FOLLOW US: facebook twitter

Η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Energean ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική αξιοποίηση του αγωγού EastMed

Ημερομηνία: 02-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Δήλωση Προθέσεων για την πώληση και αγορά 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου

Στην περαιτέρω συνεργασία τους με στόχο την υποστήριξη του αγωγού EastMed συμφώνησαν η Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג) και η ΔΕΠΑ. Λίγο πριν τη Διακρατική Συμφωνία που υπογράφεται εντός της ημέρας από τους Υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, η Energean και η ΔΕΠΑ υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων για την πώληση και αγορά 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο, από τα κοιτάσματα της Energean στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ, όπου η Energean ήδη επενδύει 1,7 δισεκ. $ για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin, μέσω του FPSO “Energean Power”.

Η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της IGI Poseidon, της κοινοπραξίας με την Edison S.p.A, η οποία αναπτύσσει τον υποθαλάσσιο Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας. Επιπλέον, κατέχει ηγετική θέση στην εμπορία φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων οι όροι, τα σημεία διάθεσης, η σύσταση του φυσικού αερίου, o ναυλωτής κλπ. θα συμφωνηθούν και θα καταγραφούν στη Συμφωνία για την Πώληση και Αγορά Αερίου (GSPA).

Αμέσως μετά τη Συμφωνία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε:

«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα – την πρώτη συμφωνία για την εμπορική αξιοποίηση του αγωγού EastMed – κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για τη διασφάλιση της εμπορικής βιωσιμότητας και, κατ΄ επέκταση, την υλοποίηση του έργου. Με την παρούσα Δήλωση Προθέσεων η ΔΕΠΑ προτίθεται να αγοράζει 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που αντιστοιχούν στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του αγωγού. Η Energean και η ΔΕΠΑ – ένας μεγάλος παραγωγός του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και ένας κρίσιμος διανομέας του καυσίμου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν την επιτυχία του αγωγού.

Η ΔΕΠΑ επεκτείνει σταθερά τις εμπορικές δραστηριότητες της και, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, αναπτύσσει τις υποδομές που εγγυώνται τη διαφοροποίηση των πηγών και την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης. Ενισχύοντας συστηματικά τη διεθνή της παρουσία, η εταιρεία μας πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου.»

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, δήλωσε:

«Η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ συνιστά ορόσημο στην ανάπτυξη του αγωγού EastMed, o οποίος πλέον δεν έχει μόνο την υποστήριξη των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον σημαντικών πωλητών και αγοραστών φυσικού αερίου στην περιοχή. O αγωγός EastMed προσφέρει στην Energean μια πρόσθετη, σημαντική δυνατότητα για την πλήρη αξιοποίηση του FPSO «Energean Power», ετήσιας δυναμικότητας 8 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα και ανάπτυξη των εννέα αδειών μας στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συμφωνία, η οποία είναι και η πρώτη εμπορική συμφωνία για την αξιοποίηση του αγωγού EastMed, και δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο το κρίσιμο αυτό έργο, που θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες, τους καταναλωτές και την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης.»

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ, η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου Ελλάδας, είναι η εταιρεία που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και αποτελεί έναν σύγχρονο και ανταγωνιστικό όμιλο επιχειρήσεων, με δυναμική παρουσία στον τομέα της ενέργειας και πολυετή δραστηριότητα στην ελληνική αγορά.

Με τη συνεχή επέκταση του δικτύου της, η ΔΕΠΑ προωθεί την εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας που έχει συνάψει και τις υποδομές φυσικού αερίου που αναπτύσσει, η ΔΕΠΑ εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και παράλληλα, συνεισφέρει στη μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Εξίσου σημαντικός είναι ο διεθνής ρόλος της εταιρείας. Μέσω της κοινοπραξίας IGI Poseidon S.A, η ΔΕΠΑ συμμετέχει καταλυτικά στην ανάπτυξη των αγωγών EastMed και Poseidon οι οποίοι θα μεταφέρουν το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στις Ευρωπαϊκές αγορές. Πρόκειται για δύο έργα μεγάλης σημασίας που προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και για αυτόν τον λόγο έχουν την επίσημη στήριξη των Κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τα ανακήρυξε Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ είναι βασικός εταίρος σε μια σειρά από μεγάλα διεθνή ενεργειακά έργα, όπως ο Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) – ένα έργο εθνικής σημασίας για τις δύο χώρες, με προβλεπόμενη δυναμικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, που εγγυάται τη διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού της Βουλγαρίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – όπως επίσης και στον Τερματικό Σταθμό Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είναι συμπληρωματικός του IGB και αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης, με δυνατότητα αποθήκευσης έως 170.000 κυβικά μέτρα LNG.

Σχετικά με την Energean

H Energean είναι μια εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου (FTSE 250) και του Τελ Αβίβ, η οποία δραστηριοποιείται ανοικτά του Ισραήλ και της Ελλάδας, αλλά και στην Αδριατική.

Τον Αύγουστο του 2017, η εταιρεία έλαβε έγκριση από την Κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματός της, του KarishTanin, από το οποίο αναμένεται να είναι η πρώτη στην περιοχή που θα παράγει φυσικό αέριο το 2021, χρησιμοποιώντας τη μοναδική Πλωτή Μονάδα Παραγωγής και Φόρτωσης φ.α. (FPSO “Energean Power”), στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την τροφοδοσία της ισραηλινής αγοράς με 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο. Επιπλέον, στοχεύει στην πώληση ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων, τόσο για την εξυπηρέτηση της αναπτυσσόμενης Ισραηλινής αγοράς, όσο και σε εξαγωγές στις αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Η Energean διαθέτει εννέα άδειες έρευνας στην ΑΟΖ του Ισραήλ και μια άδεια αξιοποίησης του κοιτάσματος στην περιοχή ανοικτά του Κατάκολου, 25ετούς διάρκειας, καθώς και άδειες εξερεύνησης στη Δυτική Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.

Στις 4 Ιουλίου του 2019, η Energean ανακοίνωσε την υπό όρους εξαγορά της Edison E&P, για $750 εκ. (με επιπλέον $100 εκ. ενδεχόμενο αντάλλαγμα), η οποία ενισχύει σημαντικά τη θέση της στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος