FOLLOW US: facebook twitter

Η υγεία στην Ηλεία: Του φτωχού το σκοινί μόνο δεν φτάνει διπλό, φτάνει και περισσεύει…

Ημερομηνία: 16-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Γράφει ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, πρ. Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας

Το σύστημα Υγείας από το 2010 και μετά είναι το πρώτο θύμα της μνημονιακής πολιτικής όπως αυτή εφαρμόστηκε στο σκέλος της περικοπής δαπανών.

Με πρόσχημα την εξυγίανση του συστήματος έγιναν μεγάλες οριζόντιες περικοπές για να δικαιωθούν όλοι αυτοί που είχαν φροντίσει στην εποχή την ευμάρειας να πιάσουν πρώτο τραπέζι πίστας.

Οι υπόλοιποι μάλλον δεν τους χρειάζεται το σύστημα.

Άλλοι πήραν των οματιών τους για ξένους τόπους και άλλοι ετοιμάζονται σιγά σιγά να πάνε κατά κει.

Αυτό έχει να κάνει με όλους τους εργαζόμενους του συστήματος, δυστυχώς χωρίς καμιά εξαίρεση ,από την στιγμή που για κάποιους δεν έχει θέση και για όσους έχει θέση εκ των πραγμάτων θα κληθούν να προσφέρουν υπηρεσίες με τριτοκοσμικές συνθήκες.

Οι εξαγγελίες τις προηγούμενηςκυβέρνησης για το σχίσιμο των μνημονίων έμειναν στο λόγια και δεν άλλαξε τίποτα στην πολιτική που εφήρμοζαν οι Σαμαροβελιζέλοι.

Στον βαθμό που μας αφορά η εξελίξεις που έχουμε ζήσει τα τελευταία πέντε χρονιά στην περιοχή είναι άκρως διδακτικές για το που μπορεί να φτάσουν κάποιοι κομματικοί εγκάθετοι εκμεταλλευόμενοι την εξουσία και την επιρροή τους στα τοπικά ΜΜΕ.

Με αυτήν την λογική

Αντί να γίνει μια ειλικρινής ενημέρωση για την κατάσταση που ήταν το σύστημα.

Αντί να γίνει μια προσπάθεια να δουλέψει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα μέσα που είχε.

Αντί να κινητοποιήσουν λαό και φορείς στην κατεύθυνσης της διεκδίκησης.

Επιδοθήκαν σε μια άνευ προηγούμενου προπαγάνδα να πείσουν ότι αυτό που βιώνουμε ήταν αποκύημα της φαντασίας μας και ότι όλα είναι καλά και όλα είναι ωραία.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού με βάση τα δεδομένα που ήταν γνωστά σε όλους ήταν επόμενο να «σκάσει» πρώτα στην Παθολογική που στην ουσία είναι και ο κύριος κορμός ενός Νοσοκομείου αν θέλουμε να πούμε ότι διατηρεί εφημεριακό πρόγραμμα.

Εν τούτοις η ενημέρωση ήταν όλα αυτά τα χρόνια καθησυχαστική και μάλιστα εφεύραμε και διάφορους νεολογισμούς για να στηρίξουμε μια απολύτως σαθρή επιχειρηματολογία.

Έτσι πολλές φορές είδαμε γραπτώς και σε όλους τους τόνους ότι «έστω και με δυσκολίες έχουμε κρατήσει όρθιες και τις δυο Παθολογικές κλινικές».

Και ήταν τόσο όρθιες και οι δυο που η της Αμαλιάδας δεν είχε κανένα νοσηλευόμενο επί σειρά μηνών και οι γιατροί είχαν μεταφερθεί στην Παθολογική του Πύργου.

Αλλά μας έλεγαν ότι ήταν όρθια και μάλιστα στην επίσκεψη του ο Περιφερειάρχης ο κος Κατσιφάρας στην Αμαλιάδα πήγε στην εν λόγω κλινική και είδε ίδιοις όμασι ότι ήταν όρθια ….

Όρθια εκεί στην θέση της και φυσικά εντελώς άδεια την ίδια στιγμή που στην Παθολογική κλινική του Πύργου προσπαθούσαν να βολέψουν όπως κι όπως όσο πιο πολλά κρεβάτια μπορούσαν στους θαλάμους….

Ήταν τότε που οι φορείς είχαν πάει στην 6η ΥΠΕ επαίτες για έναν παθολόγο.

Εκεί οι υπεύθυνοι σαν καλοί επαγγελματίες πολιτικοί αφού τους καθησύχασαν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να κλείσει ποτέ των ποτών η Παθολογική της Αμαλιάδας, που ειρήσθω εν παρόδω ήταν ήδη κλειστή, «αντιπρότειναν» να στείλουν έναν χειρουργό και έναν αναισθησιολόγο.

Άλλαλόγια να αγαπιόμαστε και τρία πουλάκια κάθονταν ….

Όλες αυτές όμως οι γελοιότητες δεν μπορεί όμως να λέγονται εσαεί.

Όταν λοιπόν κάποιοι τύποις αρμόδιοι είδαν ότι δεν τους παίρνει άλλο να κοροϊδεύουν σημάνανε καμπανάκι κινδύνου.

Τώρα πλέον σύμφωνα με τα λεγόμενα τους δεν πάνε να σώσουν δυο Παθολογικές κλινικές αλλά την μια που και αυτή πλέον κινδυνεύει.

Όσο για την Αμαλιάδα η Παθολογική δεν είναι πια όρθια καθ ότι δεν αναφέρεται καθόλου…

Τώρα αυτοί οι αρμόδιοι είδαν ότι για να «βγει» το πρόγραμμα εφημεριών της μιας Παθολογικής κλινικής πρέπει οι γιατροί να δουλέψουν πέρα του νόμιμου των 6 εφημεριών ανά μήνα…

Κάποιος θα πει ότι τώρα το είδαν τώρα το λένε άλλα δυστυχώς scripta mannet.

Την 12-06-2019 υπήρξε επώνυμη δημοσίευση τέως μέλους του ΔΣ του Νοσοκομείου του Πύργου που τα έλεγε όλα χαρτί και καλαμάρι και με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Τότε δεν υπήρξε καμιά απάντηση όπως άλλωστε και συνηθίζεται στα της Υγείας της περιοχής μας και για να ξορκίσουν το κακό συνέχιζαν να καλλιεργούν με τις γνωστές μεθόδους το κλίμα εφησυχασμού.

Τι έγινε τώρα και βγήκαν ξαφνικά στα κάγκελα???

Η μια εξήγηση είναι ότι επέδειξαν μεγάλη «καθυστέρηση» στο να εκτιμήσουν σωστά τα πράγματα και να κάνουν τις στοιχειώδεις προβλέψεις για να πουν την αλήθεια και να σημάνουν συναγερμό ζητώντας προσλήψεις, οπότε τώρα που εντέλει το κατάλαβαν «τρέχουν».

Η άλλη είναι ότι περιμένανε την αλλαγή της Κυβέρνησης να κηρύξουν το αντάρτικο για προβλήματα που προυπήρχαν και χρόνιζαν έτσι απλά για να κάνουν την έξοδο τους πιο ηρωική.

Διαλέγουμε και παίρνουμε και ειλικρινά είναι δύσκολο να κρίνουμε τι από αυτά τα δυο είναι το χειρότερο.

Άλλωστε δεν έχει και σημασία γιατί η κατάσταση εδώ που έφτασε δεν είναι εύκολο να αλλάξει και οποιαδήποτε συζήτηση για αυτήν θα καταλήξει στο τι δεν έγινε και γιατί δεν έγινε…

Η υποβάθμιση της Υγείας στην περιοχή μας είναι πλέον δεδομένη και δεν αποδίδουν πια οι προσπάθειες εξωραϊσμού της στα λόγια.

Δεν έγινε όμως τώρα ξαφνικά αυτή η υποβάθμιση.

Είναι μια πορεία ετών …

Είναι το χρονικό μιας προγραμματισμένης αποδόμησης.

Απλά τώρα κάποιοι «αρμόδιοι» για τους δικούς του λόγους βρήκαν το στοιχειώδες θάρρος να το ομολογήσουν …

Τώρα με την αλληλογραφία τους με την 6η ΥΠΕ και με τις κραυγές πανικού το μόνο που προσπαθούν είναι να σώσουν τα όποια προσχήματα….

Άλλα και γι αυτό είναι πολύ αργά ….

Η διαλυτική κατάσταση στην μια εναπομείνασα Παθολογική κλινική δεν είναι κάτι απλό.

Ακόμη και τώρα φαίνεται ότι το θέμα το έχουν υποεκτιμήσει γιατί κανονικά θα έπρεπε να ενημερώσουν τον λαό όληςτης Ηλείας και να σημάνουν συναγερμό και όχι να στέλνουν ραβασάκια στην 6η ΥΠΕ που λίγο πολύ ξέρουμε από πριν ποια θα είναι η απάντηση και η όποια είναι ενήμερη του προβλήματος  εδώ και πολύ πολύ καιρό.

Και βέβαια είναι γνωστό τοις πασι ότι οι ρουσφετολογικές αποσπάσεις των γιατρών που συνέτειναν στην περεταίρω αποψίλωση του τοπίου την οποία τώρα ανακάλυψαν οι τοπικοί κομισάριοι ήταν αποφάσεις της 6ης ΥΠΕ.

Το σύστημα Υγείας δεν είναι απομονωμένες νησίδες που ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Είναι αλληλοεξαρτώμενοι τομείς και αλληλοεξαρτώμενες δομές και είναι προφανές όταν ο ένας υπολειτουργεί είναι επόμενο να επιβαρύνεται ο άλλος με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό σε βάθος χρόνου.

Οι γιατροί των Δημοσίων Νοσοκομείων της Πάτρας ξέρουν καλύτερα από μας πόσο επαρκές είναι το σύστημα Υγείας στην περιοχή μας και δεν είναι τυχαίο ότι ο Τύπος της Πάτρας μιλάει για «Υγειονομικό τραγέλαφο στην Παθολογική της Ηλείας» που φορτώνει προβλήματα στα Νοσοκομεία της Πάτρας.

Το τι θα γίνει από δω και πέρα δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε.

Όταν το Δημόσιο Σύστημα διαλύεται δημιουργείται ένα κενό το οποίο ο ιδιωτικός τομέας θα τρέξει μετά χαράς να καλύψει πάντα με το αζημίωτο βέβαια.

Η βλάβη που είχε ο αξονικός του Πύργου είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα και η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου επίσης.

Εδώ που έχουμε πλέον φτάσει κάνεις δεν είναι πια αθώος.

Κάποιο ιείτε το ήξεραν είτε δεν το  ήξεραν έπαιξαν ένα «παιχνίδι» από το οποίο ωφελημένα είναι κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα.

Οι εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια δεν ωφελούν κανέναν αν δεν έχουν πίσω τους πράξεις …..

Πολύ περισσότερο όταν οι όποιες πράξεις είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτά που με τόση ευκολία λέγονται.

Δυστυχώς δεν έχει κανένα νόημα να είμαστε περήφανοι που πλέομε … «μεθ’ ορμής ακαθέκτου!» αν στην ουσία δεν ξέρουμε κατά που πλέουμε…..


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος