FOLLOW US: facebook twitter

Επιμελητήριο Ηλείας & Ενεργειακή Κοινότητα Ηλείων επιχειρηματιών: «Στόχος μας είναι να μην φοβόμαστε πια την ενέργεια»

Ημερομηνία: 24-11-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Την πρώτη του απευθείας επαφή με Ηλείους επιχειρηματίες ειχε χθες το απόγευμα το Επιμελητήριο Ηλείας, που διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης  των επαγγελματιών  της περιοχής για τον φιλόδοξο σχεδιασμό της  υπό ίδρυσης Ενεργειακής κοινότητας , παρουσιάζοντας το σχέδιο καταστατικού και μια εμπεριστατωμένη χρηματοοικονομική ανάλυση του κόστους για τις αποσβέσεις της προτεινόμενης επένδυσης. Παράλληλα έγινε , την ανάλυση επιμέρους παραδειγμάτων καθώς και  αποτίμηση της προβλεπόμενης σχέσης κόστους οφέλους για τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας, ενώ απαντήθηκαν και πολλά ερωτήματα για το θέμα αυτό που τέθηκαν από τους παρόντες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος  επισήμανε αρχικά ότι η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στο Επιμελητήριο Ηλείας και στις προσπάθειες που καταβάλλει για να βρεθεί μια λύση  για την ελάφρυνση των οικονομικών βαρών των επιχειρήσεων  που στενάζουν κάτω από το κόστος της ενέργειας και με σταθερή στόχευση στην καινοτομία και τον ποιοτικό μετασχηματισμό της Ηλειακής επιχειρηματικότητας.  Έτσι,  έχοντας μελετήσει ενδελεχώς τις πρόσφατες ρυθμίσεις, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ίδρυση επιχειρηματικής  ενεργειακής κοινότητας  μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (Virtual NetMetering), καταρχήν για τα μέλη του και τους  επαγγελματίες του νομού και αργότερα για φυσικά πρόσωπα, Ν.Π ή ακόμα και ΟΤΑ. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το Επιμελητήριο σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο να «καπελώσει» την επένδυση αυτή, αφού θα δημιουργηθεί ένας αυτόνομος φορέας με δικό του συμβούλιο και γι αυτό θα υπάρχει και το σχετικό καταστατικό το σχέδιο του οποίου θα παρουσίαζε για να συζητηθεί παρουσία νομικού εκπροσώπου.  

Τόνισε ακόμα ότι το εγχείρημα δεν είναι απλό, έχει ακόμα δρόμο, όμως από την αρχή που θα υπάρξει αποδοχή και ενδιαφέρον τουλάχιστον 20-30 αρχικά  επιχειρηματιών με ένα κεφάλαιο 1000 ευρώ έκαστος μπορεί να γίνει το ξεκίνημα με ιδια κεφάλαια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο καταστατικού το οποίο μπορεί σύντομα να οριστικοποιηθεί και να προχωρήσει η μελέτη για την οποία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα περίπου τρίμηνο, θα ακολουθήσει η ενοικίαση του χώρου εκτός Πύργου και βεβαίως η αδειδότηση του πάρκου φωτοβολταϊκών.  Τέλος ο κ. Νικολούτσος τόνισε ότι στόχος δεν είναι να πουλάνε ενέργεια, αλλά η ενέργεια που θα παράγεται να είναι για ιδία χρήση έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν σταδιακά από το βάρος των λογαριασμών ρεύματος , ενώ απόσβεση θα γίνει περίπου σε 3,5 χρόνια για τους συμμετέχοντες- εταίρους.  Επίσης ανέφερε ότι προκειμένου να έχει Ηλειακή ταυτότητα η Ενεργειακή κοινότητα Ηλείων επιχειρηματιών, το 50% συν ένα θα αποτελείται από επιχειρήσεις που έχουν έδρα τους την Ηλεία. «Στόχος μας είναι να μην φοβόμαστε πια την ενέργεια» υπογράμμισε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΒΕ.

Η ενεργειακή κοινότητα Ηλείων επιχειρηματιών, μπορεί να δώσει τη λύση 

Από την πλευρά του ο κ. Ζώης Σιδηροκαστρίτης ηλεκτρολόγος- μηχανολόγος με εξειδίκευση στα φωτοβολτϊκά πάρκα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εγχείρημα, τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη κάτω από το έντονο ενδιαφέρον πολλών επαγγελματιών αλλά και ιδιωτών να βάλουν φωτοβολταϊκά  στο σπίτι τους η στην επιχείρησή τους, μόνο που αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι προφανώς γιατί δεν έχουν τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Η ενεργειακή κοινότητα Ηλείων επιχειρηματιών, μπορεί λοιπόν να δώσει τη λύση .

Εξήγησε ότι ως  αρχική σκέψη προκρίνεται η ίδρυση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 MW. Η υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα θα είναι πολυμετοχική και έχει ως στόχο, μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (Virtual NetMetering), να δώσει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες του τόπου που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, να ενσωματώσουν στην παραγωγική διαδικασία τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα κατά πολύ το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ο κάθε επιχειρηματίας,  θα  μπορεί πλέον να μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος  του και το κόστος  από την κατανάλωση του θα  συμψηφίζεται εικονικά στον λογαριασμό του, ανάλογα με το ποσοστό που θα έχει στην ενεργειακή κοινότητα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και ο ίδιος όπως και ο κ. Νικολούτσος ξεκαθάρισε ότι ως επαγγελματίας δεν έχει καμία πρόθεση να «καπελώσει» την επένδυση η οποία ια λειτουργεί σε συνεταιριστική βάση, ανάλογα με τα «μερίδια» που ο  καθένας θα αγοράσει στο φωτοβολταϊκό πάρκο. .

Να  σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο- τρεις  υποψήφιες περιοχές για την χωροθέτησή του  φωτοβολταϊκού πάρκου ενώ η επένδυση θεωρείται μηδενικής όχλησης οπότε δεν απαιτούνται ούτε περιβαλλοντικές άδειες.  Ακολούθησε η παρουσίαση του σχεδίου καταστατικού και απαντήθηκαν αρκετές ερωτήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος