FOLLOW US: facebook twitter

Η πήλινη πλάκα της Ολυμπίας με τους στίχους του Ομήρου έκλεψε τις εντυπώσεις στην μεγάλη εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού «Δεν είναι όλα εφήμερα»

Ημερομηνία: 31-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός
Ειδική αναφορά και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες πολιτιστικές δράσεις του 2018

 

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και σημαντικές εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού «συναντήθηκαν»  την περασμένη Κυριακή στο Εθνικό Θέατρο (κτίριο Τσίλερ), όπου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε μια ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, παρουσίασε στιγμές που σημάδεψαν το 2018.

Στην πρωτότυπη αυτή γιορτή πολιτισμού, με τον τίτλο «Δεν είναι όλα εφήμερα», ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ενημερώθηκε για τις ξεχωριστές αρχαιολογικές ανακαλύψεις της περασμένης χρονιάς, αλλά και για τις καινοτόμες δράσεις εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Στην εκδήλωση του ΥΠΠΟ όπου απηύθυνε χαιρετισμό η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, συμμετείχε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και μεεταξύ των αρχαιολογικών ευρημάτων που ξεχώρισαν ήταν η πήλινη πλάκα με ομηρικούς στίχους από την Ολυμπία για την αρχαιολογική ανακάλυψη της οποίας έγινε και ξεχωριστή παρουσίαση.

Νέα στοιχεία για την πήλινη πλάκα με ομηρικούς στίχους από την Ολυμπία

Η πήλινη πλάκα με ομηρικούς στίχους από την Ολυμπία, παρουσιάστηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη – Ίριδα Κόλια. Η ανακάλυψη, η οποία συμπεριλήφθη στα 10 σημαντικότερα ευρήματα του 2018 από το αμερικανικό περιοδικό Archaeology, έγινε στο πλαίσιο της επιφανειακής γεωαρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό της Ολυμπίας υπό τη διεύθυνση της ΕΦΑ Ηλείας, σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τα Πανεπιστήμια Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz. Η πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή η οποία διασώζει τους πρώτους 13 στίχους από τη ραψωδία ξ της Οδύσσειας μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή (2ος-3ος αι. μ.Χ.). Η επιγραφή, που συντηρήθηκε και ταυτοποιήθηκε το 2018, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των συγκεκριμένων στίχων, ενώ είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απόσπασμα της Οδύσσειας σε πήλινη πλάκα.

Σύμφωνα με την κ. Κόλια, η επιγραφή χαράχθηκε όσο ο πηλός ήταν ακόμα νωπός στην πήλινη πλάκα, που σε δεύτερη χρήση χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό. Μάλιστα, όπως σημειώθηκε, μάλλον βρέθηκε και το μέρος από το οποίο προήλθε: Ένα ταφικό μνημείο από ένα αρκετά εκτεταμένο νεκροταφείο, που χρονολογείται κυρίως τη ρωμαϊκή εποχή και θεωρείται, με βάση τα ευρήματα (κυρίως επιγραφές), ως το νεκροταφείο των αξιωματούχων του ιερού της Ολυμπίας, αλλά και αθλητών. Το νεκροταφείο βρίσκεται στη θέση Φραγκονήσι (όπου εντοπίστηκε η επιγραφή) και είχε ανασκαφεί από την αρχαιολογική υπηρεσία τη δεκαετία του 1960. Το ταφικό μνημείο από το οποίο πιθανόν προέρχεται η πινακίδα εντοπίστηκε κατά τις έρευνες της ΕΦΑ Ολυμπίας, το καλοκαίρι του 2018, οι οποίες ακολούθησαν την εύρεση και την ταυτοποίηση της επιγραφής. Επιπλέον, εντοπίστηκαν κι άλλα ευρήματα, όπως ένας οπτόπλινθος με το αποτύπωμα πέλματος παιδιού, ηλικίας 5 με 6 ετών. Όσο για την πρώτη χρήση της πήλινης πινακίδας με τους ομηρικούς στίχους, είναι ένα αίνιγμα που ζητά επίλυση.

Ξεχωριστό γεγονός του σύγχρονου πολιτισμού το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Ως προς τον νεότερο και σύγχρονο πολιτισμό, το 2018 ξεχώρισαν διάφορα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα και δράσεις από την Εθνική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και μεταξύ αυτών το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους για το οποίο έγινε και ειδική αναφορά. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι φέτος την παραμονή της τελετής έναρξης στον Πύργο είχε δώσει το «παρών» η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, στην τελετή λήξης ήταν και η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου , οπότε αμφότερες έχουν ιδία άποψη για το Φεστιβάλ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος