FOLLOW US: facebook twitter

Η Τουρκία μάς φέρνει πιο κοντά

Ημερομηνία: 19-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ξανάπιασαν χθες στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, καθώς και οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών επιτροπών που συνεδρίασαν για πρώτη φορά έπειτα από καιρό. Ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον οποίο, όπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός, μετέφερε «τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο». Ακολούθησαν οι συνομιλίες με τον Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησε «για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα».

Ο Ελληνας υπουργός με άρθρο του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram σημείωσε ότι «σήμερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται, καθώς η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, τόσο με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον Αλ Σαράτζ της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δύο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ μας θάλασσα μας ένωνε αντί να μας χωρίζει. Με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία».

Ανέφερε επίσης ότι η επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και την ειρήνευση στη Λιβύη, που επιχειρεί να προωθήσει η πρόσφατη πρόταση του προέδρου Αλ-Σίσι, που η Ελλάδα με άλλες χώρες της περιοχής χαιρέτισε και «προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της «ηγεμονικές» επιδιώξεις».

Το Καστελόριζο

Η έστω και μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο (αφήνοντας στην άκρη το Καστελόριζο καθώς υπάρχει σημαντική διαφορά απόψεων για τον βαθμό επήρειάς του στην ΑΟΖ) είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, γιατί θα διεμβολίσει το τουρκολυβικό μνημόνιο, ωστόσο παραμένουν πολλά προβλήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αίγυπτος ζητάει να μην έχουν πλήρη επήρεια τα νησιά της Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου και Ρόδου και διαπραγματεύεται τον διαμοιρασμό τής μεταξύ μας ΑΟΖ σε ένα ποσοστό 60 με 40 υπέρ της Αιγύπτου, αντί της μέσης γραμμής και 50 – 50 που αντιπροτείνουμε εμείς. Ειδικά για την Κρήτη, η τεχνική ομάδα των Αιγυπτίων δεν κάνει δεκτή τη νήσο Χρυσή ως έχουσα οικονομική δραστηριότητα και κατοίκους και δεν την υπολογίζει στην οριοθέτηση.

Η κρίση στη Λιβύη και ο επεμβατικός ρόλος της Τουρκίας, που θέλει να κάνει τη χώρα προτεκτοράτο της με τη χειραγώγηση της κυβέρνησης Σάραζ, έχει προκαλέσει τη βαθιά ανησυχία της Αιγύπτου που βλέπει την τουρκική ανάμιξη στα σύνορά της ως απειλή ασφαλείας. Ισως αυτό το νέο δεδομένο να διευκολύνει τους ηγέτες της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην αναζήτηση συμβιβασμού και επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δυο φίλων χωρών που μοιράζονται κοινές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και αντιμετωπίζουν και κοινούς κινδύνους.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος