FOLLOW US: facebook twitter

Ηχηρά μηνύματα Ειρήνης από τον Πύργο για τον λαό της Ουκρανίας

Ημερομηνία: 16-09-2022 | Συντάκτης:

Συναυλία με την παγκοσμίου φήμης Χορωδία δωματίου “Gaudeamus”

  • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: « Το αντίδοτο του πολέμου είναι ο πολιτισμός»

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν το βράδυ της Τετάρτης όσοι παρευρέθηκαν στην συναυλία με την φημισμένη Χορωδία Δωματίου “Gaudeamus” από την Ουκρανία, στην κεντρική πλατεία Πύργου, σε μια εκδήλωση με μηνύματα ειρήνης και αλληλεγγύης που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με την Σύλλογο Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος» και την Ι.Μ. Ηλείας.

Με τίτλο «Ειρήνη για την Ουκρανία» η χορωδία ερμήνευσε εκκλησιαστικούς ύμνους αλλά και παραδοσιακά τραγούδια της χώρας, στέλνοντας από τον Πύργο ένα μελωδικό και συνάμα ηχηρό μήνυμα ειρήνης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ουκρανικής Πρεσβείας και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Μπαχός συνεχάρη τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και τον πρόεδρο του Συλλόγου «Φάρος» Μιχάλη Ροδόπουλο για την πρωτοβουλία τους, κι αναφέρθηκε στην αγαστή σχέση της Ι.Μ. Ηλείας με τον Ουκρανικό λαό, που μετρά πολλά χρόνια, τονίζοντας πως την εποχή που είχε σημειωθεί η έκρηξη στο Τσέρνομπιλ πρώτη η Ι.Μ. Ηλείας φιλοξένησε παιδιά από την περιοχή. Συνεχάρη και την Χορωδία που ερμηνεύει τραγούδια ειρήνης. «Μια ειρήνη που πρώτος ο Χριστός έφερε στον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά, και ευχήθηκε να συνεχιστεί ο αγώνας όλων για συμφιλίωση.

Ο κ. Αντωνακόπουλος καλωσόρισε τα μέλη της Χορωδίας, και δήλωσε: «Η δύναμη των εκκλησιαστικών ύμνων δεν μπορεί να νικηθεί από κανένα πολεμικό όπλο. Με τη δύναμη της μουσικής και των στίχων ταξιδεύουμε, είμαστε στην Ουκρανία, στην περιοχή που οι άνθρωποι φοβούνται αλλά ο φόβος δημιουργεί πάντα τη δύναμη της άμυνας, ενώνει τους ανθρώπους. Είμαστε στον τόπο που εφευρέθηκε και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο τον κόσμο το μεγάλο αντίδοτο του πολέμου: ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Στο δίλημμα «πολιτισμός ή βαρβαρότητα», από τον Πύργο της Ηλείας στέλνουμε το μήνυμα «Πολιτισμός και ειρήνη». Με αφορμή και τον εορτασμό της ημέρας της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, πρέπει να αναφέρουμε πως είμαστε δύο λαοί που πηγαίνουμε τον σταυρό της Ιστορίας χιλιάδες χρόνια στην ανηφόρα αλλά είμαστε πάντα νικητές. Έτσι νομίζω ότι ο λαός της Ουκρανίας θα βγει νικητής απ’ αυτή την περιπέτεια, νικώντας στο πεδίο της Ειρήνης και του Πολιτισμού. Εμείς ως Δήμος από την πρώτη στιγμή, στείλαμε βοήθεια των συμπολιτών μας στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας και πάντα σε αγαστή συνεργασία με την Ι.Μ. Ηλείας  θα συνεχιστεί αυτή η προσφορά. Στο τέλος θα κριθούμε όλοι για τα ανώτερα ιδανικά που θα υπηρετήσουμε». Τέλος, ο  κ. Αντωνακόπουλος τίμησε την μαέστρο και καλλιτεχνική διευθύντρια της Χορωδίας Yulia Puchko-Kolesnyk.

«Πάντα κοντά στον αδελφικό λαό»

Φανερά συγκινημένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής φιλίας «Ο Φάρος» Μιχάλης Ροδόπουλος μίλησε για τις συνθήκες που βιώνει ο Ουκρανικός λαός  αλλά και τις δράσεις του Συλλόγου που με την αμέριστη βοήθεια της Εκκλησίας έχει φιλοξενήσει πλήθος παιδιών και ενηλίκων. Επίσης, ο κ. Ροδόπουλος τίμησε για τη βοήθεια και την προσφορά τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας τον κ. Αντωνακόπουλο και τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής «Απόλλων» Θανάση Δασκόπουλο.

Ισχυροί και χρόνιοι δεσμοί φιλίας

Στην τριπλή σημασία της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου – Ιστορικός και Συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος. Τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους δυο λαούς, και στη συνέχεια  μίλησε για την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την τεράστια σημασία της για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και την διασύνδεσή της με τους Έλληνες της Οδησσού της οποίας η 208η επέτειος της ίδρυσής της (14 Σεπτεμβρίου 1814) συνέπεσε με την εκδήλωση συμπαράστασης και ελπίδας προς τον Ουκρανικό λαό. Ολοκληρώνοντας ο κ. Λάμπρος αναφέρθηκε στην μεγάλη συμβολή του Συλλόγου «Ο Φάρος» και στην τεράστια αρωγή – έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και του Σεπτού Ποιμενάρχη κ.κ. Γερμανού προς τον Ουκρανικό λαό με ανθρωπιστικές δράσεις (φιλοξενία παιδιών στην Σκαφιδιά, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.) σε διάφορες περιοχές της Ηλείας.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολυδώρου και τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο γ.γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. και υποψήφιος βουλευτής Ηλείας το 2019 Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σκαφιδιάς Αντώνης Αρβανίτης, η Διοικήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου, εκπρόσωποι Βουλευτών του Νομού, αρκετοί κάτοικοι της πόλης του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής Ουκρανικής υπηκοότητας μέλη οικογενειών, κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος