FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Η «ευημερούσα» Ελλάδα του 2022!

Ημερομηνία: 10-10-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Η πολυσυζητημένη «βαρυχειμωνιά» στην τσέπη μας και στη ζωή μας που όλοι φοβόμαστε ότι καταφτάνει και που σημαίνει ότι σύντομα τα νοικοκυριά θα βιώσουν καταστάσεις ακόμα και ακραίας φτώχειας,  κάνει ήδη την εμφάνισή της από το φθινόπωρο, πριν ακόμα προλάβουμε να περάσουμε το κατώφλι του χειμώνα.  Ήδη ο Οκτώβρης κάνει ποδαρικό με  νέες αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, όπου σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν σύμφωνα με τα προγνωστικά και το 12% μέσα σε ένα μήνα! Δηλαδή το ράλι των τιμών συνεχίζεται ακάθεκτο χωρις ταβάνι κι αν συγκρίνουμε ως απλοί καταναλωτές πέρα από τα στοιχεία της αγοράς προιόντα που αγοράζαμε πέρυσι τέτοια εποχή με αυτά που προμηθευόμαστε φέτος, μέσα σε ένα χρόνο οι αυξήσεις ξεκινούν από… 50-100% σε πολλά βασικά και απαραίτητα είδη για ένα νοικοκυριό τη στιγμή που μισθοί και συντάξεις είναι καθηλωμένοι σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα!

Ο κόσμος έχει φτάσει πλέον σε απόγνωση και κάθε βδομάδα «ξεσκαρτάρει» και από ένα βασικό προϊόν από το καλάθι του, δηλαδή  ο προσδιορισμός «βασικά» η «απαραίτητα» προϊόντα σε λίγο θα εκλείψει τελείως! Βασικό προίόν θα θεωρείται πλέον εκείνο που μπορεί η τσέπη του να αποκτήσει και δεν θα είναι καν το γάλα ή το κρέας, η κατανάλωση των οποίων θα περιοριστεί δραματικά. Φτάσαμε στο σημείο οι ηλικιωμένοι που συνήθως τα βράδια την πέρναγαν λιτά με ένα γιαούρτι, να σκέφτονται να το αγοράσουν, όταν η συσκευασία των τριών κοστίζει τουλάχιστον 2,5- 2,8  ευρώ!  Υπήρξε άνθρωπος μπροστά μου σε μπακάλικο συνοικιακό που ήρθε και αγόρασε… δύο πατάτες για πενταμελή οικογένεια και λίγο αργότερα επέστρεψε και αγόρασε συμπληρωματικά άλλες δύο! Δηλαδή ούτε καν μια πατάτα ανά ένα άτομο που σημαίνει ότι κάποιος από όλους στο οικογενειακό τραπέζι δεν την δοκίμασε καθόλου  ή μοίρασαν τις 4 πατάτες στα 5 για να φάνε όλοι! Και θα δούμε και θα βιώσουμε πολλές τέτοιες θλιβερές εικόνες το επόμενο διάστημα στην «ευημερούσα» – κατά τον Κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του- Ελλάδα!

Κι επειδή η κυβέρνηση πάει για εκλογές, τώρα στα απότρυγα κι αφού οικονομικά διαλύθηκε το σύμπαν, αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο του «καλαθιού της νοικοκυράς», όπου βεβαίως δεν θα μπορεί ούτε να ορίζει τιμές ούτε να παρεμβαίνει στο είδος του προϊόντος, απλώς η γενική γραμματεία Καταναλωτή και η ΔΙΜΕΑ  θα παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών στο καλάθι με τα 50 προϊόντα που θα ορίζει κάθε σούπερ μάρκετ και θα παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών, κάνοντας ηλεκτρονική καταγραφή των τιμών λιανικής πώλησης σε πραγματικό χρόνο. Αν διαπιστώνεται λέει άνοδο τιμής θα παρεμβαίνει η υπηρεσία, και θα επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν ξέρω αν με αυτήν την μέθοδο μπορεί να υπάρξει μια συγκράτηση των τιμών, σε προϊόντα όπως ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, κρέατα, πουλερικά, γαλακτοκομικά κλπ, ευελπιστούμε έστω και αργά με κάποιον μαγικό τρόπο  να λειτουργήσει υπό το φόβο των προστίμων.

 Κάτι που έπρεπε να είχε κάνει  η κυβέρνηση πριν φτάσουμε στο αμήν από την αισχροκέρδεια με την δικαιολογία του πολέμου στην Ουκρανία! Και οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν βεβαίως επηρεάσει αρνητικά και την εστίαση που δεν μπορεί όπως έκανε παλαιότερα να απορροφήσει τις αυξήσεις  μα ούτε και το ενεργειακό κόστος και οι επιχειρήσεις του κλάδου με τη σειρά τους είτε ανεβάζουν τις τιμές είτε κάνουν «εκπτώσεις» στα προσφερόμενα προϊόντα τους.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ντελίβερι στο σουβλάκι, όπου οι ψησταριές κατάργησαν λ.χ τις χαρτοπετσέτες που συνόδευαν άλλοτε το πακέτο για το σπίτι και επιπλέον το καλαμάκι έχει τώρα  γαρνιτούρα 3-4 πατάτες “ακτινογραφια”  γιατί το σπορέλαιο έχει φτάσει στο θεό!  Στα δε εστιατόρια σου προτείνουν πλέον για το  ψητό σου πατάτα φούρνου κι αν ζητήσεις τηγανητή τους βαράει ένα μικρό εγκεφαλικό ή θα πληρώσεις 5-5,5 ευρώ τη μερίδα!

Αν τα μέλη της κυβέρνησης και ειδικά ο Άδωνις, ψώνιζαν μόνοι τους στα σούπερ μάρκετ και δεν έστελναν τη Φιλιππινέζα τους για ψώνια, θα είχαν ιδία άποψη για τις τρομακτικές αυξήσεις στην αγορά και κυρίως στο σούπερ μάρκετ, αν και δεν νομίζω ότι ποτέ θα προβληματίστηκαν για να αγοράσουν ένα γιαουρτάκι για βραδινό!   Γιατί αν δεν μπεις στα “παπούτσια” του άλλου, δύσκολα θα καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει! Άλλωστε, σε λίγο η νοικοκυρά θα πηγαίνει χωρίς… καλάθι στο σούπερ μάρκετ και θα παίρνει στα χέρια τα 3-4 πράγματα που θα αγοράζει!  Στην «ευημερούσα» Ελλάδα του 2022!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος