FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο εξόδου: «Τραγικό! 4 φορές άνεργος σε 9 μήνες!»

Ημερομηνία: 02-11-2020 | Συντάκτης:
Ξανά στο ίδιο έργο θεατές!

«Η ζωή μας κύκλους κάνει , φτάνει, φτάνει, παράπονο πικρό πάλι με πιάνει» και  παραφράζω τη Χαρούλα πρωί – πρωί, αναλογιζόμενη ότι από αύριο μπαίνουμε ξανά σε νέα περιοριστικά μέτρα… ημικαραντίνας , στις κόκκινες περιοχές πιο αυστηρά με μισό- lockdown,  στις κίτρινες  ( συμπεριλαμβανομένης προς τα παρόν και της Ηλείας) λιγότερο αυστηρά αλλά με σοβαρούς περιορισμούς, στήνοντας ανάχωμα στον κορονοϊό! Δεύτερο κύμα πανδημίας σε εξέλιξη, δεύτερο κύμα ανασφάλειας, φόβου, ξανά λουκέτων και ανεργίας, στέρηση της ελευθερίας μας που σε πολλές περιπτώσεις βεβαίως ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού! Γιατί, η ατομική ευθύνη πήγε περίπατο σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων ειδικά το καλοκαίρι ελέω τουρισμού και ανεπάρκειας του συστήματος υγείας που φυσικό είναι να πιέζεται πλέον αφόρητα, καθώς έχει βρεθεί εν πολλοίς ανοχύρωτο για να αντέξει!

Νέα λοιπόν γιαπωνέζικα «μαρτύρια» από αύριο και νέος σχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη covid19 που όπως έγραφα από την προηγούμενη εβδομάδα, είχε στον αρχικό σχεδιασμό του πολλες αδυναμίες και αυτό φάνηκε με την νεώτερη αναμόρφωσή του, αφού λειτουργούσε αιφνιδίως ως… ασανσέρ μεταξύ των δύο πρώτων και των δύο δεύτερων χαρακτηρισμένων υγειονομικών περιοχών.  Έτσι έχουμε πλέον Α και Β επίπεδα, επιτήρησης ( κιτρινο) και αυξημένης επικινδυνότητας (κόκκινο) με βασικό χαρακτηριστικό διαφοροποίησης των δύο ζωνών την λειτουργία της Εστίασης που για μια ακόμα φορά θα πληρώσει το… μάρμαρο! Στις κόκκινες περιοχές – κυρίως Βόρεια Ελλάδα αλλά και Ανατολική Αττική) όλα τα καταστήματα εστίασης βάζουν καθολικό λουκέτο, lockdown! Στις κίτρινες που βρίσκεται και η Ηλεία, η Εστίαση παραμένει ανοιχτή με την επιπλέον συρρίκνωση του ωραρίου λειτουργίας, κλείσιμο δηλαδή στις 11.30 το βράδυ και ως τις 5 το πρωί!

Βεβαίως το λουκέτο – κανονικό ή μίνι- στην Εστίαση έχει φέρει μεγάλες αντιδράσεις από επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον κλάδο, που σημειωτέον εκτιμάται ότι απασχολεί ίσως και μισό εκατομμύριο ανθρώπους και θεωρείται μετά το Δημόσιο, ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα! Αυτή η νέα οικονομική αιμορραγία του κλάδου της εστίασης, δύσκολα θα αποφευχθεί αν δεν υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης σε έναν ήδη πολύ πληγωμένο τομέα από το προηγούμενο lockdown και τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ούτε στο ελάχιστο δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τη ζημιά! Μια να ανοίγεις και μια να κλείνεις, πόσο καιρό ακόμα θα μπορέσεις να σταθείς όρθιος; Φίλος μου που απασχολείται στον κλάδο της Εστίασης, μου είπε χθες « είναι δυνατόν, 4 φορές άνεργος σε 9 μήνες»; Ναι, υπάρχουν και τέτοια ρεκόρ κι ακόμα χειρότερα! Τραγικό δεν είναι;

Απ΄τη άλλη διαπιστώνουμε ότι σε όλη την Ευρώπη το ένα lockdown ακολουθεί το άλλο και κάποιος θα πει, δεν είμαστε οι μόνοι και σίγουρα έτσι είναι τα πράγματα, αλλά κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετική πολιτική στήριξης της οικονομίας της και των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία και θεωρώ ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σε αυτό το κομμάτι έχει φανεί κατώτερη των περιστάσεων. Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι την επόμενη περίοδο αν διαρκέσει αυτή η κατάσταση πάνω από μήνα , θα χαθούν και τα Χριστούγεννα στα οποία στηρίζεται όλη η αγορά και τότε πραγματικά θα έχουμε πατώσει γιατί και τα σημάδια του τουρισμού για το 2021 είναι μαύρα κι άραχνα!  Η κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να προστατέψει την κοινωνία, αλλά να βάλει και κάποιους… κόφτες!

Και βεβαίως όλοι εμείς θα πρέπει πλέον να αποκτήσουμε και λίγο συνείδηση – ακόμα και οι αρνητές ή οι δύσπιστοι του κορονοϊού- και αν δεν θέλουμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και νοιώθουμε άτρωτοι, είμαστε υποχρεωμένοι να προφυλάξουμε τον διπλανό μας! Εγώ προσωπικά συμφωνώ με την καθολική χρήση μάσκας – και φυσικά με την σωστή της χρήση, όχι να την φοράμε για… μόστρα- και όσο μπορούμε να κρατάμε αποστάσεις. Αν ο καθένας από μας τηρεί ορισμένα μικρά πράγματα, θα ξεμπερδέψουμε μια ώρα νωρίτερα από αυτήν την βασανιστική ιστορία, ειδάλλως θα κάνουμε και Πρωτοχρονιά παρέα ξανά με τον… Χαρδαλιά! Α!  και την αστυνομία να μας κυνηγάει με το μπλοκάκι για τα πρόστιμα στο χέρι! Στο ίδιο έργο θεατές!

Είναι λοιπόν και ευθύνη του καθενός από μας, να αποφύγουμε τα όσα περάσαμε την άνοιξη! Δεν είμαστε πάλι σε φάση να επιδιδόμαστε σε αγώνες… μαγειρικής για να περάσουμε ευχάριστα μια νεα καραντίνα! Ότι μαγειρέψαμε, μαγειρέψαμε, γιατί αν συνεχιστεί η ιστορία αυτή, στο τέλος δεν θα έχουμε πλέον τίποτα να μαγειρέψουμε! Το τσουκάλι θα είναι άδειο! Η Οικονομία… τετέλεσται! Ούτε και στην Ηλεία πρέπει να καθησυχάζουμε επειδή είμαστε ακόμα στο επίπεδο επιτήρησης και έστω θα υπολειτουργούμε. Με την πρώτη αύξηση των κρουσμάτων, μπαίνουμε στο… ασανσέρ του χάρτη και πάμε στο κόκκινο! Τούπα όλα! Προσοχή λοιπόν απ΄όλους μας κι ελπίζω και το επόμενο διάστημα η στήλη να συνεχίσει να είναι κοντάς ας ως Ημερολόγιο εξόδου και όχι Ημερολόγιο καραντίνας, έτσι όπως δηλαδή ξεκίνησε!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος