FOLLOW US: facebook twitter

«Η Νομική ήταν ο διακόπτης που γύρισε τη σελίδα…»

Ημερομηνία: 20-02-2023 | Συντάκτης:

Εξαιρετική η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας για την 50η επέτειο της κατάληψης της Νομικής

-Κορυφαίες ομιλίες από τους Ν. Αλιβιζάτο, Γ. Βερνίκο και Μ. Παρασκευόπουλο για μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα, προπομπό του Πολυτεχνείου

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, 4.000 φοιτητές, 20χρονα τότε παιδιά, αψηφώντας τις συνέπειες, καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής Αθηνών στην Σόλωνος. Από την ταράτσα του κτιρίου καλούν το λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες… Αδιαμφισβήτητα, αυτή ήταν από τις πιο κρίσιμες στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα, προπομπός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς, που σηματοδότησε στην ουσία την αντιστροφή της πορεία και το τέλος της χούντας. Η πρώτη οργανωμένη σε μεγάλη κλίμακα πράξη αντίστασης κατά του τυραννικού καθεστώτος. Ήταν ο διακόπτης που γύρισε τη σελίδα για την Ελλάδα…

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την κατάληψη της Νομικής, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας – όπως ανέφερε ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητρουλόπουλος κάνοντας μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα και προλογίζοντας τους ομιλητές – διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου μια εξαιρετική πράγματι εκδήλωση τιμής και μνήμης. Κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου , θυμήθηκαν και ανάλυσαν τα γεγονότα επιχειρώντας μία ιστορική αποτίμησή τους με την ασφάλεια που παρέχει η παρέλευση σχεδόν μισού αιώνα από τότε. Ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Νίκος Αλιβιζάτος, ο επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος και ο δικηγόρος και πρώην Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης, που έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα και καταγραφή των γεγονότων εκείνης της περιόδου.

Νίκος Αλιβιζάτος: « Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αν δεν την έστησε τη χούντα, την στήριξε»!

Ο κ. Νίκος Αλεβιζάτος επισήμανε ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στην κατάληψη της Νομικής γιατί βρισκόταν στο εξωτερικό, όμως παρουσίασε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση όλων των γεγονότων της εποχής που προηγήθηκαν αλλά και μια βαθύτερη ανάγνωση της δικτατορίας, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα αν για τα όσα προηγήθηκαν του 1967, της κακής διαχείρισης δυνάμεων, μπορεί να οδήγησαν στην επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών. Τόνισε ότι “η δικτατορία του 1967 δεν είχε καμία σχέση με εκείνη της 4ης Αυγούστου, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τη σιχαινόταν, δεν υπήρχε άλλη δικτατορία στην Ευρώπη πλην της Ελλάδας” και γι αυτό την χαρακτήρισε ήττα για την Ευρώπη που εν τέλει όμως την ανεχόταν. “Από την άλλη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αν δεν την έστησε τη χούντα, την στήριξε στην λογική του ψυχρού πολέμου!” Στην συνέχεια ο κ Αλιβιζάτος χωρίζοντας σε χρονικές περιόδους την δικτατορία, 1967-1970 και 70-72 αναφέρθηκε στα κύρια χαρακτηριστικά τους, στην περίοδο των παράνομων οργανώσεων με συνέπειες βασανιστήρια, φυλακίσεις με ποινές ακόμα και 20 χρόνων, έκανε κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ) που τότε άρχισε τη δράση της, στις φοιτητικές εκλογές παρωδία κλπ. Το 1972 ήταν μια σημαδιακή χρονιά στην πορεία εξέλιξης του φοιτητικού κινήματος καθώς οι αντιδράσεις άρχιζαν να αποκτούν μαζικότερο και οργανωμένο χαρακτήρα και είχε αρχίσει να προετοιμάζεται η φυγή της χούντας προς τα εμπρος. « Και όλα αυτά τα προκάλεσε η κατάληψη της Νομικής – και τα γεονότα που προηγήθηκαν – και η οποία προετοίμασε το Πολυτεχνείο και έμμεσα προκάλεσε την πτώση της χούντας. Ήταν μια κορυφαία εκδήλωση του αντιδικτατορικού κινήματος.»

Γιώργος Βερνίκος: « Είμαι τυχερός που βρεθήκαμε όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια»

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Βερνίκος, που υπήρξε ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, έκανε μια πιο βιωματική προσέγγιση των γεγονότων που είχαν έναν ιδιαίτερο αξιακό κώδικα. Τόνισε οτι είναι διάχυτη η αίσθηση ότι τα γεγονότα της Νομικής ήταν η κορυφαία εκδήλωση συμμετοχής της ελληνικής φοιτητικής νεολαίας σ’ ένα παγκόσμιο κίνημα, που το διαπερνά ο Μάης του ’68 στη Γαλλία, τα γεγονότα στα Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και ένα κίνημα που άλλαξε ριζικά την κατεύθυνση του κόσμου και κυρίως τις σχέσεις άνδρα-γυναίκας και γονέων-παιδιών, Τελικά άλλαξε τις σχέσεις από εξουσιαστικές, σε σχέσεις που έχουν ανάγκη την επικοινωνία, άλλαξε όπως είπε όλο το ηθικό πλαίσιο!

“ Η χούντα ήταν μια προσπάθεια να αναστείλει όλο αυτό το κύμα που υπήρξε από την νεολαία. Κι αν δεν έχει ζήσει το φόβο αυτής της περιόδου δεν μπορείς να καταλάβεις”. Τονισε ακόμα ότι η κατάληψη της Νομικής προετοιμαζόταν καιρό μέχρι να φτάσει στην ταράτσα και να κάνει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τι ήταν η χούντα. “Όσοι ζήσαμε τα γεγονότα, έχουμε μια ανεξίτηλη ανάμνηση και την αίσθηση μιας σημαντικής τύχης για την ανεπανάληπτη εμπειρία, η οποία μας σημάδεψε και κατευθύνει ακόμα τα βήματά μας”. Ο κ. Βερνίκος χαρακτηρισε τον εαυτό του τυχερό που έζησε αυτή τη στιγμή “που βρεθήκαμε όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια.”

Μάκης Παρασκευόπουλος: «Μέσα από την κατάληψη της Νομικής καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον του αγώνα»

Τελευταίος πήρε το λόγο ο κ. Μάκης Παρασκευόπουλος που ανέφερε ότι η κατάληψη της Νομικής δεν έγινε ξαφνικά, υπήρξε προεργασία χρόνων κάνοντας αναφορά στις πρώτες συναντήσεις της ΕΚΗΝ και σε γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και στο σύνθημα τους «τα έξι χρόνια να μην γίνουν εφτά!.. Παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά γεγονότα που ουσιαστικά προετοίμασαν την κατάληψης της Νομικής, αναφέρθηκε στην επεισοδιακή προβολή στην Αθήνα στο Παλλάς, τον Νοέμβρη του 70 του ντοκιμαντέρ για το φεστιβάλ του Woodstock όπου η αίθουσα κατακλύστηκε από 2000 θεατές, οι περισσότεροι φοιτητές , ενώ απέξω υπήρχαν άλλα 3000 άτομα και στο τέλος η αστυνομία τσάκισε στο ξύλο πολλούς από αυτούς, χωρίς όμως να καταφέρει να αποφύγει την αυθόρμητη διαδήλωση του κόσμου . Και υπήρξαν κι άλλες φορές που ένα μεγάλο γεγονός, εξελισσόταν σε διαδήλωση όπως η κηδεία του Γ. Σεφέρη τον Νοέμβρη του 2021 αλλά πολύ νωρίτερα, το 1968 η κηδεία του Γιώργου Παπανδρέου. Παράλληλα, κάνοντας μια «ακτινοσκόπηση» της νεολαίας της εποχής που αγωνίζονταν για τη κατάλυση της χούντας, επισήμανε ότι είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία τους ήταν αριστεροί φοιτητές και εκείνοι συνήθως είχαν την πρωτοβουλία για την συγκρότηση των επιτροπών αγώνα μέσα από τις οργανώσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι «50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής σήμερα , από ένα ιστορικό γεγονός που έχει αποστασιοποιηθεί από την κοινωνία . Όμως η Νομική είναι ένας διακόπτης που γύρισε τη σελίδα! Μέσα από την κατάληψη της Νομικής καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον του αγώνα.»

Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, οι βουλευτές Δ. Καλαματιανός και Μ. Κατρίνης, ο πρ. βουλευτής και κορυφαίο μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα Μ. Μπαλαούρας στον οποίο έκαναν συχνά αναφορά οι ομιλητές , σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος του Πύργου, η πρόεδρος του ΛΕΠ Πύργου Κ. Παρασκευοπούλου κ.α καθώς και πολύς κόσμος που γέμισε ασφυκτικά την κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος