FOLLOW US: facebook twitter

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους: Η μεγάλη γιορτή των παιδιών και του σινεμά είναι εδώ!

Ημερομηνία: 30-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Το Σάββατο η τελετή έναρξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους με συναυλία του Ορέστη Ντάντου στον Απόλλωνα

Σήμερα η τελετή έναρξης της 18ης Camera Zizanio με την προβολή ταινιών μαθητών της Ηλείας

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί και φέτος για 21η χρονιά, από σήμερα έως τις 8 Δεκεμβρίου, το πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους.  Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κατάφερε, σε βάθος χρόνου, χάρη στην επιμονή των τριών βασικών συντελεστών του, των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου, να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τον  πολιτιστικό και τον ψυχαγωγικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντάς τους τις σημαντικότερες, βραβευμένες ταινίες για παιδιά και νέους απ’ όλον τον κόσμο, αλλά, ταυτόχρονα, τους ενθαρρύνει να γυρίσουν τις δικές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι 20 χρόνια τώρα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν ταινίες, ενώ την ίδια στιγμή στην Camera Zizanio προβάλλονται εκατοντάδες ταινίες παιδιών και νέων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου.

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, είναι αύριο το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ), στις 8.30 στο θέατρο Απόλλων όπου όλοι θα πάρουμε μια γεύση για το τι θα δούμε και τι θα συμβεί αυτήν την κινηματογραφική εβδομάδα και η πρεμιέρα περιλαμβάνει και συναυλία του Ορέστη Ντάντου. Του καταγόμενου από την Ηλεία καλλιτέχνη που πρώτη φορά θα εμφανιστεί στον τόπο του και θα παρουσιάσει τη δουλειά του. Δεκάδες κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες από όλον τον κόσμο θα δώσουν το «παρών» στην αυριανή τελετή έναρξης, όπως και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και οργανισμών που στηρίζουν το Φεστιβάλ, ενώ στην μεγάλη γιορτή του σινεμά θα παρευρεθούν και δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα.  Βεβαίως το Φεστιβάλ εξακτινώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου: Aμαλιάδα, Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά.

Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος

Το 21ο Φεστιβάλ ξεκινά με τη νέα ταινία του Γιάννικ Χάστρουπ “Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος”, μια ιστορία για την φιλία και τις δυσκολίες του να είσαι μικρός, που μας ταξιδεύει στην Αφρική, «τη χώρα όπου η σοκολάτα μεγαλώνει στα δέντρα». Από τους κορυφαίους διεθνώς ευρωπαίους δημιουργούς animation, ο Δανός Χάστρουπ είναι παλιός φίλος του Φεστιβάλ Ολυμπίας και δημιουργός του επίσημου σποτ της διοργάνωσης. Η ταινία έκανε πρεμιέρα φέτος στο πρόγραμμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου και θα προβληθεί, μεταγλωττισμένη και εκτός συναγωνισμού, την Κυριακή 2/12 στις 11 πμ σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αίγιο, Κόρινθο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Καλαμάτα, σηματοδοτώντας την έναρξη προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Σήμερα προβάλλονται οι ταινίες των μαθητών της Ηλείας  στην έναρξη της 18ης Camera Zizanio

Σήμερα Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, μια μέρα πριν την επίσημη τελετή έναρξης,  θα γίνει η έναρξη της 18ης Camera Zizanio όπου θα προβληθούν  και θα αναδειχθούν οι κινηματογραφικές δουλειές των μαθητών της Ηλείας, στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας στις 7 το απόγευμα, ενώ στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Απόλλων το αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο.

Τα Διαγωνιστικά τμήματα

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 76 ταινίες από 50 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (12), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (20), Μικρού Μήκους Animation (23) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (21).

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων, θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία, ενώ φέτος στο τμήμα Μυθοπλασίας & Animation προστίθεται για πρώτη φορά Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων.

Το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή κριτική επιτροπή παιδιών), φιλοξενείται στο cine Cinema της Αμαλιάδας, πράγμα που σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και την Camera Zizanio.

Στο Φεστιβάλ θα υπάρξουν ακόμα πολλά αφιερώματα, κινηματογραφικά εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις  με μουσική, λογοτεχνία και θέατρο, που θα εμπλουτίσουν την μεγάλη γιορτή του Κινηματογράφου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος