FOLLOW US: facebook twitter

Η Τουρκία απαγορεύει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων από τα Δαρδανέλια

Ημερομηνία: 28-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η Τουρκία απαγόρευσε τη διέλευση του Βοσπόρου και των Στενών των Δαρδανελίων σε όλα τα πολεμικά πλοία «είτε συνορεύουν είτε όχι με τη Μαύρη Θάλασσα», ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είχαμε προειδοποιήσει τις παρόχθιες και τις μη παρόχθιες περιοχές να μην στέλνουν πολεμικά πλοία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ», που αναθέτει στην Άγκυρα τη διαχείριση της πρόσβασης σε αυτές τις δύο θαλάσσιες διαδρομές, επεσήμανε ο υπουργός.

Τα στενά διέπονται από το 1936 από τη Συνθήκη του Μοντρέ , η οποία προβλέπει τρεις διαφορετικές καταστάσεις: Σε περιόδους ειρήνης, η Συνθήκη προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των πλοίων στα Δαρδανέλια και στο Βόσπορο. «Παρόλα αυτά, με περιορισμούς χωρητικότητας και διάρκειας στη Μαύρη Θάλασσα, εκτός από τα πλοία των γειτονικών χωρών», εξηγεί η Αλίνα Μιρόν, καθηγήτρια δημοσίου διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ανζέρ.

Σε περιόδους σύγκρουσης όπου η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη, για τα πολεμικά πλοία από χώρες που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, η ελεύθερη κυκλοφορία παραμένει ο κανόνας.

Τα άλλα  -σε αυτή την περίπτωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας- δεν θα μπορούν πλέον να περάσουν. Εκτός, και εάν πρόκειται να επιστρέψουν στο ναύσταθμό τους στη Μαύρη Θάλασσα. Ως εκ τούτου, φαίνεται δύσκολο για την Τουρκία, σύμφωνα με αυτό το κείμενο, να απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών πλοίων που συνδέονται με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σε περίπτωση σύγκρουσης, τέλος, όπου η Τουρκία είναι μεταξύ των εμπολέμων, «η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης» , αναφέρει λεπτομερώς το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ. «Η Άγκυρα θα έχει λοιπόν το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει», λέει η Αλίνα Μιρόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος