FOLLOW US: facebook twitter

Η υδρόγειος του Κράτη στο Μουσείο Αρχιμήδη της Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 19-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Η ορθολογιστική «ανακάλυψη» της Βόρειας, της Νότιας Αμερικής και της Αυστραλίας το 2ο αι. π.Χ.

Στην είσοδο του μουσείου Αρχιμήδη (www.kotsanas.com) στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκτίθεται ανακατασκευασμένη σε φυσικό μέγεθος, για πρώτη φορά παγκοσμίως, η υδρόγειος σφαίρα του Κράτη από τη Μαλλό της Κιλικίας.

Ο Κράτης βασισμένος στην ακριβέστατη μέτρηση της περιφέρειας της γης από τον Ερατοσθένη, στις εξαιρετικές  χαρτογραφήσεις του τελευταίου αλλά και του σπουδαίου εξερευνητή Πυθέα του Μασσαλιώτη που έφθασε μέχρι το Βόρειο Αρκτικό Κύκλο, καθώς και άλλων Ελλήνων γεωγράφων, κατασκεύασε, με τη βοήθεια σφαιρικών συντεταγμένων, μια υδρόγειο σφαίρα, διαμέτρου τουλάχιστον 2 μέτρων, που  παρουσίασε στην Πέργαμο, το 150 π.Χ. περίπου. Διαιρούνταν σε πέντε παράλληλες ζώνες, δύο πολικές, δύο εύκρατες και μία καυτή (τις οποίες εξακολουθούμε και σήμερα να χρησιμοποιούμε).

Οι πολικές ζώνες (λόγω υπερβολικού ψύχους) και ο Ισημερινός (λόγω υπερβολικής ζέστης) ήταν δυσμενείς για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής. Οι εποχές του κλίματος στο βόρειο ημισφαίριο ήταν αντίθετες με αυτές στο νότιο. Πάνω στη σφαίρα σχεδίασε τις γνωστές περιοχές της Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης που ονόμασε «Οικουμένη» με τη χρήση  παραλλήλων και μεσημβρινών κύκλων με κέντρο το νησί της Ρόδου και τη χρήση ποικίλλων γεωγραφικών συντεταγμένων πλήθους τόπων, βουνών και ποταμών. Για εξισορρόπηση της «Οικουμένης» πάνω στην τεράστια υδάτινη επιφάνεια που απέμενε θεώρησε ότι μια άγνωστη ήπειρος, οι «Περίοικοι», υπάρχει στο απέναντι βόρειο ημισφαίριο,  (σήμερα αντιστοιχούν στη Β. Αμερική) και δύο ακόμη άγνωστες ήπειροι  υπάρχουν στο νότιο ημισφαίριο, οι «Αντίποδες» (σήμερα αντιστοιχούν στη Ν. Αμερική) και τους «Αντίοικους» (σήμερα αντιστοιχούν στην Αυστραλία).  Ισχυριζόταν ότι οι εύκρατες περιοχές αυτών των άγνωστων ηπείρων ήταν κατοικημένες και μάλιστα οι λαοί που έμεναν κοντά στον ισημερινό να έχουν νεγροειδή χαρακτηριστικά, τους οποίους ονόμαζε Αντιαιθίοπες σε αντιδιαστολή με τους γνωστούς Αιθίοπες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος