FOLLOW US: facebook twitter

Ημερολόγιο εξόδου: Η χώρα των «βολεμένων» και της… ηλεκτρονικής διακυβέρνησης!

Ημερομηνία: 28-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

Από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός και στη χώρα μας, αδιαμφισβήτητα ήρθαν τα πάνω- κάτω  στη ζωή μας και η καθημερινότητά μας δυσκόλεψε αφόρητα. Φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, μικρά, μεγάλα και τοπικά lock down,  μια οικονομία που  έχει πιάσει πάτο  και μια κοινωνία σε παραφροσύνη! Και  μέσα σ’ αυτήν την κατρακύλα, κι ενώ κάποτε λέγαμε “πρώτα ο θεός” άλλοι από συνήθεια και άλλοι γιατί το πίστευαν, σήμερα όταν κάνουμε σχέδια για το μέλλον, λέμε “πρώτα ο…  κορονοϊός”, γιατί το ένα μέτρο διαδέχεται το άλλο  και κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει! Και το ότι διανύουμε την εποχή της μάσκας, είναι το λιγότερο κακό μπροστά στα τόσα άλλα που υπάρχουν, αφού η προχειρότητα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτήν την λαίλαπα, μόνο οργή και  ανασφάλεια μπορεί να φέρει!

Και αυτό που εμένα προσωπικά με έχει ενοχλήσει όλη αυτήν την περίοδο της υστερίας του κορονοϊού, είναι η καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών όταν θα πρέπει να κάνουν κάποια συναλλαγή με το δημόσιο. Διότι με το επιχείρημα της τάχα μου διαδικτυακής εξυπηρέτησης που προϋποθέτει άνθρωποι κάθε ηλικίας και κυρίως οι ηλικιωμένοι να είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, δεκάδες υπηρεσίες έχουν κατεβάσει ρολά! Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί ακόμα κι αν έχεις κλείσει ραντεβού για να εξυπηρετηθείς – λες και μόνο το δημόσιο κινδυνεύει από τον κορονοϊό-  μια μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν βρίσκονται σημειωτέον σε εργασία από το σπίτι αλλά από το χώρο της δουλειάς τους, έτσι και κατορθώσεις να φτάσεις  έξω από το τζάμι τους, με μια τερατώδη αγένεια προσπαθούν να σε αποτρέψουν από την διά ζώσης συναλλαγή! Και μάλιστα ενώ εσύ υποχρεούσαι να φοράς μάσκα στις δημόσιες υπηρεσίες, πολλοί από αυτούς δεν φορούν!!!

Κι επειδή τον τελευταίο καιρό δεν έχω ένα και δύο τέτοια παραδείγματα,  αγανακτώ και εξοργίζομαι με αυτές τις συμπεριφορές και φτάνω τελικά να αναρωτιέμαι, για ποιόν ακριβώς λόγο πληρώνονται  κάποιοι “βολεμένοι” δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα αδρά και στις 30 κάθε μήνα όταν τον ιδιωτικό τομέα τον έχει πάρει και τον έχει σηκώσει; Για να σου κουνάνε επιδεκτικά το δάχτυλο ότι έκανες λάθος που απευθύνθηκες σε αυτούς, ενώ έπρεπε να μπορείς να εξυπηρετηθείς ιντερνετικά ή από τον… λογιστή σoυ; Λες και οι λογιστές είναι δια…  πάσα νόσο και το ίντερνετ το ίδιο!! Ας μας πουν λοιπόν  τι δουλειά ακριβώς κάνουν  κάποιοι εξ αυτών στην εποχή του κορονοϊου και γιατί πρέπει να ταλαιπωρούν τον πολίτη!! Και την απάντηση ας την δώσει η κυβέρνηση που έχει φροντίσει να “ασφαλίσει” τον δημόσιο τομέα με το επιχείρημα ότι “με ένα κλικ” έλυσες το πρόβλημά σου!

Είναι προφανώς το ίδιο… κλικ με το οποίο διαφημίζει το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, ότι σε μια ώρα μπορείς να βγάλεις… σύνταξη, τη στιγμή που άλλοι περιμένουν ενάμισι και δύο χρόνια να πάρουν έστω και την προσωρινή για να επιβιώσουν μέχρι να λάβουν την οριστική!   Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δουλεύει άψογα! Δηλαδή το…  δούλεμα πάει σύννεφο!! Γιατί η συναλλαγή των πολιτών με το δημόσιο δεν εξαντλείται σε ένα πιστοποιητικό που όντως μπορείς πλέον να το εκδώσεις από το ίντερνετ, υπάρχουν τρεις χιλιάδες δουλειές που επιβάλλεται να τις κάνεις εντός της υπηρεσίας, γιατί η γραφειοκρατία δεν πεθαίνει ποτέ! Δυστυχώς! Και φυσικά δεν πάνε πίσω και οι ΔΕΚΟ!

Εδώ την περασμένη εβδομάδα έκοψαν το ρεύμα σε σπίτι  στην Αμαλιάδα που φιλοξενεί άρρωστη υπερήλικη γυναίκα  και μάλιστα μετά τις 2.30 το μεσημέρι έτσι ώστε να  μην προλάβουν να τρέξουν  τις διαδικασίες επανασύνδεσης και να μείνουν μια νύχτα στα σκοτάδια! Και για να περάσει ο γιος την επομένη το ρεύμα στο όνομά της γιαγιάς  που ανήκει στις  ευάλωτες ομάδες, είδε κι έπαθε να βρει τον τρόπο χωρίς να χρειαστεί να την μετακινήσει!  Η… λύση φάνηκε ότι ήταν  η ηλεκτρονική εξουσιοδότηση, αλλά  καθώς ο ίδιος διηγείται, το συστημα  για να προχωρήσει του ζήταγε το…  προσωπικό μέιλ και το κινητό της 90χρονης γιαγιάς που φυσικά δεν είχε!!  Έτσι ο άνθρωπος επιστράτευσε την  άλλη μέρα την δημοτική αστυνομία, να πάει στο σπίτι, να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής της γιαγιάς για να προχωρήσει η μεταβίβαση του ρεύματος , να πληρωθεί και να έρθει το ευλογημένο φως!  Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στην Ελλάδα των “βολεμένων” και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης!!

Καληνύχτα Κεμάλ! Αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος