FOLLOW US: facebook twitter

Ημερίδα Δικηγορικού Συλλόγου: «Η αναμόρφωση των ποινικών κωδίκων ήταν μια αναγκαιότητα»

Ημερομηνία: 30-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Με το συμπέρασμα ότι η αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός των Ποινικών Κωδίκων που θεσπίστηκαν εδώ και 75 χρόνια καθώς και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ήταν μια αναγκαιότητα για την δικαιότερη απονομή της Δικαιοσύνης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της σημαντικής διημερίδας που διοργάνωσε Παρασκευή και Σάββατο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία, στο ξενοδοχείο ARTY GRAND HOTEL  Στο Συνέδριο που είχε πανελλήνιο ενδιαφέρον, παρευρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες του νομικού και ακαδημαϊκού κόσμου, Εισαγγελείς και , δικηγόροι  της εφετειακής περιφέρειας και πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, όπως και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Δ. Βερβεσός.  Επίσης προσκεκλημένοι ήταν οι Πρόεδροι των δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, (Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Ποινικό Κώδικα) και ο κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. (Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), οι οποίοι προέβησαν και στις πρώτες ανακοινώσεις για τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν εφ εξής. Για τον ίδιο λόγο στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και  ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα εκφράσει τη θέση του δικηγορικού σώματος επί των ζητημάτων αυτών.  Το παρών έδωσε και ο αντιεισαγγελέας Εφετών και πρώην Εισαγγελέας Ηλείας κ. Παναγιώτης Μεϊδάνης. Εκ μέρους της Πολιτικής ηγεσίας της Ηλείας παρευρέθηκαν οι βουλευτές Α.  Νικολακόπουλος και Θ.  Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Β.  Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλος που είναι και δικηγόροι.

Για τα νέα δεδομένα και την συμπλήρωση των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μίλησε στην Πρωινή ο πρόεδρος της τελευταίας Αναθεωρητικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, ο οποίος τόνισε ότι τα βασικά δεδομένα που διαμορφώνουν την νέα φυσιογνωμία του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αφορούν τρία επιμέρους σκέλη:

«Την ενδυνάμωση του Εισαγγελέα, την εισαγωγή νέων θεσμών και νέας εναλλακτικής απονομής της Δικαιοσύνης και την όλη ανακατάταξη της απόδειξης και των ενδίκων μέσων. Σε όλους αυτούς τους τομείς το πρώτο κομμάτι του ισχύοντος κώδικα από 1-7-2019 συμπληρώνεται στο πλαίσιο αυτής της αναθεωρητικής επιτροπής έτσι ώστε να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν κάποιες διατάξεις που στους πρώτους μήνες εφαρμογής ανέδειξε η πράξη ότι είχαν κάποια σημεία που δεν ήταν προβλέψιμα κατά την θέσπισή τους. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι συμπληρώνει σε συγκεκριμένους θεσμούς νέες διατάξεις – 10 με 15 – και κάνει πληρέστερο τον κώδικα. Αυτό που εμάς αφορά είναι ως παράδειγμα ότι εκεί που κάποια πλημμελήματα επανέρχονται ως κακουργήματα να τα θεσπίσουμε εμείς. Για παράδειγμα η κλοπή ως ένωση προσώπων ξαναγίνεται κακούργημα, όπως η ενεργητική δωροδοκία κ.λπ και αλλάζει η βαθμίδα εκδίκασής τους»

«Με όπλα του παρελθόντος δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον»

Καταλήγοντας ο κ Δαλακούρας τόνισε ότι συμπερασματικά οι ποινικοί κώδικες ήταν μια αναγκαιότητα. «Δεν μπορούσαμε με όπλα του παρελθόντος να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και ούτε καν το παρόν που δεν είναι ίδιο με την δεκαετία του ’30 που θεσπίστηκαν οι κώδικες.. Σημαντική παράμετρος που υπολογίζεται πλέον είναι και η αλλαγή περιβάλλοντος που δεν είναι πια ίδιο ούτε στα εγκλήματα, ούτε στις δομές, ούτε στην πληθώρα των εγκλημάτων ούτε στον τρόπο αντιμετώπισής τους, διότι παλιά είχαμε κακουργήματα στο 1/6 και σήμερα έχουμε κακουργήματα στα 4/6. Αυτό το περιβάλλον λοιπόν δεν είναι ίδιο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους ίδιους θεσμούς. Η αναμόρφωση των ποινικών κωδίκων ήταν μια αναγκαιότητα και με την τελευταία αναμόρφωση που γίνεται θα γίνουν πληρέστεροι και πιο χρηστικοί. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δ. Δημητρουλόπουλος, τόνισε ότι η διοργάνωση του συνεδρίου αυτού ήταν επιβεβλημένη γιατί όπως είναι γνωστό από την 1η Ιουλιου 2019 έχουν αρχίσει να ισχύουν οι ποινικοί κώδικες η εισαγωγή των οποίων στη ζωή μας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις και αναμείχθηκε και στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο.

« Το ενδιαφέρον είναι έντονο και καθίσταται πιο έντονο καθώς η νέα κυβέρνηση ανέλαβε νέα νομοθετική πρωτοβουλία και ανέθεσε στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπής να συνεχίσουν το έργο του και να επιφέρουν κάποιες τροποποιήσεις στους κώδικες αυτούς. Το κοινό συμπέρασμα όλων ήταν ότι η ανάγκη αλλαγής των παλαιών ποινικών κωδίκων ήταν υπαρκτή γιατί είχαν ζωή ήδη 75 χρόνων και οι εξελίξεις τρέχουν και στο επιστημονικό πεδιο και στην κοινωνική ζωή. Οι καινούργιοι κώδικες κινούνται και σε ένα σύστημα δικαιότερων ποινών ώστε για το κάθε αδίκημα να επιβάλλεται πραγματικά η ποινή που αξίζει. Υπάρχουν ζητήματα όπως ο τρόπος με τον οποίο τιμωρείται η κλοπή, το ζήτημα της μετατροπής κακουργημάτων σ πλημμελήματα, υπάρχει ένα θέμα με τους όρους με τους οποίους εκτίεται η ποινή και μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν την δυνατότητα του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας να αντέξει αυτές τις αλλαγές που προκλήθηκαν στους ποινικούς κώδικες.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος συνάντησε στο Συνέδριο τον καθηγητή του στην Νομική Κομοτηνής Θεοχάρη Δαλακούρα με τον οποίο είχαν μία πολύ ωραία συζήτηση.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημερίδα και είχαμε τη χαρά να μας τιμήσουν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες του Νομικού κόσμου, ποινικολόγοι και ακαδημαϊκοί. «Προσωπικά είχα την χαρά να παρακολουθήσω τις εργασίες του Συνεδρίου και να συναντήσω μετά από χρόνια αγαπημένους φίλους και καθηγητές όπως τον Καθηγητή μου στο Παν/μιο της Κομοτηνής, τον κ. Δαλακούρα.»

Η  βουλευτής κ Θ. Αυγερινοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου καθώς είναι και  μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης που επεξεργάζεται όλα τα νομοθετήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τις επόμενες εβδομάδες θα έρθουν στην Επιτροπή οι συγκεκριμένοι Κώδικες και θα λάβουν σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα του Συνεδρίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Τέλος ο βουλευτής κ. Α. Νικολακόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το συνέδριο αυτό δεν έχει μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά έχει και ενδιαφέρον για την κοινωνία, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να επιδοθεί το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη και απονομής της Δικαιοσύνης. Τόνισε δε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα γιατί θα πρέπει κατά την γνώμη του να επανεξεταστεί το άρθρο της υπό όρους απόλυσης κρατουμένων για να μην οδηγούμαστε σε απόλυση κρατουμένων που έχουν διαπράξει βαρύτατα αδικήματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος