FOLLOW US: facebook twitter

«Ο Τραμπ πρέπει να χάσει!»: Ηλείοι πολίτες που ζουν στις ΗΠΑ, μιλούν στην «Πρωινή» για τις αμερικανικές εκλογές

Ημερομηνία: 03-11-2020 | Συντάκτης:
-Ο Πυργιώτης καθηγητής Παν/μίου από τη Ν. Υόρκη, Δήμος Αθανασόπουλος, αναλύει τα δεδομένα λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες
-Στηλιτεύει τα πεπραγμένα Τραμπ ο επιχειρηματίας Κ. Βλαχόπουλος από το Σικάγο
-Όλοι λένε Μπάιντεν αλλά θυμόμαστε τι έγινε το 2016, δηλώνει η Βασ. Μπέρτσου από το Κονέκτικατ

Οι αμερικανικές εκλογές συγκεντρώνουν παραδοσιακά διεθνές ενδιαφέρον, αφού ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ καθορίζει παγκοσμίως τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η ισχυρή παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξάνουν αυτή τη φορά το ενδιαφέρον των Ελλήνων για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θέλοντας να μεταφέρει το προεκλογικό κλίμα, η «Πρωινή» συνομίλησε με τρεις Ηλείους που ζουν στις ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια και ζήτησε τη γνώμη τους για τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ καθώς και τη δική τους πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Ο Πυργιώτης καθηγητής Δήμος Αθανασόπουλος, κάτοικος Νέας Υόρκης και καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο Pace, μας εξήγησε ποιο είναι το κοινό στο οποίο ποντάρει ο Τραμπ για να επανεκλεγεί και πρόσθεσε ότι το κάζο του 2016 δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ασφαλείς προβλέψεις.

«Ο Τραμπ βασίζεται στους losers, τόσο σε επίπεδο εργαζομένων όσο και εργοδοτών, που είναι ξενοφοβικοί και isolationist, “απομονωτιστές” και ανασφαλείς προς οποιαδήποτε εξέλιξη που μπορεί για αυτούς να αποβεί χειρότερος. Παρότι φαίνεται να έχει συρρικνωθεί η πολιτική του βάση, ποντάρει στους ανειδίκευτους εργάτες χωρίς ταξική συνείδηση, οι οποίοι επί της δικής του θητείας βρήκαν δουλειά, και στους επαγγελματίες που δεν ανήκουν στον κατασκευαστικό κλάδο ή σε κάποιον άλλο τομέα υψηλής τεχνολογίας. Οι θέσεις εργασίες που δημιουργήθηκαν, ήταν “φτηνές”, κακοπληρωμένες και συχνά χωρίς ασφάλιση, αλλά πάνω σε αυτές έχτισε το αφήγημά του για τη μείωση της ανεργίας και απέκτησε υποστηρικτές», εξηγεί στην «Πρωινή» ο κ. Αθανασόπουλος και προσθέτει ότι η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

«Τo νοήμον κοινό αγανάκτησε με το συμβάν. Όμως οι ακρότητες και οι μαξιμαλιστικές αντιδράσεις που ακολούθησαν, ευνόησαν τον Τραμπ τη στιγμή που λόγω covid είχε υποστεί ζημιά και μείωσαν τη διαφορά με τον Μπάιντεν. Σε εξαθλιωμένους εργάτες αλλά και σε τμήμα της μεσαίας τάξης ενεργοποιήθηκαν ο μικροαστικός φόβος και συντηρητικά αντανακλαστικά», σημειώνει.

Όσον αφορά τον κορονοϊό, ο κ. Αθανασόπουλος επισημαίνει πως ανέδειξε το έλλειμμα ηγεσίας του Τραμπ, καθώς φανέρωσε έλλειψη συμπόνοιας και συμπαράστασης, κάτι που γονάτισε τον κόσμο, προτιμώντας να μετράει τη δημοτικότητά του στο τουίτερ.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα, προβλέπει νίκη Μπάιντεν αλλά βάζει και αστερίσκους.

«Μετά το κάζο του 2016, η πρόβλεψη είναι δύσκολη. Τα προγνωστικά είναι υπέρ του Μπάιντεν, αλλά εδώ το εκλογικό σύστημα είναι με εκλέκτορες. Το παιχνίδι είναι σε έξι πολιτείες, Γουινσκόνσιν, Μίσιγκαν, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Φλόριντα και Αριζόνα. Επίσης, υπάρχει και το Lincoln project, μια πολιτική κίνηση Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι κάνουν αγώνα κατά του Τραμπ. Πιστεύω ότι μάλλον θα χάσει ο Τραμπ και μετά θα ακολουθήσει μια δύσκολη περίοδος ανοικοδόμησης των ΗΠΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν λύνει το κοινωνικό πρόβλημα της κάθετης πόλωσης, ούτε της “μετα-αλήθειας”, των fake news, που είναι η ουσία του τραμπισμού», ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος.

«Ο κόσμος πλέον ξέρει τι σημαίνει Τραμπ»

Ο Κώστας Βλαχόπουλος από τους Κρουνούς του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, κάτοικος Αμερικής εδώ και δεκαετίες, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Σικάγο, αξιολογεί την τετραετία Τραμπ αρνητικά και προβλέπει την ήττα του.

«Ο Μπάιντεν θα νικήσει με περισσότερες από πέντε εκατ. ψήφους. Είναι αδύνατον για τον Τραμπ να επανεκλεγεί με νόμιμες διαδικασίες.  Στις εκλογές του 2016 κέρδισε σε Pennsylvania, Wisconsin, Michigan και Florida, με συνολικά 80.000 ψήφους. Σε όλες αυτές τις πολιτείες τώρα ο Μπάιντεν είναι μπροστά από 5 μέχρι 10%. Βέβαια, ό,τι και να βγει, ο Τραμπ θα λέει πως τον έκλεψαν. Πλέον ο κόσμος ξέρει τι είναι ο Τραμπ. Επί της προεδρία του, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Κανένας από τους συμμάχους της Αμερικής δεν τον θέλει. Κάθε μέρα εκθειάζει τον Πούτιν, τον Ερντογάν και τον Κιμ Γιον Ουν. Έχει χωρίσει τις ΗΠΑ στα δύο. Λέει ότι οι ψηφοφόροι του είναι καλοί και ότι οι Δημοκρατικοί είναι οι εχθροί. Η μόνη του δουλειά είναι πώς θα κλέψει  και πώς θα κάνει πιο πολλά λεφτά και αυτός και οι φίλοι του», τόνισε.

Η Βασιλική Μπέρτσου, με καταγωγή από τα Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ζει και εργάζεται εδώ και 17 χρόνια στο Κονέκτικατ. Δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη και ευχήθηκε η επόμενη μέρα να είναι ήρεμη και ειρηνική.

«Δεν θα πάω να ψηφίσω. Όποιος κι αν βγει, εύχομαι η επόμενη μέρα να είναι καλή, με ειρήνη και χωρίς πολέμους. Προβλέψεις δεν μπορώ να κάνω, διότι είδατε τι έγινε το 2016 με τη Χίλαρι και τον Τραμπ. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν Μπάιντεν, όμως εδώ το εκλογικό σύστημα είναι διαφορετικό, οπότε κάθε πρόβλεψη μπορεί να πέσει έξω», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος