FOLLOW US: facebook twitter

Ιδρύεται Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος»

Ημερομηνία: 23-06-2021 | Συντάκτης:
Κοινή προσπάθεια Δήμου Ήλιδας και των τριών θεατρικών ομάδων της Αμαλιάδας

Την δημιουργία ενός καλλιτεχνικού θεσμού στο Δήμο Ήλιδας, με την επωνυμία, Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος», προς τιμή του θεατράνθρωπου της Αμαλιάδας  που «έφυγε» από τη ζωή πριν λίγο καιρό, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης με τους εκπροσώπους των τριών θεατρικών ομάδων που λειτουργούν στην πόλη.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως για πρώτη φορά στην πολιτιστική ιστορία της πόλης, οι τρεις θεατρικές ομάδες «ΕρασιΤΕΧΝΕΣ», θεατρική ομάδα του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης και «Αποχρώσεις» θα συνεργαστούν με κοινό παρανομαστή το «σπίτι τους» δηλαδή τον Πολυχώρο Πολιτισμού που θα μετονομαστεί σε Δημοτικό Θέατρο.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρώτο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος», θα πραγματοποιηθεί – κορονοϊού επιτρέποντος – την Άνοιξη του 2022 ενώ στη χθεσινή συνέντευξη εκτός των εκπροσώπων των θεατρικών ομάδων, συμμετείχε και ο γιος του αείμνηστου Ανδρέα, αθλητικογράφος, Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος, ο οποίος μίλησε για την αγάπη του πατέρα του για το θέατρο.

Την θεατρική ομάδα ΕρασιΤΕΧΝΕΣ εκπροσώπησε ο σκηνοθέτης κ. Χάρης Κότσιφας, την θεατρική ομάδα του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Αλέξανδρος  Μπουσδούκος και την θεατρική ομάδα Αποχρώσεις ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Θοδωρής Δανίκας.

Γ. Λυμπέρης: «Αυτή την στιγμή την είχα σκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν»

Τη συνέντευξη ξεκίνησε, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης συνεχάρη τις θεατρικές ομάδες, για την εκκίνηση της συνεργασίας που ουσιαστικά ανοίγει μια νέα σελίδα για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Έκανε λόγο για  ιστορική μέρα τονίζοντας: «Αυτή την στιγμή την είχα σκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Πιστεύω κι ελπίζω η πανδημία να  ήταν ο λόγος που καθυστέρησε λίγο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ και θέλω να ευχηθώ αυτή η μέρα να καταγραφεί στην ιστορία του τόπου, σαν ιστορική μέρα για τον πολιτισμό και το θέατρο ειδικότερα. Οι εθελοντές συνδημότες μας, επί χρόνια επιμένουν να μας εκπολιτίσουν, να «μας κάνουν ανθρώπους», όπως έλεγαν οι πατεράδες μας, έτσι αυτό το εγχείρημα θα δώσει την μέγιστη δυνατή συνιστάμενη στις συνιστώσες του θεάτρου που δουλεύουν στην πόλη. Εύχομαι καλή αρχή και καλή συνέχεια».

Χάρης Κότσιφας: «Ενωμένοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα»

Παίρνοντας το λόγο ο κ Χάρης Κότσιφας, εξέφρασε την ικανοποίηση από το γεγονός ότι μετά από  πολλά χρόνια ενασχόλησής του με το θέατρο, για πρώτη φορά οι τρεις θεατρικές ομάδες βρέθηκαν στο ίδιο «τραπέζι», ξεκινώντας αυτή την συνεργασία.

«Είδαμε ότι ενωμένοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα» επεσήμανε ο κ Κότσιφας για να συνεχίσει λέγοντας : « Αυτό ήταν και το όνειρο του Ανδρέα του Φραγκογιαννόπουλου, ο οποίος υπήρξε «δάσκαλος» πέρα από ηθοποιός, για όλους εμάς. Όταν έπαιζε, όταν έκανε πρόβα, μάθαινε ο Ανδρέας όλους εμάς τι σημαίνει καταρχάς αγάπη για το θέατρο και δευτερευόντως πόσο να παίζεις καλά.

Είναι μεγάλη τιμή να είμαστε μαζί με τις άλλες ομάδες της πόλης μας και την βοήθεια του δήμου για την διοργάνωση του φεστιβάλ στην μνήμη του και αυτών που ξεκίνησαν το θέατρο στην Αμαλιάδα».

Αλέξανδρος  Μπουσδούκος: «Θεσμός του φεστιβάλ»

Ακολούθως  ο κ. Αλέξανδρος Μπουσδούκος τόνισε : «Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και να γίνει και θεσμός ένα φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, με την συμμετοχή των θεατρικών ομάδων της πόλης, από τον νομό και απ’ όλη την Ελλάδα.

Είναι μια προσπάθεια που μας ευχαριστεί και μας δίνει δύναμη για να κάνουμε κάτι παραπάνω απ’ όσο κάνουμε για τον πολιτισμό και το θέατρο.

Λόγω πανδημίας, έχουμε ορίσει την έναρξη Μάρτιο με Απρίλιο του 2022, να γίνει η πρώτη διοργάνωση. Υπάρχουν ιδέες και για παράλληλες δράσεις, σεμινάρια και πολλά άλλα».

Θοδωρής Δανίκας: «Είναι μεγάλη χαρά που θα συνεργαστούν οι θεατρικές ομάδες»

Τέλος ο κ Δανίκας ανέφερε « Δεν είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά τον Α. Φραγκογιαννόπουλο, αλλά  τον έχω δει σε θεατρική παράσταση. Θεωρώ μεγάλη τιμή για την πόλη να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια και να θυμόμαστε ανθρώπους που έχουν σημαντική συμβολή στον πολιτισμό. Είναι μεγάλη χαρά που θα συνεργαστούν οι θεατρικές ομάδες της πόλης. Και έτσι πρέπει να κάνουμε. Πιστεύω θα γίνει ένα μεγάλο φεστιβάλ αυτό, γιατί μόνο η αγάπη μας για τον τόπο και αυτό που θέλουμε να παράγουμε , θα αποτελέσει το κίνητρο για να πετύχει».

Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος: «Ο πατέρας μου πίστευε, στην παραγωγή πολιτισμού»

Ο γιος του αείμνηστου Ανδρέα, Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος, συγχαίροντας τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας είπε: «Είμαι πολύ συγκινημένος. Είναι αξιέπαινη αυτή η προσπάθεια που γίνεται. Όπως η Αρχαία Ήλιδα, ένα μνημείο ιστορικό, το αρχαίο θέατρο, έτσι σήμερα αποκτάμε και το σύγχρονο «σπίτι» του θεάτρου και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει και θέατρο. Να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί.

Είναι αναπόσπαστο «κομμάτι» της τοπικής μας ιστορίας και παράδοσης. Ο πατέρας μου πίστευε στον μαζικό πολιτισμό, στην παραγωγή πολιτισμού, του θεάτρου, με ντόπιους ανθρώπους, στην καλύτερη εκπαίδευση. Αυτό βοηθά να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα στον πολιτισμό, να προσφέρεται σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Για τον λόγο ο πατέρας μου, έπαιζε αφιλοκερδώς και προσέφερε όλα αυτά χρόνια. Συγχαρητήρια στους συντελεστές».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος