FOLLOW US: facebook twitter

Η μουσική του Γιώργου Βούκανου πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κίνα

Ημερομηνία: 25-11-2022 | Συντάκτης:

Παρουσιάστηκε στην τελετή έναρξης για το έτος Πολιτισμού Κίνας- Ελλάδας η νέα του όπερα «Προμηθέας» από τον τενόρο Γ. Χριστόπουλο που απολαύσαμε το καλοκαίρι στο Κατάκολο

Η μουσική του Γιώργου Βούκανου γίνεται πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κίνα, με την παρουσίαση της νέας του όπερας “Προμηθέας” σε λιμπρέτο Έφης Παναγοπούλου. στην λαμπρή τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Nanjing για το έτος Πολιτισμού Κίνας – Ελλάδας που παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές από το Κινεζικό Τηλεοπτικό Δίκτυο.

 Ο ” Προμηθέας – Prometheus” που ερμήνευσε ο εξαιρετικός Τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, τον οποίο απολαύσαμε το καλοκαίρι στο Κατάκολο, στο “Ταξίδι του Αλφειού” με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, είναι ένα μια νέα Όπερα η οποία επιλέχθηκε και παραγγέλθηκε από την Πόλη Nanjing της Κίνας στον βραβευμένο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Βούκανο, ώστε για να δημιουργηθεί μια γέφυρα πολιτισμού από την αρχαιότητα στο σήμερα Ελλάδας – Κίνας. Ο μύθος του Προμηθέα με τα γλαφυρά κείμενα της συγγραφέως Έφης Παναγοπούλου και την επική μουσική του συνθέτη, συνδέθηκε αρμονικά με την αρχαία Κινεζική Kunqu Opera “The Peony Pavilion” με ερμηνεύτρια την διάσημη τραγουδίστρια Xi Xiaotian καθώς και με το έργο “Hymn to Time & Space” του κινέζου συνθέτη LiHeng.

Οι εικόνες της Ελλάδας πλημμύρισαν την εντυπωσιακή εκδήλωση με γυρίσματα που είχαν πραγματοποιηθεί την άνοιξη από την Κινεζική Τηλεόραση, οι ηχογραφήσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ την επιμέλεια του εγχειρήματος έχει ο αγαπημένος Μιχάλης Μανιάτης που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως ένας πολιτιστικός πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κίνα. 

Μέσα στο 2023 το Τηλεοπτικό Δίκτυο της Nanjing θα παρουσιάσει ένα οδοιπορικό στην Αθήνα με μουσική του Γιώργου Βούκανου, ενώ στα σχέδια είναι η μελλοντική παρουσίαση της Όπερας Προμηθέας σε πόλεις της Κίνας. Το 2022 ήταν χρονιά μεγάλων διακρίσεων και συνεργασιών  στο εξωτερικό για τον συνθέτη  με δύο Διεθνή Βραβεία στην Αμερική  (Global Music Awards “Αρετών Ανωτέρα – Συμφωνικό έργο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες”, και πρόσφατα τα TIL Talent Awards  για το “Aria Passion”), καθώς και με την πρόσφατη  συνεργασία του με το Διεθνές Γαλλικό Τηλεοπτικό Δίκτυο Fashion TV για τον εορτασμό των 25 ετών από την ιδρυσή του. Με την συγγραφέα Έφη Παναγοπούλου (Το Ταξίδι του Αλφειού, η Γλυκιά Ιστορία του Χρήστου κ,α.) δημιουργούν έργα που προβάλλουν την Ελλάδα αλλά και ιδιαίτερα τον Νομό Ηλείας σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού κομμάτι της έμπνευσης προέρχεται και από τον πανέμορφο και ιστορικό τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Απόσπασμα της Όπερας Προμηθέας και της Τελετής έναρξης:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος