FOLLOW US: facebook twitter

Ηχηρή παρέμβαση από τον Β. Γιαννόπουλο: «Να μην κάνουν “μαύρο” Πάσχα οι πυρόπληκτοι…»

Ημερομηνία: 18-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Ηχηρή παρέμβαση από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλο προς Τριαντόπουλο και Λυκουρέντζο για την οκτάμηνη καθυστέρηση αποζημιώσεων

-Παράλληλα ζητά τον εξορθολογισμό των κριτηρίων καταβολής της κρατικής αρωγής

Eπιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ηχηρό «καμπανάκι» χτυπά με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Τριαντόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρ. Λυκουρέντζο, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σχετικά με τους πυρόπληκτους της Ηλείας, αφού έχουν περάσει οκτώ μήνες από τη θερινή πυρκαγιά και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις. Παράλληλα, επισημαίνει στρεβλώσεις στα κριτήρια καταβολής των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι αποκλείονται αρκετοί πυρόπληκτοι πολίτες, και ζητά την άμεση και δίκαιη επίλυση όλων των προβλημάτων που τους ταλανίζουν.

«Τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ως Κρατική Αρωγή, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως, ακόμα δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τους αγρότες, παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί» αναφέρει στην επιστολή του και υπενθυμίζει ότι οι επιτροπές της Περιφέρειας κατέγραψαν και απέστειλαν τάχιστα τις σχετικές εκθέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και στις αρμόδιες Διευθύνσεις.
Επιπλέον, στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Διοικητήριο, με Υπηρεσιακά Στελέχη της Π.Ε Ηλείας, ο κ. Γιαννόπουλος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά τις αυτοψίες των Κλιμακίων Ελέγχου της Υπηρεσίας, καθώς πολλές από τις καταγεγραμμένες ζημιές δεν μπορούν να υπαχθούν στις υπό αποζημίωση κατηγορίες, εξαιτίας των εξαιρέσεων που περιλαμβάνονται στις σχετικές εγκυκλίους των Υπουργείων και στις νέες απαιτήσεις -σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες που έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες- σχετικά με την καταγραφή των ζημιών. Μάλιστα μία από αυτές αφορά στην απαίτηση προσκόμισης νέων, συμπληρωματικών δικαιολογητικών και στοιχείων από τους πληγέντες, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα.
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια, ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει ότι θα αποζημιωθούν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ έχουν αποκλειστεί οι ανασφάλιστες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, τονίζει πως δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ΤΚ Αρχαίας Ολυμπίας, Κλαδέου, Κάμενας και Μηλιών, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός κρατικής αρωγής όλες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν ζημιές στις περιοχές αυτές. Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις αναφέρει πως θα αποζημιωθούν μόνο όσες ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα (100%) στη γεωργική εκμετάλλευση, παρότι σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, διαφέρει ο κάτοχος των κτιριακών εγκαταστάσεων από τον κάτοχο της γεωργικής εκμετάλλευσης, κάτι που πρακτικά αποκλείει το ενδεχόμενο αποζημίωσης. Τέλος, ζητά πρόβλεψη αποζημίωσης για τι κατεστραμμένες περιφράξεις κυρίως στις ορεινές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες συμβάλλουν στον έλεγχο της ανεξέλεγκτης βόσκησης και την προφύλαξη των καλλιεργειών.


«Αδικαιολόγητη η οκτάμηνη καθυστέρηση»

Στην επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση υλοποίησης των εξαγγελθέντων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Κλιμάκιο κατά την επίσκεψή τους στην Ολυμπία. Ταυτόχρονα, μεταφέρει την αγωνία και την ανησυχία των πληγέντων, οι οποίοι κάνουν αγώνα για την επιβίωσή τους και χαρακτηρίζει, αδικαιολόγητη την οκτάμηνη καθυστέρηση ελέγχων και από την πλευρά του ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι τα κλιμάκια της Περιφέρειας δεν χρονοτρίβησαν καθόλου.

«Έχουν συμπληρωθεί ήδη 8 μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και οι πληγέντες δεν έχουν λάβει την Κρατική Αρωγή από την Πολιτεία, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στην όποια επιθυμία ή προσπάθειά τους για την ανασύσταση των καλλιεργειών τους, αλλά πλέον τίθεται κα θέμα επιβίωσης για πολλές από τις οικογένειες των πληγέντων, αφού οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν τις βασικές πηγές εισοδήματός τους. Γι’ αυτούς, μετά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας, οι καταστροφικές πυρκαγιές ήταν η “χαριστική βολή”, με την Κρατική Αρωγή να αποτελεί τη μοναδική “σανίδα σωτηρίας” για την ανάκαμψή τους. Κατόπιν αυτών, παρακαλώ για τις δικές ενέργειες, για την όσο το δυνατόν συντομότερη διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων επιχορήγησης στους πληγέντες της Π.Ε Ηλείας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Γιαννόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος