμε με τον απορία για το τι ήρθε να κάνει στην Ηλεία ο υφ. Παιδείας! Για το ακαδημαϊκό περιβάλλον, δεν είχε καμία απορία! Μόνο για τα τετραγωνικά!

Το ζητούμενο βέβαια είναι τι θέλει να κάνει με αυτά τα κτίρια το Υπουργείο Παιδείας! Να κλείσει τα Πανεπιστήμια και να τα μετατρέψει σε μεταλυκειακές δομές ΙΕΚ, Πειραματικά ΕΠΑΛ, Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ) κ.ο.κ και βεβαίως καμία δομή εκπαίδευσης δεν υποτιμούμε, όμως το θέμα είναι με ποιο σχέδιο τα υλοποιείς όλα αυτά και τι αντίκρισμα θα έχουν! Και το λέω αυτό γιατί το ποσοστό επιλογής της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκων χωρών! Η Ελλάδα σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων CEDEFOP για το έτος 2020 κατατάσσεται στην… 30η θέση ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες ( ΕΕ και Ισλανδία Νορβηγία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο). Αυτά δεν τα λέω εγώ, η κυρία Κεραμέως τα είπε πέρυσι περίπου τέτοια εποχή όταν παρουσίαζε το Νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση! Τοσο δηλαδή ελκυστική είναι!

Και όταν ξεκινάς με μια τέτοια βάση, θα πρέπει ως κυβέρνηση να πιστεύεις ότι θα κάνεις το… θαύμα και θα πετύχεις τέτοια αναβάθμιση που θα… τρίβουμε τα μάτια μας! Και σε τέτοια θαύματα, είναι αλήθεια πως δεν μας συνηθίζει η παρούσα κυβέρνηση! Και βέβαια σε εκείνη την περσινή συνέντευξη ο γγ δια βίου Μάθησης Γιώργος Βούτσινος – που συνόδευε στην Ηλεία τον υφ. Παιδείας- προκειμένου να πείσει για την ίδρυση των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης και την σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “υπάρχουν ειδικότητες που βρίσκονται σε έλλειψη στην αγορά εργασίας, όπως καραβομαραγκοί, μαρμαράδες και εκείνες που ζητά η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη”! Πολύ ωραία, αν για το… Πέραμα βρήκαν τι μεταλυκειακές δομές θα φτιάξουν για την Ηλεία τι ακριβώς έχουμε ανάγκη ανάλογα με το προφίλ του νομού;

Γιατί το μυαλό μας πάει στις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε πριν ένα χρόνο η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «τα παιδιά από το Περιστέρι που θέλουν να γίνουν ψυκτικοί». Ανήλικοι, εξειδικευμένοι, εργάτες χωρίς τις βασικές εγκύκλιες γνώσεις που είναι απαραίτητες για τη ζωή τους; Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στη χώρα μας και το μέλλον των παιδιών; Στην Ηλεία δηλαδή που είναι ένας νομός που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, τον Πολιτισμό και τον τουρισμό από την στιγμή που δεν τους έκαναν η Γεωπονία, η Μουσειολογία και το ΤΕΦΑΑ με συναφές αντικείμενο, τι προσανατολισμό σκοπεύουν άραγε να δώσουν στην εδώ μεταλυκειακή και επαγγελματική εκπαίδευση;
Άλλωστε το… παιδί από το Περιστέρι μας είπε ο Πρωθυπουργός τι θέλει να γίνει, το παιδί από την Ηλεία δεν ξέρουμε! Καραβομαραγκοί όλοι, μπας και δούμε άσπρη μέρα!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος