FOLLOW US: facebook twitter

Η πρώτη “μάχη”…

Ημερομηνία: 01-06-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

Πρεμιέρα Πανελλαδικών για 279 Ηλείους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και αύριο για 826 των ΓΕΛ

Η ώρα των πανελλαδικών εξετάσεων έφτασε με τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ να ξεκινούν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και τη σκυτάλη να παίρνουν αύριο Παρασκευή και οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων που θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Στην Ηλεία, στις πανελλαδικές εξετάσεις συμμετέχουν συνολικά 1.105 υποψήφιοι, 279 των ΕΠΑΛ από τους οποίους οι 264 θα διαγωνιστούν γραπτώς και 15 προφορικώς και 826 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων από τους οποίους οι 801 θα διαγωνιστούν γραπτώς και οι 25 προφορικώς. Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές εξετάσεις, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανέρχεται σε 68.574 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος) από 68.394 πέρσι (αύξηση 180 θέσεων).

Όλες οι αλλαγές στις φετινές εξετάσεις

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία. Τέλος, η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι κατά τις εξετάσεις

Κορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες 2023 με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, φέτος ο αριθμός των εισακτέων επιτυχόντων αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από 60.000. Στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των επιτυχόντων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Οι περισσότεροι από 90.000 υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων, θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα στις 08:30 π.μ. και στις αίθουσες μέχρι τις 08:00 π.μ. Κάθε γραπτή εξέταση μαθήματος θα διαρκεί τρεις ώρες το μέγιστο. Σημειώνεται ότι η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Μηδενισμός γραπτού Αν ο υποψήφιος, που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, φέρει μαζί τους στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται, αντικείμενο ή μέσο που προαναφέρεται ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών, επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντάς την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφασή της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2023 για τα ΕΠΑΛ

Πέμπτη, 1/6/2023 Νέα Ελληνικά

Σάββατο, 3/6/2023 Μαθηματικά (Άλγεβρα)

Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης

Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών

Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές

Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα

Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου: 

«Οι εξετάσεις είναι μια ευκαιρία να πετύχετε τα όνειρα σας, αλλά όχι η μοναδική!»

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν μια δοκιμασία για την οποία προετοιμάζεστε εδώ και πολύ καιρό, στοχεύοντας στην επίτευξη ενός υψηλού στόχου, την εισαγωγή σας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με εφόδιο τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει κατά την διάρκεια των μαθητικών σας χρόνων, με θάρρος και ψυχραιμία, αλλά και με πίστη στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας, νικήστε το άγχος και δώστε τη δική σας “μάχη”.

Να θυμάστε πως, αυτές οι εξετάσεις, είναι μια ευκαιρία για να πετύχετε τα όνειρά σας, αλλά όχι η μοναδική. Στην πορεία της ζωής σας, θα κληθείτε να δώσετε αρκετές “μάχες” και θα έχετε πολλές ακόμα ευκαιρίες για να κατακτήσετε την κορυφή που εσείς επιθυμείτε.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους υποψήφιους της Π.Ε. Ηλείας, καλή δύναμη και επιτυχία στις εξετάσεις σας».

Μήνυμα Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέα Ζέρβα:

«Η μάχη αυτή δεν είναι η τελευταία ούτε η πιο σημαντική»

«Με την ευκαιρία της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων εύχομαι ολόψυχα στην κάθε μια μαθήτρια και στον κάθε έναν μαθητή, να ευοδωθεί η έως τώρα επίπονη προσπάθεια των σχολικών τους χρόνων και να επιτευχθούν οι στόχοι τους.
Οπλιστείτε με δύναμη, υπομονή και κουράγιο απέναντι στις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσετε. Εξάλλου η μάχη αυτή δεν είναι ούτε η τελευταία ούτε η πιο σημαντική γιατί ο δρόμος της ζωής σας δεν εξαρτάται μόνο από τη συμμετοχή σας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κρατήστε για πάντα στο μυαλό σας ότι η εκπλήρωση των ονείρων απαιτεί αγώνες άλλοτε μικρούς και άλλοτε μεγάλους  και ότι σημασία έχει να τολμάει κάνεις, να προχωράει, να παλεύει για μια καλύτερη ζωή!!!
Εύχομαι επίσης στις οικογένειές σας υγεία, δύναμη και υπομονή για να σας στηρίζουν στις προσπάθειες και τις επιλογές σας!
Σας βεβαιώνω ότι η σκέψη και οι ευχές όλων μας, σας συνοδεύουν.
Καλή επιτυχία!!!».

Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου:

«Κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο, αρκεί να πιστέψετε στον εαυτό σας!»

Αγαπητά μου παιδιά,

με την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων, θέλω να ευχηθώ από καρδιάς σε όλους σας καλή επιτυχία. Εύχομαι ολόψυχα σε κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή να πετύχουν τους στόχους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ένας δύσκολος, επίπονος με πολύ άγχος και κούραση, δρόμος, φτάνει στο τέλος του. Μαζί του και τα υπέροχα ανέμελα χρόνια της σχολικής ηλικίας.  Το τέλος των πανελληνίων εξετάσεων σηματοδοτεί την πρώτη μας ενηλικίωση. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να θυμόσαστε, ότι ανεξαρτήτου αποτελέσματος η ζωή επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στον καθένα σας. Αρκεί να μην σταματούν τα όνειρα, η προσπάθεια, οι στόχοι…

Εύχομαι σε όλους σας υγεία και να μην σταματήσετε να παλεύετε για τα ιδανικά σας. Κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο. Αρκεί να πιστέψετε στον εαυτό σας!

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας

“Οι Πανελλαδικές εξετάσεις

σηματοδοτούν μία νέα αρχή”

Η έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων σηματοδοτεί μία νέα αρχή, είναι ένας σημαντικός σταθμός για τους μαθητές μας που προσδοκούν να διαβούν την πόρτα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο δεν καθορίζει τα πάντα. Στην πορεία τους οι νέοι μας και στην αναζήτηση εκπλήρωσης των ονείρων τους θα συναντήσουν πολλούς σταθμούς και πολλές ακόμη ευκαιρίες.

Ο κόπος πάντα δικαιώνεται και σε αυτή την δύσκολη δοκιμασία που ξεκινούν, να οπλιστούν με κουράγιο, δύναμη και αισιοδοξία, ώστε να εξαργυρώσουν την προσπάθεια που κατέβαλλαν επί σειρά ετών.

Με ψυχραιμία και χωρίς άγχος θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε, αυτό που σήμερα ίσως μοιάζει ανυπέρβλητο, στο μέλλον θα είναι μία νοσταλγική ανάμνηση.

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών και καλή δύναμη σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Μήνυμα του Δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου

«Ο αγώνας για την εκπλήρωση των ονείρων, είναι αέναος»

«Αγαπητά μου παιδιά,

η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυετούς πορείας με φωτοδείκτες τους εκπαιδευτικούς σας, κατά την οποία αποκτήσατε γνώσεις και κοινωνικές δεξιότητες, διαμορφώσατε στάσεις και αξίες, καλλιεργήσατε όνειρα και φιλοδοξίες.

Η  συμμετοχή σας στις εξετάσεις είναι η κορύφωση των προσπαθειών σας αλλά όχι η απόλυτη κρίση των δυνατοτήτων σας. Είναι πρόκληση για να αρχίσετε να χτίζετε τα θεμέλια της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας, αλλά να θυμάστε ότι  ο αγώνας σας για την εκπλήρωση των ονείρων μας, είναι αέναος.

Εύχομαι το αποτέλεσμα να ανταμείψει τους κόπους σας, καθώς και των γονέων σας και των εκπαιδευτικών σας και να αποτελέσει την απαρχή πορείας υψηλότερων στόχων στον συναρπαστικό κόσμο της γνώσης, της δημιουργίας και της προόδου. Είμαι δίπλα σας! ».

Μήνυμα Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα

«Καλή δύναμη σε όλους σας»

«Στους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, αλλά και όλης της χώρας, που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, εύχομαι καλή επιτυχία! 

Έφτασε επιτέλους η ώρα για να συλλέξετε τους καρπούς των προσπαθειών και των κόπων σας και να διεκδικήσετε μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλο αυτό το διάστημα δώσατε έναν αγώνα δύσκολο που απαιτούσε υπομονή, αντοχή και θυσίες.

Μην ξεχνάτε όμως πως αποτελεί μόνο μια δοκιμασία από τις πολλές που θα έχετε στη ζωή σας. Να έχετε πίστη στον εαυτό σας, ψυχραιμία και αισιοδοξία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Καλή δύναμη σε εσάς και τις οικογένειές σας, καθώς και στους καθηγητές σας!»

Μήνυμα Δημάρχου Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλου:

«Οι Πανελλήνιες αποτελούν σταθμό αλλά δεν καθορίζουν την πορεία της ζωής σας»

Η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και ήρθε η ώρα που οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, των ΕΠΑΛ την Πέμπτη και των ΓΕΛ την Παρασκευή, δοκιμάζετε τις δυνάμεις και τις γνώσεις σας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και δύναμη για να αντιμετωπίσετε την απαιτητική περίοδο που ξεκινά και ελπίζω να ανταμειφθούν οι κόποι σας. Οι Πανελλήνιες αποτελούν σταθμό στην εκπαιδευτική σας διαδρομή αλλά σίγουρα δεν θα καθορίσουν αποκλειστικά την πορεία σας στη ζωή. Οι τρόποι και οι δρόμοι υπάρχουν και ανοίγονται διάπλατα μπροστά σας, είτε αυτό συμβεί μέσω αυτών των εξετάσεων είτε όχι. Συγχαίρω τους γονείς σας, που στάθηκαν στο πλευρό σας καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, και τους εκπαιδευτικούς σας, που φρόντισαν να σας προετοιμάσουν κατάλληλα για αυτήν τη διαδικασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος