FOLLOW US: facebook twitter

Ηλεία: Αύξηση κρουσμάτων, μείωση εμβολιασμών και “όπλο” κατά του covid το χάπι της pfizer

Ημερομηνία: 30-03-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Ασυγκράτητα ψηλά παραμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, με τα ημερήσια κρούσματα στην Ηλεία να παραμένουν τριψήφια και εβδομαδιαία να «φλερτάρουν» για άλλη μία φορά με τον πήχη άνω των 1.500. Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί δεν ξεπερνούν ημερησίως τους 90 σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να αφορά την αναμνηστική γ’ δόση.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί στο Νομό 249.150 εμβολιασμοί από τους οποίους 97.241 με μια δόση, 94.106 με δυο δόσεις και 65.087 με τρείς δόσεις.

“Δεν υπάρχει ενδιαφέρον πλέον για εμβολιασμό πέραν των τρίτων δόσεων για αυτό και λειτουργούμε ως εμβολιαστικό κέντρο μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή” σημείωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Πύργου κ. Χρήστος Μαργαρίτης προσθέτοντας πως ακόμα και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Μάλιστα λόγω της μειωμένης προσέλευσης, το προσωπικό του Κ.Υ. είναι ιδιαίτερα φειδωλό στη διαχείριση των δόσεων και δεν είναι λίγες οι φορές που επικοινωνούν με τους ενδιαφερόμενους πολίτες και αλλάζουν ακόμα και το προγραμματισμένο ραντεβού για να μην τους μείνει καμία δόση αναξιοποίητη.

Από την άλλη, το ιατρείο covid-19, “δε σταματά ποτέ” καθώς καθημερινά ο αριθμός των πολιτών που το επισκέπτονται για την πραγματοποίηση ράπιντ τεστ αλλά και μοριακών είναι μεγάλος. “Όλοι όσοι έχουν θετικά σελφ και ράπιντ τεστ κυρίως οι ανεμβολίαστοι έρχονται σε εμάς για την διενέργεια δωρεάν μοριακού και η κίνηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Ευτυχώς η πλειοψηφία αντιμετωπίζει ελαφρά συμπτώματα”.


“Έφτασαν” τα αντιϊκά της pfizer

Όπως τόνισε ο κ. Μαργαρίτης, από την αρχή της εβδομάδας έχουν στη φαρέτρα τους ακόμα ένα ισχυρό “όπλο” στην καταπολέμηση του κορονοϊού και αυτό είναι το αντιϊκό χάπι της pfizer, το οποίο ωστόσο ακόμα δεν τους έχει ζητηθεί από κάποιο συμπολίτη μας. “Διαθέσιμα είναι από την αρχή της εβδομάδας προς συνταγογράφηση και στην Ηλεία τα αντιϊκά χάπια της Pfizer τα οποία και αποτελούν τη δεύτερη αντιϊκή θεραπεία κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Η θεραπεία έχει αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 85% στις κλινικές μελέτες, και προσφέρει σημαντική προστασία από τη βαριά λοίμωξη και τη νοσηλεία ”.

Το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ η αίτηση πρέπει να γίνει τις 3 πρώτες ημέρες από την ημέρα της διάγνωσης της λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ.

Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος