FOLLOW US: facebook twitter

Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Η Μεγάλη Ιδέα και η διαχείριση της ήττας»

Ημερομηνία: 30-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

– Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνει το Σάββατο 1/10 η εφημερίδα «Πρωινή», με την αρωγή του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών, της Ολυμπίας Οδού και του ΕΒΕ Ηλείας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μία από τις πλέον επώδυνες ιστορικές περιόδους του Νεότερου Ελληνισμού, η εφημερίδα «Πρωινή» διοργανώνει ημερίδα το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, με την αρωγή του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η Αέναον ΚοινΣΕπ.

Μετά την άκρως επιτυχημένη διαδικτυακή διημερίδα για την Ελληνική Επανάσταση στη συμπλήρωση 100 ετών από το 1821, η εφημερίδα «Πρωινή» συνεχίζει την υλοποίηση ενός ακόμα εγχειρήματος υψηλού επιστημονικού επιπέδου, με στόχο να μεταλαμπαδεύσει στους πολίτες της Ηλείας την ιστορική γνώση για την περίοδο που ξεκινά από το 1909 και το Στρατιωτικό Κίνημα στο Γουδί και φτάνει στην Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

Η «Πρωινή», θέλοντας να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και στην προβολή της ιστορικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό για μια πολύ σημαντική ιστορική περίοδο, έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μερικούς από τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας.

Πρώτος εισηγητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Βερέμης. Αντικείμενο της εισήγησής του είναι η ανταλλαγή πληθυσμών που δεν έγινε το 1914, ο εθνικός διχασμός στην εξωτερική πολιτική και η αποστολή δυνάμεων στη Σμύρνη το 1919.

Δεύτερος εισηγητής θα είναι ο ακαδημαϊκός και Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού, Σωτήρης Ριζάς. Αντικείμενο της εισήγησής του είναι «Οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Μικρά Ασία».

Τρίτος εισηγητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος, με θέμα εισήγησης τη «Δίκη των Έξι».

Τέταρτος εισηγητής θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης. Αντικείμενο της εισήγησής του θα είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική «από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάννης».

Η διάρκεια των εισηγήσεων θα είναι 20 λεπτά.

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Την ημερίδα συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της «Πρωινής» Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.

Βιογραφικά των εισηγητών

Θάνος Βερέμης

Ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (TrinityCollege). Το 1978 ήταν Research Associate του “Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών” (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’sCollege της Οξφόρδης. Από το 1987 ήταν καθηγητής πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής” (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Απότο 2001 ωςτο 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004-2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).Έχουν εκδοθεί πάνω από 20 τίτλοι έργων του (βιβλία) και πολλαπλός αριθμός άρθρων στα ελληνικά και τα αγγλικά

Σωτήρης Ριζάς

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου το 1992.

Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου το 1991-92, Visiting Research Associate στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’sCollege / University ofLondon το 1994-95 Stanley J. Seeger Visiting Fellowin Research στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Princeton University, το 2004-2005.

Έχει διδάξει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (2008-2010). Έχει διατελέσει μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Έχει συντάξει το Χρονολόγιο Γεγονότων 1940-1944. Από τα έγγραφα Αμερικανικών υπηρεσιών, ΚΕΙΝΕ/Ακαδημία Αθηνών, 2004

Θανάσης Διαμαντόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (αρχικά του νομικού, μετέπειτα του «πολιτικού» τμήματος) καθώς και της Φιλοσοφικής Αθηνών (τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, κατεύθυνσης Ψυχολογίας), μεταπτυχιακός διπλωματούχος (D.Ε.Α.) και διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Paris I – Σορβόννης (στα Συγκριτικά Πολιτικά Συστήματα), διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και, ως προσκεκλημένος καθηγητής, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης.

Ειδικεύεται στη θεωρία των πολιτικών κομμάτων-κομματικών συστημάτων, όπως επίσης στην ελληνική πολιτική ζωή του 20ού αιώνα και στα εκλογικά συστήματα. Έχει συνεργασθεί επί χρόνια, ως πολιτικός σχολιαστής-αναλυτής, με την “Καθημερινή”, τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”, τον “Τύπο της Κυριακής” και το ραδιοσταθμό “Αθήνα-9.84”.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα την εξουσία, τα πολιτικά κόμματα και τη σύγχρονη ελληνική πολιτική.

Αντώνης Κλάψης

Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Είναι επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι Επιστημονικός Συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του ίδιου Τμήματος. Έχειδιατελέσει Visiting Fellow στοWilfried Martens Centre for European Studies. Έχει εργαστεί ως Εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, και του Ελληνικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, με τίτλο Πολιτική και διπλωματία της ελληνικής εθνικής ολοκλήρωσης, 1821-1923, κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Πεδίο.

*Ο πίνακας στην αφίσα είναι του Ovid Kurtovich, «Η καταστροφή της Σμύρνης», 1922. Ελαιογραφία. Μουσείο Μπενάκη3823


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος