FOLLOW US: facebook twitter

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του περ/κού συμβουλίου μιλάει στην «Πρωινή»: «Προτεραιότητά μας η εξάλειψη της έμφυλης βίας»

Ημερομηνία: 10-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

-Τι απαντά η Μ. Μπίλια για τους νέους στόχους του γυναικείου προεδρείου
-Πώς σχολιάζει τα στερεότυπα για τις γυναίκες στην πολιτική
-Για την επιλογή του Νεκτ. Φαρμάκη να προτείνει πρόεδρο από την Ηλεία

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καταξίωση της γυναίκας στην πολιτική είναι οι πρώτοι στόχοι που θέτει η δικηγόρος από τη Γαστούνη και νέα πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Μαρία Μπίλια. Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την εκλογή της, απαντά για τους πρώτους στόχους του νέου προεδρείου, που απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες, σχολιάζει τα στερεότυπα για τη συνεισφορά των γυναικών στην πολιτική και τονίζει πως η πρόταση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη να προτείνει σύμβουλο από την Ηλεία για την προεδρία, αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την περιφερειακή διακυβέρνηση.


Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


Ερ.: Πώς νιώθετε που υπερψηφίστηκε η πρόταση του Νεκτάριου Φαρμάκη να είσαι η νέα πρόεδρος του περ/κού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και ποιες είναι οι επιδιώξεις σου;

Απ.: Καταρχάς θεωρώ κομβικό το χρονικό σημείο στο οποίο ο περιφερειάρχης επέλεξε μια γυναίκα να εκπροσωπεί το περιφερειακό συμβούλιο, γιατί μπορεί η θέση της γυναίκας στην πολιτική να έχει εδραιωθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στη μετά covid εποχή κατέδειξε περισσότερο την ανάγκη να βρεθεί σε τέτοιους χώρους και να εκπροσωπήσει όργανα αυτοδιοικητικά, συλλογικά κλπ. Επειδή το νέο προεδρείο απαρτίζεται από τρεις γυναίκες, την κ. Μπάστα και την κ. Γρίνου που ήταν ήδη από πριν, θα προτάξουμε την ενασχόλησή μας με καίρια θέματα της καθημερινότητας, τα οποία θα τα εντάξουμε στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, και σίγουρα με κοινωνικά θέματα και ζητήματα που πρέπει να αναδειχθούν και να δουν το φως της δημοσιότητας περισσότερο από ό,τι το έβλεπαν μέχρι σήμερα. Θα είναι μέλημά μας και κοινός στόχος, όχι μόνος δικός μου, αλλά του προεδρείου συνολικά, η ανάδειξη ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων, που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα ενήλικης και ανήλικης ζωής, το τρομερό ζήτημα της κοινωνικής και έμφυλης βίας που τείνει να σκεπάσει τα πάντα και κανένας δεν αντιδρά σε αυτό και το “αποδεχόμαστε” ως θέσφατο, ενώ θα έπρεπε η κοινωνία μέσα από τη σημερινή της μορφή, την αρκετά προοδευτική, να έχει αντιδράσει με τον πιο δυνατό τρόπο, απεναντίας το αποδέχεται αβασάνιστα.

Ερ.: Για τη μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική πιστεύετε πως ευθύνονται οι ίδιες ή είναι ακόμα ισχυρό το στερεότυπο ότι «δεν κάνουν οι γυναίκες για την πολιτική»;

Απ.: Νομίζω ότι ο πολύπλευρος ρόλος της γυναίκας, από τα πολύ προηγούμενα χρόνια, την έχει εισαγάγει σε θέσεις στις οποίες ασκούσε πολιτική, όπως π.χ. η απονομή της δικαιοσύνης. Εξάλλου κλάδοι όπως ο δικαστικός έχουν κατακλυστεί από γυναίκες. Όμως αυτό που την αποτρέπει να ασχοληθεί με την πολιτική, είναι το ότι ίσως να μην της αναγνωρίζεται ο ρόλος της στον χώρο της πολιτικής. Αυτό την απογοητεύει. Το στερεότυπο τείνει να καταρριφθεί, γιατί ένα από τα πλεονεκτήματα των γυναικών είναι η οργανωτικότητά της, για αυτό και σε όποιους χώρους καταπιάνεται μια γυναίκα, καταδεικνύεται η χρησιμότητά της και η μεθοδικότητά της. Οι γυναίκες είναι αδιαμφισβήτητα οργανωτικές, από τη στάση σε μια οικογένεια μέχρι την εντελώς επαγγελματική της θέση, που και σε αυτούς τους χώρους “επιβάλλει” την τάξη. Τα στερεότυπα ως έναν βαθμό υπάρχουν, όμως επειδή οι κοινωνίες προοδεύουν, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, πιστεύω ότι η μετά covid εποχή θα βρει την κοινωνία σε προοδευτική τάση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξαλειφθούν μελλοντικά αυτού του είδους οι ανισότητες, η γυναίκα θα καταξιωθεί ακόμα περισσότερο και θα πάρει τον ρόλο που της αρμόζει στην κοινωνία.
Στα έντεκα χρόνια λειτουργίας του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται σύμβουλος από την Ηλεία στην προεδρία του περιφερειακού συμβουλίου. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιλογή;

Είναι μια απόδειξη του τρόπου σκέψης του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ότι και οι τρεις νομοί διέπονται από ισότητα στις σχέσεις, ισονομία και ισοπολιτεία. Η σημερινή περιφερειακή αρχή δεν στέκεται στην καταγωγή, δεν κοιτάζει από πού έλκει την καταγωγή του είτε ο πρόεδρος είτε ο αντιπεριφερειάρχης. Όλοι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι, αναλόγως με την επιθυμία τους και ανάλογα με τη θέση που αναλαμβάνουν, έχουν δυνητική “κινητικότητα”. Οι απαιτήσεις της περιφερειακής διακυβέρνησης διαμορφώνονται κατά τέτοιον τρόπο, που δεν είναι δεσμευτική η καταγωγή για να υπηρετήσει κάποιος μια θέση. Απεναντίας είναι ένα εφαλτήριο και ένα κίνητρο. Όπως μας έχει πει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, θα έπρεπε οι Αιτωλοακαρνάνες να κάνουν διακοπές στην Ηλεία και οι Ηλείοι στην Αιτωλοακαρνανία! Κάπως έτσι είναι και με την άσκηση της διοίκησης, για αυτό και η Περιφέρεια έχει αυτήν την κουλτούρα και την πολυμορφία, για να αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο. Αν δεν είναι σύνολο, τότε λιγοστεύουν και οι πιθανότητες να πετύχει. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι η επιλογή στο πρόσωπό μου θα δώσει ένα καινούριο στίγμα.

Ερ.: Η πρώτη σας ευχή για τη νέα θητεία και τη νέα χρονιά;

Εύχομαι να επιστρέψουμε στις ζωές μας, στα διά ζώσης περιφερειακά συμβούλια και να αποκτήσουμε τη ζωτικότητα που έχει ο λόγος στις συνεδριάσεις με φυσική παρουσία, και να είναι η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η αρχή για αυτήν την επιστροφή.

Βιογραφικό


H Μαρία Μπίλια είναι δικηγόρος και ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 1999 ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ από το έτος 2010 και εντεύθεν είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Γεννήθηκε στη Γαστούνη του Δήμου Πηνειού ΠΕ Ηλείας, όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διετέλεσε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πηνειού ΠΕ Ηλείας κατά τη διετία 2017-2019. Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, θέτοντας υποψηφιότητα ως περιφερειακή σύμβουλος ΠΕ Ηλείας με τον συνδυασμό «Όλα από την αρχή-Νεκτάριος Φαρμάκης» και εξελέγη, υπηρετώντας έκτοτε το θεσμό του Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης τόσο από τη θέση της περιφερειακής συμβούλου, όσο και από τη θέση της Προέδρου της ανώνυμης εταιρείας «ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΗΛΕΙΑΣ ΑΕ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος