FOLLOW US: facebook twitter

Ιδιωτικό κολέγιο απένεμε πτυχία που… δεν αναγνωρίζονται

Ημερομηνία: 15-02-2023 | Συντάκτης:

Στον «αέρα» πτυχία ιδιωτικού κολεγίου – Επί τρία χρόνια λειτουργούσε οχτώ προγράμματα προπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με το μη αναγνωρισμένο ελβετικό ίδρυμα E.H.E. Europa Hochschule EurAKA CH

Γνωστό ιδιωτικό κολέγιο, που διαφήμιζε ότι απένεμε πτυχία αναγνωρισμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βρέθηκε να λειτουργεί χωρίς να τηρούνται οι προβλέψεις του νόμου. Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης είναι πολύ σημαντική, αφού είναι η πρώτη φορά, με βάση την έρευνά μας, που ανακαλείται άδεια λειτουργίας Προγραμμάτων Σπουδών ιδιωτικού κολεγίου για τέτοιο λόγο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της efsyn.gr, η υπόθεση, που ξεκίνησε ως ιδιωτική διαφορά αλλά φαίνεται να έχει σημαντικές κοινωνικές και νομικές προεκτάσεις, αφορά το κολέγιο City Unity College το οποίο επί τρία χρόνια λειτουργούσε οχτώ προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, μεταξύ των οποίων τμήμα Νομικής, Ψυχολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Διοίκησης Ξενοδοχειακών Μονάδων, Φυσικής Αγωγής κ.ά. σε συνεργασία με το μη αναγνωρισμένο ελβετικό ίδρυμα E.H.E. Europa Hochschule EurAKA CH.

Το νήμα της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν τριτοετής σπουδαστής του τμήματος Νομικής επικοινώνησε με το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας) τον Σεπτέμβριο του 2021 και ενημερώθηκε ότι τα πτυχία που χορηγεί το κολέγιο σε συνεργασία με το EurAKA δεν δύνανται να αναγνωριστούν στην Ελλάδα διότι «δεν τυγχάνει επίσημο κρατικό (ελβετικό) πανεπιστήμιο, ήτοι ίδρυμα Ανώτατης Τυπικής Εκπαίδευσης», κάτι το οποίο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση επαγγελματικής αναγνώρισης του τίτλου σπουδών του. Οπως ήταν φυσικό, ο σπουδαστής προέβη σε δικαστικές ενέργειες διεκδίκησης της επιστροφής των διδάκτρων που είχε καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια.

Την υπόθεση ανέλαβε η δικηγόρος Μαρία Μοσχοπούλου, η οποία κατά τη νομική της έρευνα συγκέντρωσε και προσκόμισε στις δικαστικές αρχές υλικό που αποδεικνύει ότι το ελβετικό ίδρυμα E.H.E. Europa Hochschule EurAKA CH, που σε συνεργασία με το κολέγιο City Unity College παρείχε προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, δεν είχε καμία επίσημη αναγνώριση από τις ελβετικές Αρχές. Συγκεκριμένα ήταν αναγνωρισμένο σε μόνο ένα καντόνι της Ελβετίας, τη Βασιλεία, και πάντως όχι σε εθνικό επίπεδο ούτε και ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Αυτό σημαίνει ότι το ιδιωτικό κολέγιο παρείχε Πρόγραμμα Νομικών Σπουδών το οποίο δεν μπορούσε να οδηγήσει σε λήψη πτυχίου με επαγγελματική ισοδυναμία με τίτλο πανεπιστημιακού ιδρύματος, δυνατότητα που καθιερώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, με το άρθρο 168 του Ν. 4635/2019, ο οποίος τροποποίησε το Π.Δ. 38/2010, διότι φαίνεται ότι δεν τηρούνταν οι νόμιμες προϋποθέσεις» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Μαρία Μοσχοπούλου.

Τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα παραπάνω κατατέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας τον Μάιο του 2022, με την προϊσταμένη του Τμήματος Κολεγίων της Διεύθυνσης Διά Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας να ανακαλεί τελικά την άδεια λειτουργίας προσαρτήματος του κολεγίου (ΦΕΚ Β’ 7267-31.12.2022) «διότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις νόμιμης παροχής των Προγραμμάτων Σπουδών». Η απόφαση ήρθε εφτά μήνες μετά την κοινοποίηση των στοιχείων από τη δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση και ενώ το υπουργείο φαίνεται να γνώριζε ότι το City Unity College προσέφερε εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε αρκετά τμήματα σπουδών σε συνεργασία με ένα ίδρυμα το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο και επομένως το αντίστοιχο πτυχίο δεν θα μπορούσε να αναγνωριστεί τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ο σπουδαστής επικοινώνησε με την αντίστοιχη υπηρεσία του.

Η παραπάνω υπόθεση φέρνει στο φως πολύ σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα: πώς εξασφαλίζονται οι άδειες λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων; Από ποια διαδικασία ελέγχου περνούν; Πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών που επιλέγουν να σπουδάσουν σε αυτά; Και γιατί εν προκειμένω καθυστέρησε η λήψη της απόφασης ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των εν λόγω Προγραμμάτων Σπουδών του συγκεκριμένου κολεγίου με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα αυτό να πραγματοποιεί νέες εγγραφές και να αποκομίζει κέρδος από δίδακτρα;

«Το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας των κολεγίων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δαιδαλώδες και αχανές. Οι δικηγόροι είμαστε συνηθισμένοι στις πολυάριθμες τροποποιήσεις νόμων σε μη σχετικά νομοσχέδια, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση προκαλεί τον κοινό νομικό νου» επισημαίνει η Μ. Μοσχοπούλου. Και πράγματι μόνο και μόνο να κοιτάξει κανείς το ΦΕΚ της ανάκλησης θα διαπιστώσει ότι αναφέρονται τουλάχιστον 23 (!) αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του City Unity College και των ιδιωτικών κολεγίων.

Η αγωγή του φοιτητή, ο οποίος αξιώνει όχι μόνο την επιστροφή των καταβληθέντων διδάκτρων αλλά και πρόσθετη αποζημίωση, θα συζητηθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ αναμένονται νέες αγωγές κατά του κολεγίου με σημαντικές αξιώσεις. Παράλληλα έχει υποβληθεί αίτημα διαβίβασης της δικογραφίας στον εισαγγελέα για την έρευνα τυχόν αξιόποινων ποινικών πράξεων κατά των ιθυνόντων.

Πηγή: alfavita.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος