FOLLOW US: facebook twitter

«Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, απειλούμενο «είδος» προς εξαφάνιση»

Ημερομηνία: 12-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Υπόμνημα Ομίλου φίλων Σταφίδας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Να αντιμετωπιστεί η μαύρη σταφίδα, ως είδος προς εξαφάνιση ώστε να ληφθούν μέτρα ειδικής προστασίας και μεταχείρισης, βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα, αφενός για να διασωθεί η καλλιέργεια και αφετέρου να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών της, ζητά με υπόμνημα του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά, ο πρόεδρος του Ομίλου φίλων της Σταφίδας Ηλίας Ανδριόπουλος.

Στο υπόμνημα του, με θέμα «Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, απειλούμενο «είδος» προς εξαφάνιση», ο Όμιλος φίλων της Σταφίδας που εδρεύει στον Πύργο, μιλά για το όραμα τους που είναι η ανάδειξη της αξίας της μαύρης σταφίδας και η επαναφορά της στη θέση που της ανήκει ενώ αναφέρεται στο παρόν και το μέλλον της τονίζοντας ότι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο «super food» με μοναδικά χαρακτηριστικά που καλλιεργείται αποκλειστικά στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο με μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα παγκοσμίως. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ελαιόλαδο, ελιές, καρπούζια, φράουλες και άλλα προϊόντα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, μαύρη σταφίδα όμως πουθενά αλλού στον κόσμο!» αναφέρουν και συνεχίζουν: «Παρατηρούμε, όμως, αυτήν την περίοδο παρά τη μειωμένη προσφορά της, εξαιτίας των παγετών της Άνοιξης και του καύσωνα και χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα ως προς τη ζήτηση, η τιμή της να έχει κατρακυλήσει στο μισό της περυσινής. Σε αυτή τη συγκυρία όταν οι τιμές των τροφίμων αυξάνουν κατά 25%, η σταφίδα είναι το μόνο προϊόν που η τιμή όχι μόνο δεν αυξάνεται, όχι μόνο δεν παραμένει σταθερή αλλά μειώνεται στο μισό. Με αυτή την τιμή δεν καλύπτεται ούτε το κόστος της καλλιέργειας ενώ παράλληλα οι εισροές (λιπάσματα, φάρμακα κλπ) έχουν αυξηθεί και αυξάνονται συνεχώς. Τώρα που είμαστε στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης η σταφίδα τελεί κατά παράδοξο τρόπο υπό εξαφάνιση (οι πατεράδες μας στην κατοχή έζησαν από την σταφίδα ενώ παλιότερα για τους προγόνους μας υπήρξε το κυριότερο εισόδημά τους. Αυτό το μοναδικό προϊόν έχει φθίνουσα πορεία τις τελευταίες δεκαετίες, και η παραγωγή της βρίσκεται σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα σε λίγο δεν θα καλύπτει την “κρίσιμη μάζα” για να εμπορεύεται στις αγορές του εξωτερικού. Οι επιπτώσεις μιας εξαφάνισης της σταφίδας θα είναι καταλυτικές για τις περιοχές καλλιέργειας της τόσο οικονομικές (εισόδημα, απασχόληση) όσο και κοινωνικές και περιβαλλοντικές..

Καλλιεργείται σε οριακά εδάφη, δίνει εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες και έχει μια παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και η οποία αν χαθεί δεν θα μπορεί να ανακτηθεί. Παράλληλα θα χαθεί και αυτό το μοναδικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί το οποίο σύμφωνα με πολλούς περιηγητές, Έλληνες και ξένους είναι ίδιο αν όχι καλύτερο από αυτό της Τοσκάνης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο αγροτικό τοπίο στον κόσμο.

Θα είναι «ύβρις» προς τις προηγούμενες γενιές που για δυο τουλάχιστον αιώνες αγωνίστηκαν για να κρατήσουν αυτόν τον μαύρο θησαυρό που διαμόρφωσε την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία του τόπου, η δική μας γενιά να το απαξιώσει παρόλο που έχει μοναδικά πλεονεκτήματα.
Ο Όμιλος στην ιδρυτική διακήρυξη έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του προϊόντος. Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη για την διάσωσή της.
Ζητάμε λοιπόν από όλους τους φορείς, με επικεφαλής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, καθώς επίσης τους Δήμους των περιοχών καλλιέργειας η μαύρη σταφίδα να αντιμετωπιστεί σαν είδος υπό εξαφάνιση ώστε να παρθούν μέτρα ειδικής προστασίας και μεταχείρισης, τόσο βραχυχρόνια για τη στήριξη της όσο και μεσομακροπρόθεσμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αφ ενός να διασωθεί η καλλιέργεια του εμβληματικού αυτού προϊόντος και αφ ετέρου να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών της μαύρης σταφίδας, και γενικότερα να στηριχθεί η Εθνική Οικονομία.


Συγκεκριμένα ζητάμε:

  1. Την άμεση στήριξη των παραγωγών για την περυσινή εσοδεία 2021.Αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω της φετινής καθίζησης της τιμής της μαύρης σταφίδας κυρίως λόγω αθέμιτων πρακτικών κάποιων επιχειρήσεων –μεσαζόντων (αποθεματοποίηση, τεχνητή έλλειψη με στόχο κερδοσκοπία κ.λ.π.)
  2. Τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, παραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς, για τον καθορισμό κατώτατης τιμής και στη συνέχεια μέσω υγιούς ανταγωνισμού στη διαμόρφωση της τελικής τιμής. Παράλληλα να υπάρξει μέριμνα για την αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, την παραγωγή αξιόπιστου πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού κ ά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η εξαφάνιση του προϊόντος δεν συμφέρει κανένα και ιδιαίτερα την Εθνική Οικονομία αφού το προϊόν είναι κατά 90% εξαγώγιμο..
  3. Την διαφήμιση της μαύρης σταφίδας τόσο στην Ελλάδα όσο και κυρίως στο εξωτερικό όπως έχει γίνει με άλλα προϊόντα. Τόσο το ΥΠΑΑΤ όσο και οι περιφέρειες Πελοποννήσου και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία παράγεται το 80% της μαύρης κορινθιακής σταφίδας να εκπονήσουν προγράμματα διαφήμισης της σταφίδας. Η διαφήμιση θα πρέπει να στοχεύει πέρα από τις παραδοσιακές χώρες εξαγωγής του προϊόντος και σε νέες αγορές ώστε να προσελκύσουμε νέους πελάτες και να διευρυνθεί το καταναλωτικό κοινό.
  4. Την προώθηση της διαδικασίας για την εγγραφή στον Κανονισμό της ΕΕ «ισχυρισμού υγείας»
  5. Την προώθηση της διαδικασίας για την εγγραφή της στον κατάλογο της UNESCO ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
  6. Την επανασύσταση του Ινστιτούτου Σταφίδας, το οποίο θα ασχοληθεί με την τεχνική της καλλιέργειας της, με την συλλογή στατιστικών στοιχείων που αφορούν την παραγωγή και τη διάθεσή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και την έρευνα για νέες μεθόδους παραγωγής και νέων προϊόντων.
  7. Την άμεση υλοποίηση προγράμματος για την ανασύσταση της σταφίδας.
  8. Τη δημιουργία θεματικού μουσείου σταφίδας στον Πύργο. Είναι υποχρέωση μας όλη αυτή την κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά να τη διαφυλάξουμε, να την προβάλλουμε και να την κάνουμε γνωστή στις νεότερες γενιές.
  9. Τη σύσταση επιτροπής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς κ.α) . υπό την αιγίδα του Υπουργείου για την υποβολή προτάσεων με σκοπό την αντιστροφή του κλίματος και την περαιτέρω ανάπτυξη του εμβληματικού αυτού προϊόντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος