FOLLOW US: facebook twitter

Η κυβέρνηση απορρίπτει την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Ημερομηνία: 29-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Τροπολογία για την άμεση ένταξη του συνόλου των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και εκείνων του ΕΚΑΒ και του «Βοήθεια στο Σπίτι», στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια τη κύρωσης των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου των προηγούμενων ημερών στη Βουλή. Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία, την οποία φέρεται να υποστήριξε και το Κίνημα Αλλαγής.

Τροπολογία με αντικείμενο την άμεση ένταξη του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, των Νομικών Προσώπων το Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του προσωπικού του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη συζήτηση και την κύρωση των δύο ΠΝΠ της κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

«Είναι εύλογο και αναμενόμενο χρέος, στις εξαιρετικά κρίσιμες αυτές περιόδους, η Πολιτεία να αναγνωρίζει εμπράκτως την προσφορά στη δημόσια Υγεία» των συγκεκριμένων εργαζομένων, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας από τους 21 βουλευτές.

Όπως αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η τροπολογία αφορά την υποχρέωση της Πολιτείας για «έμπρακτη στήριξη» των υγειονομικών που δίνουν μάχη κατά του κορονοϊού, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην περιοριστεί μόνο σε «συμβολικές ενέργειες».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θύμισαν πως πολλοί υγειονομικοί εξαιρέθηκαν από την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά με σχετικό νομοθέτημα του 2010 που ενέταξε σε αυτήν την κατηγορία μόνο τους νεοδιοριζόμενους υγειονομικούς, τους συμβασιούχους και επικουρικούς, όπως και όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Η τροπολογία προβλέπει ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του νοσηλευτικού, παραϊατρικού, φαρμακευτικού και πάσης φύσεως προσωπικού που εργάζεται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε κλινικές, εργαστήρια, τμήματα και μονάδες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του προσωπικού των μονάδων κοινωνικής φροντίδας και του «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και του προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ ώστε να καλύψει τους υγειονομικούς του Δημοσίου που είχαν προσληφθεί πριν από το 2011 και δεν καλύπτονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Σημειώνεται πως ανάλογη τροπολογία είχε καταθέσει προ ημερών και το ΚΙΝΑΛ, ενώ φέρεται να υποστήριξε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: thepressproject.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος