FOLLOW US: facebook twitter

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – Φεστιβάλ Κινηματογράφου: To be continued!

Ημερομηνία: 12-12-2022 | Συντάκτης:

Έχεις να κάνεις πολύ δρόμο, κοριτσάκι,

κ’ έχεις δυο πεδιλάκια μόνο από ουρανό…

( Δανειζόμενη το απόσπασμα από το “Πρωινό άστρο” του Γιάννη Ρίτσου)

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Οι τίτλοι του επετειακού 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, έπεσαν για την φετινή χρονιά, αλλά το… φιλμ δεν τελείωσε, γράφει από κάτω… to be continued! Όπως λέμε στις τηλεοπτικές σειρές έχει και 2η και 3η σεζόν και πάει λέγοντας! Γιατί μπορεί να ολοκληρώθηκε το ζωντανό κομμάτι με την συμμετοχή όπως πάντα χιλιάδων παιδιών στις αίθουσες, τα εργαστήρια και τα διάφορα παράλληλα πρότζεκτ,  πάνω από 10.000 παιδιά για την ακρίβεια είδαν φέτος ταινίες στις σκοτεινές αίθουσες, κι έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει γράφοντας καινούργια επεισόδια.. 

Το Σάββατο είχα τη διπλή χαρά, να παρακολουθήσω και να γίνω μέρος, μιας επίσης διπλής γιορτής. Της παρουσίασης το πρωί,  της μελέτης  του έργου αξιοποίησης  του κτιρίου του ΑΣΟ που θα στεγάσει το Φεστιβάλ και της τελετής λήξης το βράδυ, με την απονομή των βραβείων, ανάμεσα στο πολύβουο μελίσσι εκατοντάδων νέων ανθρώπων.  Κι ένιωσα πραγματικά βαθιά συγκίνηση βλέποντας τον ενθουσιασμό να ξεχειλίζει στα μάτια όλων αυτών των παιδιών που κατέκλυσαν το συνεδριακό κέντρο του διοικητηρίου από την Ηλεία, την Ελλάδα αλλά και διάφορες χώρες του κόσμου! Τον ενθουσιασμό τους που πρόδιδαν οι ιαχές και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα κάθε φορά που ένας από τους νέους του φίλους ανέβαινε στη σκηνή να παραλάβει το βραβείο του ή προβαλλόταν ένα βίντεο της Camera Zizanio ή τα daily news που αποθεώθηκαν! Και πώς να μην νοιώσεις παιδί ανάμεσα σε τόσα ζιζάνια! Αυτόν λοιπόν τον τόσο συγκινητικό ενθουσιασμό, κρατώ από τον επίλογο της φετινής διοργάνωσης!

Τα 25 χρόνια δημιουργικής και ευδόκιμης πορείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είναι πολύ σημαντικά, γιατί ως ζωντανός οργανισμός και ως θεσμός, πέρασε πια από τις δυσκολίες της εφηβείας, μπήκε στην περίοδο της πρώτης νιότης, ενηλικιώθηκε και τώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Καλείται να κάνει το επόμενο βήμα για να μπορέσει να συνεχίσει και να αναπτυχθεί και φυσικά να έχει διάρκεια ζωής όλο το χρόνο. Και το επόμενο βήμα συνδέεται άρρηκτα με την απόκτηση της δικής του στέγης. Και το “σπίτι” του είναι εκεί και περιμένει, στις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ στον Πύργο, σε αυτό το μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που ρημάζει και πρέπει να πάρει ζωή! Και αυτό το όραμα ετών, σχηματοποιείται πλέον, μετά από κόπους και αγώνες και συνέργειες κι είδαμε το Σάββατο την εικόνα του στο πανί και φανταστήκαμε το μέλλον του μέσα στη μικρή μας πόλη! Και ενθουσιαστήκαμε κι εμείς οι μεγάλοι κι ονειρευτήκαμε όπως τα παιδιά!

Κάποιοι – ευτυχώς ελάχιστοι θεωρώ- κοντόφθαλμοι και μικρόνοες  μπορεί να βλέπουν το έργο με επιφυλακτικότητα ακόμα και με καχυποψία, ίσως γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν το μεγαλόπνοο του εγχειρήματος. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι πρόκειται για ένα έργο οραματικό και ότι το εγκαταλελειμμένο αυτό κτίριο που εδώ και χρόνια φιλοξενεί μόνο περιστέρια και κουτσουλιές,  μπορεί να μετατραπεί σε κυψέλη πολιτισμού όχι μόνο για την πόλη του Πύργου, αλλά για όλη την Ηλεία. Μια παρακαταθήκη για τα παιδιά αυτού του τόπου που έχουν το δικαίωμα να ενθουσιάζονται όλο το χρόνο, μια τεράστια επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Γιατί  όπου ανθεί ο Πολιτισμός, ευωδιάζει ο τόπος!

Και πέραν τούτου, ως μια μορφή ευρύτερης ανάπτυξης και εξωστρέφειας της περιοχής που θα ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο, θα λειτουργήσει και ως μια ζωογόνος πηγή για την τοπική οικονομία. Κι αν το «χαρτί» των Πανεπιστημιακών σχολών το έκαψαν για την Ηλεία, η επανάχρηση του ΑΣΟ και η μετατροπή του κτιρίου σε ένα σύγχρονο και ζωντανό, πρωτοποριακό πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης με τη δημιουργία ευρωπαϊκού κέντρου νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας και κινηματογραφικής παιδείας, είναι ίσως η δεύτερη ευκαιρία μας να αποκτήσουμε ένα  άλλου είδους Πανεπιστήμιο. 

Εκείνη λοιπόν που πρέπει τούτη τη στιγμή να κερδίσει τον αγώνα και να αγκαλιάσει αυτό το όραμα, είναι η τοπική κοινωνία. Να κάνει την υλοποίηση του έργου που βρίσκεται ήδη σε τροχιά με πυρήνα το φεστιβάλ και όχημά της την Περιφέρεια και άλλους ακόμα φορείς, δικής της απαίτηση!  Και στόχο, το 2023 να δημοπρατηθεί!! Για να μπορούμε να καμαρώνουμε ότι όλοι μαζί πετύχαμε κάτι! Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο, όμως μπορούμε να τον διαβούμε παρέα…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος