FOLLOW US: facebook twitter

Η παράταση και η καλοκαιρία «έκαψαν» το πετρέλαιο θέρμανσης και στην Ηλεία

Ημερομηνία: 16-10-2020 | Συντάκτης:
Πρεμιέρα χθες με ανύπαρκτο ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών
-“Ήταν αναμενόμενο παρά την χαμηλή τιμή” επισημαίνουν οι πρατηριούχοι

Μειωμένο έως ανύπαρκτο, είναι το ενδιαφέρον και των Ηλείων καταναλωτών σε ότι αφορά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και έτσι η διάθεσή του ξεκίνησε επισήμως χθες με αρνητικό πρόσημο, αν και η τιμή του είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι. Φαίνεται πως  οι καταναλωτές και στην Ηλεία ακολουθούν το γενικότερο κλίμα που υπάρχει σε όλη την χώρα και που ήταν αναμενόμενο από τους εμπόρους υγρών καυσίμων, αφού όπως λένε και οι ίδιοι η συνήθης ζήτηση του φθινοπώρου καλύφθηκε από την παράταση στην διάθεση πετρελαίου που δόθηκε ως τον Ιούνιο και έτσι ο κόσμος είχε φροντίσει να έχει μια πρώτη επάρκεια, ακόμα και να φουλάρει τις δεξαμενές του από το καλοκαίρι.

Αυτό άλλωστε επισημαίνει μιλώντας στην Πρωινή και ο προσωρινός πρόεδρος της Ένωσης Βενιζνοπωλών Ηλείας κ Χρήστος Στεφανόπουλος τονίζοντας ότι τα νοικοκυριά έχουν επαρκή αποθέματα απο το καλοκαίρι και επομένως η ζήτηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. “Εκτός από αυτο- τονιζει ο κ Στεφανόπουλος- ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν επωφεληθεί της παράτασης στη διάθεση του πετρελαίου, δεν εχουν σχεδόν κανένα ενδιαφέρον να αγοράσουν από τώρα πετρέλαιο, γιατί οι θερμοκρασίες για την εποχή είναι υψηλές και ο κόσμος ακόμα κάνει μπάνια στη θάλασσα, οπότε… κάθε πράμα στον καιρό του!  Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θα είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα που την αφήσαμε τον Ιούνιο, δηλαδή από 0,75 λεπτά το λίτρο έως 0,80-0,82. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε μπορεί να έχουμε μια παραγγελία την εβδομάδα και τίποτα παραπάνω. Εκτιμώ ότι η η ζήτηση θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο μόλις έρθουν και τα πρώτα κρύα και όσον αφορά την τιμή που θα έχει τότε δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε ακόμα. Πάντως και με άλλους συναδέλφους που μιλάω στον νομό, σε αυτήν την φάση, δεν κινείται φύλλο”!

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, στις 15 Οκτωβρίου 2019 ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος τιμής του πετρελαίου ήταν στα 1,037 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή φέτος αν επαληθευτούν οι προβλέψεις και η διάθεση του πετρελαίου δεν θα σπάσει το φράγμα του ενός ευρώ, θα ξεκινήσει στα 0,80 ευρώ το λίτρο, το συγκεκριμένο καύσιμο θα είναι φθηνότερο κατά περίπου 20% με 23%.

.Τέλος να σημειώσουμε ότι την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την άμεση μείωση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος