FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο εξόδου: Ο κορονοϊός επελαύνει ξανά στην Ηλεία

Ημερομηνία: 12-10-2020 | Συντάκτης:

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα όπως και σε όλη τη χώρα, τα κρούσματα κορονοϊού στην Ηλεία και το ανησυχητικό είναι ότι αυτά εμφανίζονται σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσεται καθημερινά πολύς κόσμος. Ήδη μέσα σε δύο μόνο μέρες, έχουμε 10 κρούσματα επισήμως με την πλειοψηφία τους να εμφανίζεται στις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων όπου κάποια από τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ , βγήκαν σε πρώτη φάση θετικά και από σήμερα τα τεστ θα επαναληφθούν. Στην Κρέστενα ο κόσμος έχει θορυβηθεί  και λογικό ακούγεται, γιατί από το δημαρχείο σίγουρα έχει περάσει πολύς κόσμος για διάφορες δουλειές, ενώ ο δήμαρχος διαμαρτύρεται για πλημμελή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ. .

Γιατί το παράδοξο στην υπόθεση των τεστ κορονοϊού που γίνονται σε υπηρεσίες, είναι, ότι εξαιτίας των… προσωπικών δεδομένων, η ενημέρωση για το αν κάποιος βρεθεί θετικός, γίνεται απευθείας στον εξεταζόμενο και όχι στον προϊστάμενο ή στην περίπτωση του δήμου Κρεστένων στο δήμαρχο! Άλλωστε αυτο το κατήγγειλε και ο Σάκης Μπαλιούκος με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην φτάνουν, για να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα και να απομονώσουν τους εργαζόμενους για να προστατεύσουν και το υπόλοιπο προσωπικό και τον κόσμο από την διασπορά του ιού, χάνοντας πολύτιμο χρόνο! Αν είναι δυνατόν ο κορονοϊός να εμπίπτει στην κατηγορία των προσωπικών δεδομένων, λες και είναι προσωπική υπόθεση του καθενός που θα βρεθεί θετικός! Έτσι κι αλλιώς ο ίδιος ο υπάλληλος δεν θα το αναφέρει στην προίσταμένη αρχή; Γιατί πρέπει το πράγμα να γίνεται τόσο περίπλοκο;

Όπως αργά είναι και τα αντανακλαστικά του ΕΟΔΥ στην περίπτωση θετικού κρούσματα σε δημόσια υπηρεσία! Για παράδειγμα στην Αποκεντρωμένη διοίκηση στον Πύργο όπου βρέθηκε θετική μια υπαλληλος, η υπηρεσία έκλεισε μεν την Παρασκευή και έγινε απολύμανση, αλλά μεχρι και χθες οι υπόλοιποι υπάλληλοι δεν είχαν ενημερωθεί για το αν θα παρουσιαστούν στη δουλειά τους σήμερα, ή για το αν θα υποβληθούν και αυτοί σε τεστ κορονοϊού! Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών ανέλαβαν την πρωτοβουλία να κάνουν μόνοι τους το τεστ χωρίς να υπάρχει σχετική οδηγία! Αυτό δεν εναι ελλειμματική αντιμετώπιση της κατάστασης; Δεν θα επρεπε να υπάρχει για τέτοιες περιπτώσεις ένα συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα τηρείται απαρέγκλιτα σε κάθε περίπτωση και να μην αυτενεργεί η οποιαδήποτε δημόσια ή δημοτική υπηρεσία; Όλοι έχουν παιδιά, οικογένειες, έχουν έρθει σε επαφή με το κοινό, πώς λοιπόν όλη αυτή η κατάσταση θα ελεγχεί; Όλα στον… αυτόματο;

Αντιθέτως, τα κυβερνητικά ανακλαστικά για την λήψη κάθετων μέτρων άμα τη εμφανίσει κρουσμάτων, είναι παραδόξως πολύ γρήγορα γιατί τα περιοριστικά αυτά μετρα είαι ανέξοδα για το κράτος – ενώ τα τεστ κοστίζουν- και βεβαίως οι πρώτοι που την πληρώνουν πάλι είναι οι επιχειρήσεις εστίασης! Βασει του νέου υγεινομικού χάρτη covid19 που παρουσίασαν οι Χαρδαλιάς και Πιερρακάκης, η Ηλεία περνά στο επίπεδο Επιτήρησης 1 και υιοθετούνται πλέον νέα μέτρα, όπου όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ θα βάζουν λουκέτο στις 1 το βράδυ! Και καλά τα εστιατόρια δεν τα ακουμπάει και τόσο γιατί συνήθως ως τις 1 έχουν κλείσει έρχεται και χειμώνας, θα λειτουργούν βέβαια με μειωμένα τραπέζια,  αλλά τα μπαρ για μια ακόμα φορά έχουν τελειώσει!! Κόψανε τους όρθιους, τώρα κόβουνε και τους… καθιστούς και οι θαμώνες πάνε σπίτι τους!

Το πλέον  θετικό του… χάρτη, θεωρώ πως είναι η χρήση μάσκας στις δημόσιες υπηρεσίες για κοινό και εργαζόμενους. Γιατί το έγραφα και την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν σε καμία δημόσια υπηρεσία στον Πύργο οι εργαζόμενοι δεν φορούσαν μάσκα, σε αντίθεση με τους πολίτες! Και τελικά αυτό αποδεικνύεται ότι είναι και εις βάρος τους! Γιατί δηλαδή στα σουπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι από την πρώτη ώρα εμφάνισης της πανδημίας φορούσαν μάσκα ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν στο απυρόβλητο; Εδώ υποχρεούνται πλέον να φοράνε μάσκα ακόμα και τα τετράχρονα!! Δεν ξέρω βέβαια πόσο αποτελεσματικά θα είναι όλα αυτά τα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα και στην Ηλεία, αλλά θεωρώ πως ήρθε η ώρα της ατομικής ευθύνης, γιατί τελικά μόνο ο καθένας από μας που παίρνει συνειδητά τις προφυλάξεις του, μπορεί να κρατήσει τον ιό έξω από την πόρτα του, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι σε λίγο έρχεται και η γρίπη! Και κορονοϊός και γρίπη σίγουρα είναι συνδυασμός… εκρηκτικός και άκρως επικίνδυνος!

Και να πω πώς έχουμε και το τέλειο σύστημα δημόσιας υγείας για να νοιώθουμε εφησυχασμένοι και ασφαλείς ότι σε περίπτωση που  νοσήσουμε θα έχουμε και την σωστή περίθαλψη; Εδώ το Νοσοκομείο του Πύργου είναι μόνιμα στο “κόκκινο” με την συνεχιζόμενη φυγή γιατρών, γιατί μπορεί να έχουμε 7 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού, αλλά σε καμία από τις τρεις προκηρύξεις γιατρών δεν προέβλεπαν ούτε μια θέση για τον Πύργο! Όλο μισοβέζικες καταστάσεις και πρόχειροι προγραμματισμοί! Η Υγεία δεν θέλει μόνο «χειροκροτήματα», απ’ αυτά χορτάσαμε και εμείς και ολοι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία. Στήριξη, κονδύλια και προσλήψεις και βεβαίως συντονισμός, αυτά χρειαζόμαστε για να νοιώθουμε ασφαλείς!

Και ας μην ξεχνάμε κάτι, απειλή δεν είναι ο… άλλος, αλλά το έτερο αδιάφορο εγώ μας!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος