FOLLOW US: facebook twitter

Ηλεκτρονικά καταστήματα / E-shops , για αγορές… παντός καιρού

Ημερομηνία: 25-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Σε εποχές σαν τη σημερινή, όπου η κανονικότητα μοιάζει με ουτοπία και οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη φέρνοντας τον μέσο άνθρωπο στα όρια της ψυχικής του αντοχής, είναι αναγκαίο να γίνονται μετατροπές σε κάθε τομέα όπου δραστηριοποιείται, έτσι ώστε να απορροφώνται οι κάθε είδους κραδασμοί και να διευκολύνεται όσο γίνεται η καθημερινότητα.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένας τέτοιος τομέας που επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και γιγαντώθηκε στα δύσκολα, ξεκινώντας από την πρόσφατη υγειονομική κρίση. Βέβαια, εδώ και δύο-τρεις δεκαετίες τα e-shops είχαν δείξει ότι είχαν αξιοσημείωτη δυναμική και πως δεν ήρθαν απλά σαν μια μόδα που θα διαγράψει έναν βραχύ κύκλο και θα εξαφανιστεί. Ωστόσο, η ανάγκη έκανε ακόμα και τους πιο δύσπιστους ή και τους πιο επιφυλακτικούς απέναντι στην τεχνολογία να κάνουν τις πρώτες τους αγορές από τον υπολογιστή τους. Δειλά-δειλά στην αρχή, πιο αποφασιστικά στη συνέχεια, πολλοί καταναλωτές εμπιστεύτηκαν τα ηλεκτρονικά καταστήματα για να προμηθευθούν προϊόντα, τουλάχιστον εκείνα που δεν απαιτούσαν άμεση «γνωριμία» με τον πελάτη.

Και τα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως δεν έμειναν στάσιμα. Ως κλάδος άμεσα εξαρτώμενος από την πρόοδο και την εξέλιξη της τεχνολογίας, ακολούθησαν τόσο την εποχή τους όσο και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, όπως τις «διάβαζαν» μέσα από τις αγορές που πραγματοποιούσαν. Οι ιστοσελίδες που αποτελούσαν τη βιτρίνα τους στις οθόνες των υπολογιστών έγιναν στο πέρασμα του χρόνου όλο και πιο εξειδικευμένες, τεχνικά και αισθητικά άρτιες, αλλά και πολύ εξυπηρετικές για όποιον ήθελε να κάνει μια αγορά.

Η κατασκευή ενός e-shop / ηλεκτρονικού καταστήματος  τώρα πια δεν είναι μόνο ένα μέσο παρουσίασης και προβολής των προϊόντων, αλλά και μια αξιόπιστη πλατφόρμα μέσω της οποίας κάθε χρήστης του Διαδικτύου μπορεί όχι μόνο να επιλέξει το προϊόν της αρεσκείας του, αλλά και να το αγοράσει χρησιμοποιώντας το πλαστικό χρήμα των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Από εκεί και πέρα φαίνεται πραγματικά η αξία της επιχείρησης. Η γρήγορη άφιξη του σωστού προϊόντος στην πόρτα του πελάτη είναι το ζητούμενο για κάθε εταιρεία του ψηφιακού εμπορίου και το στοιχείο εκείνο που θα της προσδώσει φήμη και θα της φέρει και άλλους πελάτες. Στα πρώτα της βήματα, πάντως, είναι απαραίτητη η διαφήμιση, ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που λόγω οικονομικής δυσχέρειας δεν έχουν υποστήριξη από ένα δίκτυο φυσικών καταστημάτων. Ένας καλός διαφημιστής με γνώσεις ψηφιακού μάρκετινγκ είναι πάντοτε χρήσιμος σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται εμπορικά στο Ίντερνετ.

Εκείνο όμως που πραγματικά δίνει φτερά σε μια τέτοια επιχείρηση είναι η διασύνδεσή της με κάποιον τρόπο με ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αφού τα social media είναι πια πολύ δημοφιλή και εκεί χτυπάει πλέον η καρδιά της μόδας και του καταναλωτισμού. Ειδικά τα νεότερα μέσα έχουν προσανατολισμό προς την κατανάλωση παρά προς την κοινωνική σύνδεση, όπως είχε π.χ. το Facebook που μετράει πια σχεδόν δύο δεκαετίες ζωής.

Από εκεί και πέρα, ένας πολύ αποδοτικός τρόπος για να ανεβάσει κάποιος τις μετοχές της εταιρείας του είναι η χρήση των υπηρεσιών SEO (search engine optimization). Μέσω αυτών, η ιστοσελίδα μιας επιχείρησης αποκτά προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού όταν γίνεται κάποια έρευνα στις μηχανές αναζήτησης, όπως η Google. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει μια εταιρεία του ψηφιακού εμπορίου από τις άλλες είναι ο επαγγελματισμός και η σχέση ειλικρίνειας και σεβασμού με τον πελάτη.

Πηγή πληροφοριών: NetPlanet – Κατασκευή ιστοσελίδων


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος