FOLLOW US: facebook twitter

Δεν φτάνουν για την επόμενη μέρα…: Η Πρωινή αποκαλύπτει πόσα χρήματα διατέθηκαν εν μέσω πανδημίας στην Ηλεία

Ημερομηνία: 13-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία
-Αναγκαία η επιπλέον ενίσχυση και η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα
-Τι δηλώνουν ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Λεβέντης, και η γραμματεάς του ΟΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου

Η δραστική ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η μετατροπή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιστρεπτέα και η διευθέτηση των «κόκκινων πυροδανείων» για τη δικαιότερη κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων είναι οι βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την Ηλεία, με βάση τα όσα έχουν γίνει ως τώρα.

Η Πρωινή σήμερα αποκαλύπτει με πίνακες και αναλυτικά στοιχεία τα χρήματα που κατευθύνθηκαν στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσει της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες του νομού τι κατανομή έχει γίνει ως τώρα και με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο νομός έλαβε συνολικά 118 εκατ. ευρώ από τα 602 που δόθηκαν σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 11% του ΑΕΠ του νομού (το οποίο υπολογίζεται περίπου 1,1 δις. ευρώ από την ΕΛΣΤΑΤ). Τη μερίδα του λέοντος εισέπραξε η Αχαΐα με 332 εκατ. ευρώ συνολικά.

Από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ωφελήθηκαν 8.059 επιχειρήσεις στην Ηλεία, οι οποίες μοιράστηκαν το πόσο των 57,8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 258 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε συνολικά 35.452 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας. Ο αριθμός των ωφελούμενων, όμως, από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και τα συναφή εγγυοδοτικά προγράμματα μειώνεται αισθητά, αφού σε αυτό εντάχθηκαν μόλις 358 επιχειρήσεις του νομού, ποσοστό πολύ χαμηλό επί του συνόλου των επιχειρήσεων, οι οποίες μοιράστηκαν 39,8 εκατ. ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αποκλείστηκαν εκατοντάδες επιχειρήσεις -ακόμα και υγιείς οικονομικά- διότι τέθηκαν πολύ αυστηρά κριτήρια από τις τράπεζες, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια έμειναν εξαρχής εκτός, αφού τέθηκε ο όρος να ήταν δανειακά ενήμερες έως τις 31.12. 2019. Όσον αφορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους, το κράτος έχει καταβάλει μέχρι τώρα 14,3 εκατ. ευρώ.

Αναγκαιότητα η νέα ενίσχυση και η δικαιότερη κατανομή

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης δήλωσε στην «Πρωινή» ότι τα 118 εκατ. ευρώ δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό και αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι με επιμέρους διορθώσεις, όπως η διευθέτηση των «πυροδανείων» ή ο συμψηφισμός οφειλών με την επιστρεπτέα, θα βελτιώσουν την κατάσταση στην ηλειακή οικονομία την επόμενη μέρα της πανδημίας.

«Τα 118 εκατ. ευρώ είναι ένα ποσό που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Ηλείας με βάση την επιχειρηματική δυναμική της. Σε ό,τι αφορά επιμέρους ζητήματα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και η παροχή ρευστότητας από το ΤΕΠΙΧ, πιστεύω ότι χρειάζονται ορισμένες βελτιωτικές ρυθμίσεις. Εμείς, ως Επιμελητήριο Ηλείας, έχουμε προτείνει τη μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα μέσα από τον συμψηφισμό με τα κορονο-χρέη. Επίσης, ο μικρός αριθμών των ωφελούμενων επαγγελματιών από το ΤΕΠΙΧ καταδεικνύει την ανάγκη ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τα πυροδάνεια, διότι ήταν ο βασικός λόγος που εκατοντάδες επιχειρήσεις έμειναν εκτός», εξήγησε.

Η οικονομολόγος και γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου, δήλωσε πως οι εξελίξεις επιβάλλουν επιπλέον ενίσχυση, με πιο ορθολογικά κριτήρια χορήγησης ρευστότητας και με επιμέρους ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την επιβίωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Σαφώς και τα 118 εκατ. ευρώ είναι μια μη αμελητέα βοήθεια, όμως αποδεικνύεται ότι δεν επαρκούν και ότι απαιτούνται περισσότεροι πόροι. Είμαστε ακόμα στην αρχή του παγόβουνου. Η επιστρεπτέα δεν παύει να είναι δάνειο που πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2022, κάτι που δεν πιστεύω πως είναι εφικτό με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά. Έχει συσσωρευτεί χρέος στις επιχειρήσεις, για αυτό η μετατροπή της σε μη επιστρεπτέα ή έστω η μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής είναι απαραίτητη. Οφείλω να επισημάνω ότι θύματα της πανδημίας είναι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, διότι δεν έχουν προλάβει να συσσωρεύσουν πλούτο, έχουν κάνει επενδυτικό άνοιγμα και ο ελάχιστος κύκλος εργασιών που κατέγραψαν, τους απέκλεισε από όλα τα επενδυτικά προγράμματα», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος