FOLLOW US: facebook twitter

Η «Πηνελόπη» ήρθε αγριεμένη: Ζημιές σε υποδομές σε Αλποχώρι και Λαντζόι

Ημερομηνία: 27-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

Περιορισμένα αλλά σημαντικά προβλήματα προκάλεσε στο πέρασμά της την πρώτη ημέρα η κακοκαιρία που φέρει το όνομα «Πηνελόπη». Με ή χωρίς τους μνηστήρες ή τον Οδυσσέα, η θηλυκή καταιγίδα κατέγραψε σημαντικά ύψη βροχής στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, κυρίως στα κεντρικά και νότια του νομού. Θα λέγαμε πως το κύριο μέτωπο έπληξε την περιοχή του Πύργου ανατολικά και βόρεια. Ζημιές είχαμε στο γήπεδο Αλποχωρίου που είναι ακατάλληλο προς χρήση και τη γέφυρα του Ενιπέα από Λαντζόι προς Χελιδόνι, όπου υποχώρησε τμήμα της ασφάλτου και φαίνεται να υπάρχουν υποσκαφές στα βάθρα της.

Μεγάλη η ζημιά στο Αλποχώρι

Από καθαρή τύχη και λόγω της ώρας που συνέβη το γεγονός δεν υπήρξαν χειρότερα στο Αλποχώρι. Η τσιμεντένια μονομπλόκ μάντρα, είχε ραγίσει από προηγούμενη κακοκαιρία και χθες τα ξημερώματα στις τέσσερις, κατέρρευσε μεγάλο τμήμα της. Μαζί παρασύρθηκαν χώματα και τμήμα του γηπέδου, αλλά και η περίφραξη και οι πάγκοι των ομάδων. Η κατάρρευση έγινε επάνω στον κεντρικό δρόμο, αποκλείοντας τη μια λωρίδα κυκλοφορίας.

«Κάποια στιγμή η μάντρα είχε κάνει ρήγματα. Τώρα από το πολύ νερό κατέρρευσε. Έπρεπε να είχε φτιαχτεί. Η ζημιά είναι μεγάλη. Αν συνεχίσει η βροχή θα πάρει και το υπόλοιπο τμήμα και δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Είναι στον κεντρικό δρόμο στην είσοδο του χωριού και είναι επικίνδυνο το θέμα. Αυτό συνέβη περίπου στις 4 τα ξημερώματα. Ευτυχώς που δεν περνούσε κανένας τέτοια ώρα.

Η μάντρα θέλει αντικατάσταση, η ομάδα που παίζει εδώ δεν μπορεί να αγωνιστεί σε τέτοιες συνθήκες. Έβρεχε ασταμάτητα από τα μεσάνυχτα, πολύ νερό και δεν σταμάτησε καθόλου. Για αυτό και έγινε και η ζημιά» είπε ο πρόεδρος του Αλποχωρίου Χρήστος Κατσίγιαννης. Να σημειώσουμε πως άλλο ένα σημείο στον κεντρικό δρόμο λίγο πριν την είσοδο του χωριού εξελίσσεται επικίνδυνα παρουσιάζοντας καθίζηση με αργό ρυθμό.

Η γέφυρα του Ενιπέα στον «αέρα»

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Ενιπέας φούσκωσε αρκετά με τα ορμητικά νερά του να προκαλούν προβλήματα στην γέφυρα που συνδέει το Λαντζόι με το Χελιδόνι. Μεγάλο τμήμα του δρόμου δίπλα στη γέφυρα, λόγω της πίεσης των νερών του ποταμού που υποσκάπτουν το έδαφος, κατέρρευσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα και μετά από λίγο να απαγορευτεί ολοκληρωτικά από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας, με εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω Νεράιδας.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του κατά την αυτοψία στη γέφυρα, «… με τις βροχές είχαμε πρόβλημα στον Ενιπέα στη γέφυρα προς Χελιδόνι. Έχει υποσκάψει τα βάθρα όπως λένε οι μηχανικοί και υπάρχει βύθιση στην άκρη του γεφυριού. Έχουμε κλείσει την κυκλοφορία και έχουμε ανοικτή εργολαβία έτοιμη. Ο εργολάβος ήρθε και θα κάνει μια λιθοριπή για να κλείσουν οι υποσκαφές που έχει κάνει το ποτάμι. Ταυτόχρονα θα κάνει παρέμβαση για να αποκαταστήσει και το οδόστρωμα. Έως τότε οι περιοχές θα επικοινωνούν με εκτροπή της κυκλοφορίας από Χελιδόνι προς Νεράιδα. Είναι κάποια σημεία που θα πρέπει και εκεί να κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε να δώσουμε καλύτερη κυκλοφορία. Όταν πέσει η στάθμη του νερού, θα δούμε αν υπάρχουν σπουδαιότερες ζημιές στη στατική του γεφυριού, κάτι που τώρα δεν φαίνεται. Καλό είναι να το δούμε αφού έχει αποκατασταθεί η ροή στην κοίτη. Αυτά συμβαίνουν με τις βροχές. Εμείς κάνουμε παρεμβάσεις στα ποτάμια μας όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Συνεχίζουμε όλο το χειμώνα με όποιο μέσο διαθέτουμε» κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος