
Από το 2026 οι φορολογούμενοι που δεν θα έχουν συγκεντρώσει ηλεκτρονικές πληρωμές ίσες με το 30% του ετήσιου ατομικού τους εισοδήματος θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο έως 22% στο ποσό που τους λείπει. Ειδικότερα κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος, καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του. Οι δαπάνες αυτές, για να αναγνωριστούν, θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’ αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.
Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες όλων των κατηγοριών χάνουν την προβλεπόμενη μείωση φόρου επειδή δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για καθημερινές αγορές και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να τους εκδίδονται χρεωστικά εκκαθαριστικά.
Ποιες ηλεκτρονικές δαπάνες «μετρούν»
Για τα εισοδήματα του 2026, όσοι χρησιμοποιούν ψηφιακές πληρωμές για επαγγέλματα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή – όπως δικηγόρους, κομμωτήρια, τεχνίτες, ταξί, φωτογράφους, γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλες υπηρεσίες – θα συνεχίσουν να κερδίζουν πρόσθετο φορολογικό όφελος.
Οι σχετικές δαπάνες θα πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) ή μέσω άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων, όπως e-banking.
Παράλληλα, οι πληρωμές για ιατρούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους εξακολουθούν να υπολογίζονται εις διπλούν για την κάλυψη του απαιτούμενου 30%. Μόνο για το 2023, οι φορολογούμενοι που δεν συμπλήρωσαν το όριο ηλεκτρονικών αποδείξεων πλήρωσαν συνολικά επιπλέον φόρο 56 εκατ. ευρώ.
Πότε μετράει η δαπάνη
Για να «μετρήσει» μια δαπάνη, πρέπει:
- να εξοφληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο,
- να εκδοθεί απόδειξη λιανικής,
- και να εμφανίζεται στον ηλεκτρονικό φάκελο της ΑΑΔΕ, όπου ο φορολογούμενος μπορεί να κάνει διορθώσεις εφόσον διαθέτει τα απαιτούμενα παραστατικά.
Το ανώτατο ποσό δαπανών που απαιτείται να καλυφθεί ηλεκτρονικά μέσα στο έτος ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.
Ειδικές περιπτώσεις
Όσοι πληρώνουν φόρους, ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και ενοίκια που συνολικά ξεπερνούν το 60% του εισοδήματός τους, υποχρεούνται να καλύψουν ηλεκτρονικά μόνο το 20% αντί του 30%. Για φορολογούμενους με κατασχεμένους λογαριασμούς, το όριο περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.
Ποιοι πρέπει να δείξουν προσοχή
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα χαμηλότερο από το τεκμαρτό, καθώς η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων πρέπει να ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος που θα υπολογιστεί από την εφορία βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.
Εξαιρέσεις
Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί, αλλά και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν για το εάν θα κάλυψαν ή όχι μέχρι το τέλος του έτους το 30% του φετινού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς απαλλάσσονται πλήρως από το μέτρο.