FOLLOW US: facebook twitter

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας: Αντιγριπικός εμβολιασμός και μέτρα πρόληψης για την εποχική γρίπη

Ημερομηνία: 11-10-2019 | Συντάκτης:

Ο  Ιατρικός  Σύλλογος  Πύργου-Ολυμπίας εφιστά την προσοχή του πληθυσμού σχετικά  με την αναγκαιότητα εμβολιασμού  και εφέτος κατά της εποχικής γρίπης.  Είναι σαφές,  όπως πολλάκις έχουμε τονίσει,   ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Το  αντιγριπικό εμβόλιο  βρίσκεται ήδη στα φαρμακεία  και καλό θα είναι  οι πολίτες  να μεριμνήσουν   για την προμήθειά του. Το εμβόλιο  συνταγογραφείται με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα  τα άτομα  ηλικίας   μεγαλύτερης των  6 μηνών  κυρίως δε  στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι:

1) Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2) Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3) Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

-Μεταμόσχευση οργάνων

-Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

-Χρόνια νεφροπάθεια

4) Πάσχοντες από νευρομυϊκά νοσήματα

5) Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

6) Λεχωίδες

7) Θηλάζουσες

8) Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2

9) Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσοKawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

Οι πιθανές αντενδείξεις του εμβολιασμού   είναι ελάχιστες και θα  αξιολογηθούν κατά περίπτωση  από τον θεράποντα  ιατρό που θα συνταγογραφήσει το εμβόλιο.

Επαναλαμβάνουμε  ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό   οι εμβολιασμοί να γίνουν στην αρχή της χειμερινής περιόδου (από Οκτώβριο)  ούτως  ώστε να επιτευχθεί έγκαιρα  η  απαιτούμενη  ανοσία.

Παρεμπιπτόντως  τονίζουμε στο σημείο αυτό   την αναγκαιότητα   των πάσης φύσεως  υποχρεωτικών εμβολιασμών που προβλέπονται  από το  Υπουργείο  Υγείας   όσον αφορά στα παιδιά,    μέτρο το οποίο  είναι και ο  κύριος  τρόπος   πρόληψης  των επικίνδυνων  παιδικών λοιμώξεων,  αγνοώντας  τις όποιες  ανεύθυνες  αντιεμβολιαστικές  φωνές  κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης  ή όπου αλλού.

Θυμίζουμε επιπλέον  ότι ο Οκτώβριος αποτελεί  μήνα πρόληψης  για τον καρκίνο του μαστού   ευελπιστώντας ότι οι γυναίκες  του Νομού μας  θα  προχωρήσουν στις απαραίτητες  προληπτικές  εξετάσεις, με τη σύμφωνη  πάντα γνώμη  του θεράποντος   ιατρού των.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος