FOLLOW US: facebook twitter

Επίτιμη δημότης Αρχαίας Ολυμπίας ανακηρύχθηκε η Άρτεμις Ιγνατίου

Ημερομηνία: 18-04-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

ignatiou-epitimi

«Η πόλη της καρδιάς μου είναι η Ολυμπία»

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και χαράς, η Άρτεμις Ιγνατίου, χορογράφος της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

georgiopoulos-lexou

Στην εκδήλωση, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 16 Απριλίου στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, τιμήθηκε ακόμη η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, ενώ απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στον συνθέτη της μουσικής της τελετής Γιάννη Ψειμάδη, στον κοσμήτορα της ΔΟΕ και υπεύθυνο Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Φώτη Καυμενάκη, όπως επίσης σε όλες τις ιέρειες και στους νέους που συμμετέχουν στην τελετή Αφής. Ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές που είχε τον συντονισμό και την ευθύνη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στις αρετές της Άρτεμης Ιγνατίου τονίζοντας ότι διαθέτει «τσαγανό» και ευρηματικότητα, τολμώντας να προσθέσει αρκετά καινοτόμα στοιχεία στην τελετή αφής, διατηρώντας ωστόσο το ίδιο απέριττο πνεύμα που ακολουθούσε η μεγάλη προκάτοχός της Μαρία Χορς.

ignatiou-epitimi4

Ο δήμαρχος Ευθύμιος Κοτζάς τόνισε ότι είναι μεγάλη η τιμή του να υποδέχεται την κα Ιγνατίου, την κα Λέχου και όλα τα πρόσωπα που συνιστούν την ομάδα της τελετής, τονίζοντας ότι χωρίς τη συμβολή τους η Αφή της Φλόγας δεν θα είχε την αντίστοιχη αίγλη. «Η φλόγα, το ιερό σύμβολο της ειρήνης ακτινοβολεί από μόνη της και η Αφή είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά για όλο τον κόσμο. Η δική τους συμβολή όμως είναι καθοριστική προκειμένου η Αφή να έχει επιτυχία και να φωτίσει περισσότερο τον κόσμο», τόνισε, ευχόμενος επιτυχία στην τελετή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος στον χαιρετισμό του έδωσε έμφαση στη συμβολή της γυναίκας στην τελετή Αφής, τονίζοντας: «Η Ολυμπία είναι η πρώτη που τοποθέτησε τη γυναίκα μέσα στο αρχαίο Στάδιο, δίνοντας από εκεί ένα μήνυμα χειραφέτησης. Έχει πει κάποιος ότι η μακρότερη ανθρώπινη εξιστόρηση είναι ο Πολιτισμός, που από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα έχει εξέλιξη. Δεν θα μπορούσε λοιπόν μέσα από αυτή την εξέλιξη η θέση της γυναίκας να είναι διαφορετική και να μην τοποθετηθεί κι εδώ μ’ έναν χαρακτηριστικά συμβολικό τρόπο με παγκόσμια απήχηση, μέσα από την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, όπου και η ίδια η γυναίκα παίρνει τη θέση της, λάμπει δηλαδή στο πλάι του άνδρα με το ίδιο έντονο φως».

ignatiou-epitimi5

Την απόφαση ανακήρυξης της Άρτεμης Ιγνατίου σε επίτιμη δημότη Αρχαίας Ολυμπίας ανέγνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πανάγος Παντελάκος, καλώντας την αξιόλογη χορογράφο στο βήμα για την απονομή του τίτλου.

Στον χαιρετισμό της η κα Ιγνατίου φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε τον Δήμο λέγοντας ότι είναι ύψιστη η τιμή ανακήρυξής της σε επίτιμο δημότη Αρχαίας Ολυμπίας. «Αυτό το γεγονός για μένα –τόνισε- δεν είναι απλά ένας τίτλος τιμής αλλά είναι μια πραγματικότητα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα, αλλά η πόλη της καρδιάς μου είναι η Ολυμπία. Από το 1988 που πρωτοήρθα στην Ολυμπία σαν ιέρεια δίπλα στην αείμνηστη και θρυλική Μαρία Χορς η οποία έχει φύγει από κοντά μας αλλά πάντα είναι μέσα στην καρδιά μας, μέχρι σήμερα που είμαι χορογράφος της Αφής της Φλόγας, έχω συνδεθεί άρρηκτα με τον ιερό αυτό τόπο. Υπηρετώ κι εγώ, όπως και όλοι εσείς οι δημότες της Ολυμπίας, μαζί με την ομάδα μου, τις Ολυμπιακές αξίες. Η Αφή της Φλόγας είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θυμίζει σ’ όλο τον κόσμο ότι ξεκίνησαν από εδώ κι εδώ συνεχίζουν να ξεκινάνε. Ολυμπία έχει υπάρξει και θα υπάρξει και χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς Ολυμπία και χωρίς τελετή Αφής στην Ολυμπία, δεν γίνονται».

Η κα Ιγνατίου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την δημοτική αρχή για την τιμή που της έκανε, καθώς επίσης και τους στενούς συνεργάτες της στην τελετή Αφής.

ignatiou-epitimi3

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αηδόνης, αφού αναφέρθηκε στην αντίστοιχη τελετή ανακήρυξης της αείμνηστης Μαρίας Χορς σε επίτιμη δημότη Ολυμπίας το 2004, υπενθύμισε την μεγάλη συμβολή του Γιάννη Κετσέα και του Καρλ Ντιμ στην θεσμοθέτηση της Αφής της Φλόγας το 1936. «Κανένας δεν περίμενε ότι θα είχε τέτοια εξέλιξη η τελετή Αφής, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ενδεικτικό ότι στο Πεκίνο είχε τηλεθέαση 800 εκατομμυρίων ατόμων», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η Κατερίνα Λέχου, παραλαμβάνοντας το βραβείο της, τόνισε: «Είστε πολύ τυχεροί άνθρωποι που έχετε γεννηθεί εδώ. Σας ζηλεύω. Δεν είστε μόνο τυχεροί είστε και ικανοί γιατί κάνετε ωραία πράγματα. Έχουμε στην ομάδα μας έναν πολύ σπουδαίο οδηγό, την Άρτεμη, που της χρωστάω πάρα πολλά γιατί εγώ ως ξένο σώμα –κάθε τέσσερα χρόνια αλλάζει η Πρωθιέρεια- έπρεπε να ενταχθώ σε μια προϋπάρχουσα ομάδα. Η Άρτεμις το έκανε τόσο γρήγορα και την ευχαριστώ πάρα πολύ». Τέλος, ο Γιάννης Ψειμάδας εξέφρασε τη μεγάλη του τιμή να ντύνει μουσικά αυτό το μεγάλο γεγονός αλλά και να συνεργάζεται με την κα Ιγνατίου και στη σπουδαία της ομάδα.

konstantakopoulos

Ο Ηλείος συνθέτης Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος έπαιξε στο πιάνο τις συνθέσεις του «Χορός των Νυμφών» και «Χαίρε πέτρα» από το έργο του «Ωδή στην πέτρα» σε ποίηση Πέτρου Πετράτου, όπως επίσης από το έργο του «Λόγια Ανέμου» σε ποίηση του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, τα κομμάτια «Αδιέξοδο» και «Αρχαίος Άνεμος».

ignatiou-epitimi2

Στην εκδήλωση, εκτός των προαναφερόμενων, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, οι αντιδήμαρχοι Πέτρος Γιαννακόπουλος και Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας & Αθλητισμού Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ρόη Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Παναγιώτης Κανελλάκης,  ο επίτιμος αναπληρωτής δήμαρχος Θουκυδίδης Κοσμόπουλος, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκος Αγγελόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Κωσταριάς και Γιώργος Κρέζος, οι πρόεδροι τοπικών κοινότητων Αρχαίας Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος και Πελοπίου Δημήτρης Στασινόπουλος, ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Ζαρόκωστας, ο πρόεδρος του Α.Ο. ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ Μιχάλης Παπαδόπουλος κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ