FOLLOW US: facebook twitter

“Η Τέχνη κάνει τους ανθρώπους καλύτερους και σμιλεύει την ποιότητά τους”

Ημερομηνία: 08-06-2023 | Συντάκτης:

Με επιτυχία παρουσιάστηκε στον Πύργο το βιβλίο του Ηλείου συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου  «Σκηνές και Εικόνες μιας Εποχής»

Παν. Αντωνακόπουλος: «Τα τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου έχουν γίνει συνθήματα ζωής»


Συνοδοιπόροι σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στην Ελλάδα της αθωότητας όπως την  έζησε και την εξιστορεί  ο  δικός μας Ηλίας Ανδριόπουλος, έγιναν όλοι όσοι παρευρέθηκαν το βραδάκι της Τετάρτης στο θέατρο Απόλλων, στην παρουσίαση του βιβλίου του “Σκηνές και Εικόνες μιας Εποχής». Μιας εποχης την οποία εξιστορεί με τρόπο απλό και νοσταλγικό ενώ ρίχνει τη ματιά του στη μουσική, στη τέχνη, στον πολιτισμό, στην ελληνικότητα και στην αισθητικά και πνευματικά ανάξια καινούργια εποχή. Την εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου Ηλείου μουσικοσυνθέτη που με αυτό του το βιβλίο μας έδειξε το πολύπλευρο ταλέντο του που ακουμπά και την συγγραφή, διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Ψηφιακό Άλμα”.

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος καλωσόρισε το κοινό, συνεχάρη τον συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών σημειώνοντας στον χαιρετισμό του: «Απόψε γνωρίζουμε μια άλλη πτυχή του πολύπλευρου ταλέντου του “δικού” μας Ηλία Ανδριόπουλου. Ο Ηλίας Ανδριόπουλος είναι ο μουσικός όλων των ανθρώπων. Είναι στην «ψυχή» τους, μέσα από τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», τα «Λαϊκά προάστια», την «Πλατεία Βάθης», κι άλλα πολλά τραγούδια που έχουν γίνει συνθήματα ζωής, γιατί έχουν εκφράσει συλλογικούς, λαϊκούς, διαχρονικούς καημούς και πόνους αυτού του λαού. Είμαστε υπερήφανοι που είσαι συμπατριώτης μας. Τα πρώτα βήματα τα έκανες ανάμεσα στα όμορφα πλατάνια και τα γάργαρα νερά το Λαντζόι, εκεί όπου η φύση υμνεί το Θείο. Όλο αυτό το τοπίο εκτιμώ ότι έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση ενός ανεξάντλητου ταμιευτήρα καλλιτεχνικών δημιουργημάτων. Η ζωή σου ολόκληρη είναι γεμάτη προσφορά. Και σήμερα, σ’ ευχαριστούμε πολύ που αποτυπώνεις έργο σου σ’ αυτό το αναντικατάστατο επικοινωνιακό μέσο, το βιβλίο».

Ηλ. Ανδριόπουλος: «Η τέχνη σμιλεύει την ποιότητα των ανθρώπων»

Πρώτος το λόγο, εκ των ομιλητών, πήρε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου Πύργου, Θοδωρής Παναγόπουλος, ο οποίος διάβασε το βιογραφικό του συνθέτη, κι αναφέρθηκε στο έργο του όπως αυτό έχει παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και  τη συμβολή του στο ελληνικό μουσικό στερέωμα.

Ο δικηγόρος Νίκος Λαϊνόπουλος διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου αφού νωρίτερα αναφέρθηκε εν συντομία στη γνωριμία του με τον Ηλία Ανδριόπουλο, ενώ η  Διευθύντρια στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, Δρ. Παιδαγωγικής, Νίκη Κατσιάπη μίλησε για τις μελωδίες που…αναβλύζουν από τις σελίδες του βιβλίου και τη διαρκή  εξομολογητική διάθεση αγάπης του συνθέτη προς το κοινό του.

 – Η παρουσίαση έκλεισε με τις ευχαριστίες του Ηλία Ανδριόπουλου προς το κοινό και τον Δήμαρχο Πύργου Π.  Αντωνακόπουλο, κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία στους ομιλήσαντες. Φανερά συγκινημένος, με λόγο ποιητικό και ευαίσθητο μίλησε για την ευθύνη του καλλιτέχνη αλλά και την συμβολή της τέχνης στη ζωή μας, τονίζοντας:«Εάν αποφασίσει ένας καλλιτέχνης να μιλήσει για την εποχή του, να το κάνει με τρόπο που να διαφέρει. Ο λόγος του να είναι τολμηρός και το πνεύμα του ελεύθερο. Ο καλλιτέχνης, τα συναισθήματα του αφουγκράζεται και μέσω της τέχνης τα εκφράζει. Η καθημερινότητα είναι πολλές φορές πεζή και ανυπόφορη. Με ένα καλό βιβλίο, μια καλή μουσική, προσπαθούμε να ανοιχτούμε στο όνειρο και το ταξίδι της ζωής μας. Η τέχνη κάνει τους ανθρώπους καλύτερους και σμιλεύει την ποιότητά τους».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Πέλυ Μπεβούδα. Αμέσως μετά ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Μικτή Χορωδία Πύργου να ερμηνεύει τρία γνωστά τραγούδια του συνθέτη, υπό την διεύθυνσή κ.  Παναγόπουλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος