FOLLOW US: facebook twitter

Η μετέωρη χρονιά του εμποράκου

Ημερομηνία: 31-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ:Θεριεύουν οι φόβοι  για λουκέτα, απολύσεις και χρέη

Δυσκολία βιωσιμότητας αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς τα λοκντάουν διέλυσαν ολοσχερώς την ήδη κατεστραμμένη ελληνική οικονομία. Αυτό αναφέρει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και τις προοπτικές για το 2021.

Μάλιστα, η εν λόγω έρευνα αποτυπώνει δυσοίωνα μηνύματα για λουκέτα, απολύσεις και δυσκολία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις πληρωμές των υποχρεώσεών τους.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα ευρήματα:
● Οι 4 στις 10 (38,2%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα.
● Το 53,6% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% μείωση της ζήτησης, το 54,6% μείωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση.
● Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έναντι του 3,4% που δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού και του 84,1% που δήλωσε πως θα το κρατήσει σταθερό.
● Το 63,1% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο χρόνια, με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αδυναμία κάλυψης υποχρεώσεων

Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020.

  1. Περίπου μία στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
    στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ),
    ● στις φορολογικές της υποχρεώσεις (30,1%),
    ● στις υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%).
  2. Περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
    στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (26,6%),
    ● στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασμούς (25,1%).
  3. Σχεδόν μία στις δύο (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος