FOLLOW US: facebook twitter

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στηρίζει για μια ακόμα χρονιά τους ελαιοπαραγωγούς

Ημερομηνία: 12-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Άρχισε από χθες η διανομή δωρεάν αγροτικών εφοδίων σε 255 παραγωγούς ελαιολάδου- μέλη της Ο.Π από τα γραφεία της
-Εστάλησαν στο Υπουργείο και οι φάκελοι των παραγωγών αραχίδας για να αποζημιωθούν λόγω της πανδημίας

Η διανομή πολύτιμων εφοδίων και γεωργικών εργαλείων, απαραίτητων για το φετινό λιομάζωμα  και την συλλογή της σοδιάς του ελαιολάδου, ξεκίνησε χθες από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και από τα γραφεία της, στους ελαιοπαραγωγούς- μέλη της Ομάδας.

Η διανομή του εξοπλισμού των ελαιοπαραγωγών που σημειωτέον είναι δωρεάν, αφορά γεωργικά εργαλεία,  κονταροπρίονα, δεξαμενές για το λάδι κλπ , γίνεται για 3η χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του ελαιοκομικού φορέα που έχει εγκριθεί για την Ομάδα Παραγωγών της Αμαλιάδας και μόνη υποχρέωση των ελαιοπαραγωγών που τα παραλαμβάνουν και συμμετέχουν σε αυτήν την δράση, είναι να παραδώσουν μετά το λιομάζωμα το ελαιόλαδο τους στην Ο.Π και αυτή θα το διαθέσει σε συνεργαζόμενα ελαιοτριβεία για την πώλησή του. Όπως ανέφερε μιλώντας στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, η Ομάδα έχει 255 ελαιοπαραγωγούς – μέλη και τα υλικά θα διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο. «Αυτή είναι η 3η χρονιά που υλοποιούμε την συγκεκριμένη δράση θέλοντας να στηρίξουμε τους ελαιοπαραγωγους της περιοχής μας, αφού ο εξοπλισμός που τους διανέμεται δωρεάν εδώ και τρία χρόνια, είναι πολύ σημαντικός για να μπορέσουν να μαζέψουν τις ελιές τους και σίγουρα μια οικονομική ανάσα για τους ίδιους σε τούτες μάλιστα τις δύσκολες εποχές που διανύουμε όπου η πανδημία έχει πλήξει ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα. Γι αυτό και είναι σημαντική η εγγραφή στην Ο.Π όσο περισσότερων ελαιοπαραγωγών γίνεται, όχι μόνο για το δικό τους οικονομικό όφελος και την υποστήριξη που έχουν από την Ομάδα, αλλά γιατί και όλοι μαζί ενωμένοι δυναμώνουμε τη φωνή μας απέναντι στα προβλήματα γιατί όπως ξέρετε το ελαιόλαδο έχει περάσει από 40 κύματα με τις χαμηλές τιμές και την μειωμένη διάθεσή του.

Γι αυτό και οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι κοντά στην Ομάδα. Εδώ είναι το συμφέρον τους και εάν καταφέρουμε σε κάποια φάση η Ομάδα Παραγωγών να μπορεί από μόνη της να παίζει ρόλο στη τιμή του ελαιολάδου. Αυτός είναι και ο στόχος. Μέχρι στιγμής είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκρισή τους.»

Ανησυχία των παραγωγών για την απρόσκοπτη συλλογή του ελαιολάδου

Καταλήγοντας ο κ. Βαλιανάτος επισήμανε ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά θεωρείται καλή, σε πολλές περιοχές μάλιστα υπάρχει πολύς καρπός, ωστόσο οι ελαιοπαραγωγοί ακόμα και χθες που πήγαν να πάρουν τον εξοπλισμό τους, φάνηκαν πολύ ανήσυχοι για το αν θα καταφέρουν να μαζέψουν τις ελιές του χωρίς πρόβλημα, αφού το θέμα της μετακίνησης λόγω του 2ου lockdown δεν είναι απολύτως σαφές. «Στην πράξη θα φανεί αυτό, αφού το λιομάζωμα έχει ξεκινήσει και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και πρόστιμα στους παραγωγούς μας. Το ελαιόλαδο για την Ηλεία είναι ίσως η πιο βασική πηγή εσόδων του πρωτογενούς τομέα και πρέπει να στηριχθεί και από την κυβέρνηση με ελαστικά μέτρα στην προκειμένη περίπτωση, γιατί τα χρήματα αυτά οι παραγωγοί τα έχουν απόλυτη ανάγκη.»

Στο Υπουργείο και οι φάκελοι για την αραχίδα( αράπικο φυστίκι)

Τέλος ο κ. Βαλιανάτος ενημερώνει τους παραγωγούς της αραχίδας ( του αράπικου φυστικιού), ότι χθες η Ομάδα Παραγωγών έστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους φακέλους που ζητήθηκαν για την αποζημίωση των παραγωγών λόγω της πανδημίας. « Εχουμε 147 παραγωγούς αραχίδας που φέτος καλλιέργησαν 4.500 στρέμματα και δυστυχώς η διάθεση του προϊόντος στην αγορά λόγω του κορονοϊού έχει χαμηλές αποδόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ένα επιπλέον αγροτικό εισόδημα βρίσκεται σε κίνδυνο.  Γι αυτό και στείλαμε τους φακέλους και αυτής της κατηγορίας των παραγωγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έτσι ώστε να ενταχθούν και εκείνοι στις κορονοενισχύσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος