FOLLOW US: facebook twitter

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουμε οι γονείς?

Ημερομηνία: 03-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Η σεξουαλική αγωγή στο σπίτι θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στην επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά όλων των ηλικιών. Πολλές φορές οι γονείς δεν είναι σίγουροι για το πώς να προσεγγίσουν το παιδί τους για θέματα γύρω από το σεξ. Ελλείψει αρκετών πληροφοριών, ή σχετικών μαθημάτων στο σχολείο, πολλά παιδιά βρίσκουν απάντηση σε άλλες πηγές, οι οποίες φυσικά μπορεί να είναι παραπλανητικές. Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να πείσουμε το παιδί μας ότι μπορεί να μας εμπιστευθεί, έτσι ώστε να είναι και αυτό ενημερωμένο, και εμείς να μην ανησυχούμε.

Ας δούμε πώς αντιλαμβάνεται το παιδί την σεξουαλικότητα του από την ημέρα της γέννησης του μέχρι και την εφηβεία, προκειμένου να το κατανοήσουμε καλύτερα και να το διαπαιδαγωγήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες της ηλικίας του.

Από 0 έως 3 ετών:

Ένα παιδί είναι σεξουαλικό ον από την ώρα της σύλληψής του. Έχει ορμόνες και εγκεφαλικές λειτουργίες, και από πολύ νωρίς έχει αντιδράσεις που αποτελούν σεξουαλικές εκδηλώσεις (π.χ. στύση του πέους). Έτσι, ανάλογα με το πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της τουαλέτας ή του μπάνιου, του δίνουμε τα πρώτα μηνύματα για τα όργανά του.

Από 3 έως 6 ετών:

Γύρω στην ηλικία των τριών, το παιδί ανακαλύπτει το φύλο του και τη σεξουαλικότητά του. Καθώς δε ο λόγος του γίνεται πιο παραγωγικός, αρχίζει να ρωτά πώς γεννιούνται τα μωρά και πώς μπαίνει το σποράκι στην κοιλιά της μαμάς. Αποκτά μια έντονη έλξη για όποιον θυμίζει τους γονείς του, ενώ ανακαλύπτει τον αυνανισμό. Ιδιαίτερα τα αγόρια, πιάνουν το πέος τους από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους, επειδή το βλέπουν σαν ένα περίεργο εξάρτημα, που προεξέχει από το υπόλοιπο σώμα τους. Τα νήπια χαϊδεύονται για την ευχαρίστηση που νιώθουν. Αυτή η ευχαρίστηση δεν είναι σεξουαλική. Όταν γίνουν πέντε ή έξι χρόνων, επιδίδονται σε σεξουαλικές διερευνήσεις με μορφή παιχνιδιού με άλλα συνομήλικά τους παιδιά.

Στην ηλικία από 6 έως 9 ετών:

Το παιδί τώρα πια συνδέει την ερωτική έλξη με την αγάπη. Στο σχολείο όμως παίρνει διάφορα μηνύματα, μαθαίνει να γελά πονηρά και να λέει κακές λέξεις. Αντιμετωπίζει το σεξ σαν ένα ολοκαίνουργιο, λίγο βρόμικο παιχνίδι. Είναι σημαντικό να μοιραστεί το παιδί τις γνώσεις του μαζί μας προκειμένου να το ενημερώσουμε σωστά. Σε περίπτωση που σοκαριστούμε ή απαγορέψουμε κάποιες εκφράσεις το παιδί θα αποκρύψει τις πληροφορίες που έχει και πιθανόν να λάβει λάθος ενημέρωση με αποτέλεσμα να κατανοήσει την έννοια του λάθος.

Από 9 έως 12+ :

Οι έφηβοι σε αυτή την ηλικία ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους με τον αυνανισμό, ο οποίος συνήθως αρχίζει περίπου στα δέκα με έντεκα χρόνια. Έχοντας αρχίσει η παραγωγή αρσενικών και θηλυκών ορμονών, καταφεύγουν για πρώτη φορά στον αυνανισμό συνειδητά για τη σεξουαλική τους ικανοποίηση.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι σημαντικό να ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της γέννησης του παιδιού. Καλό είναι να μην αποφεύγουμε την συζήτηση επειδή συνήθως οι ερωτήσεις που μας κάνουν τα παιδία μας φέρνουν σε αμηχανία.

Οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και χωρίς υπεκφυγές. Μέχρι την εφηβεία επιβάλλεται να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση όσον αφορά το σεξ, διότι η ηλικία αυτή λόγω της ψυχοσυναισθηματικής αλλαγής δεν αφήνει περιθώρια επικοινωνίας με τους γονείς.

Πηγή: www.eleftheriastergiopoulou.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος