FOLLOW US: facebook twitter

Νέο Ασφαλιστικό: Kαλώς ήρθατε στον Μεσαίωνα της νέας κανονικότητας

Ημερομηνία: 17-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Η κοινωνία στα κάγκελα

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους για πάντα». Η ρήση αποδίδεται στον Αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν και έμελλε να είναι προφητική για τις περιπτώσεις πολιτικών τύπου Βρούτση, που εξαπάτησαν λίγους για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλούς για λίγο καιρό, αλλά δεν κατάφεραν να τους εξαπατήσουν όλους για πάντα. Βλέπετε, η συνταγή της προπαγάνδας, όπως σοφά προφήτευσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάποτε θα σκοντάψει.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, για αυτό και οι τομές που προανήγγειλε με πανηγυρικό τόνο ο υπουργός Εργασίας, αποδεικνύονται fake news. Πρώτο και σημαντικότερο οι αυξήσεις στις συντάξεις. Η πλειονότητα των συνταξιούχων θα πάρουν αύξηση από 6 έως 10 ευρώ, όσοι έχουν λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, δεν θα πάρουν καθόλου, ενώ οι μεγάλες αυξήσεις δίνονται σε όσους έχουν 35 και 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή σε περίπου 300.000 συνταξιούχους. Αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με την ανεργία και το διαλυμένο εργασιακό, ποιος πιστεύει στα σοβαρά ότι μελλοντικά θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα συμπληρώσουν ένσημα 35ετίας; Επομένως μεγάλες αυξήσεις σε λίγους, ελάχιστες ή και καθόλου στους πολλούς.

Οι αυξήσεις αυτές από που προέρχονται όμως; Από αύξηση της κρατικής δαπάνης; Όχι βέβαια! Στην πραγματικότητα, 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν μείωση στις αποδοχές τους, αφού όπως είχε πρωτοαποκαλύψει η «Πρωινή», πριν από έναν μήνα, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει τη 13η σύνταξη που θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2019, δαπάνη ενός δις. ευρώ που ενίσχυε όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους, και να αξιοποιήσει αυτό το ένα δις. ευρώ για να δώσει τις αυξήσεις-ψίχουλα που περιγράψαμε παραπάνω. Προσθέστε σε αυτό το μίγμα πολιτικής και τη διαφαινόμενη συνταγματική νομιμοποίηση της περικοπής των «δώρων» των συνταξιούχων και θα αντιληφθείτε πως το νέο ασφαλιστικό δεν θα ωφελήσει σε τίποτα την πλειονότητα των πολιτών.

Οι εισφορές είναι το επόμενο fake news που διαφήμισε η κυβέρνηση, αλλά κι εδώ αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Πόσο είναι σήμερα η εισφορά στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία; 175,18 ευρώ. Πόσο θα είναι με τον νέο νόμο; 220 ευρώ! Πόσο πλήρωναν μέχρι τώρα οι αγρότες για ασφάλιστρα; 114 ευρώ. Πόσο θα πληρώνουν με τον νέο νόμο; 119 ευρώ για το 2020, 121 για το 2021 124 ευρώ για το 2022 και πάει λέγοντας, μπορεί και… κλαίγοντας. Σας θυμίζω πως το αρχικό πλάνο προέβλεπε εισφορές 220 ευρώ αλλά το κύμα αντιδράσεων τις ματαίωσε.

Ταυτόχρονα, το ταμείο των επικουρικών, το ΕΤΕΑΕΠ, ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ, κάτι που σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι περισσότεροι εργατολόγοι, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, την κατάργηση του εφάπαξ και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης.

Επί της ουσίας όμως, κι αφού ο ν. Κατρούγκαλου αξιολογήθηκε ως «έκτρωμα» από την κυβέρνηση, γιατί δεν βλέπουμε μεγάλες αλλαγές σε βασικές παραμέτρους; Αλλάζει κάτι στα όρια ηλικίας; Όχι. Αναπληρώνει τις απώλειες από τις περικοπές των μνημονίων; Όχι. Αυξάνει τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης, που όντως είναι λίγα; Όχι. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος δεν βελτιώνει καμία παράλειψη του προηγούμενου νόμου, αντιθέτως ακυρώνει ό,τι θετικό και ευνοϊκό θεσπίστηκε για την πλειονότητα των συνταξιούχων.

Το χειρότερο από όλα; Όπως καταγγέλλει η Ένωση για την υπεράσπιση της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΝΥΠΕΚΚ), ο νόμος Βρούτση καταργεί τον όρο της «αξιοπρεπούς σύνταξης» και εισάγει τον όρο της «επαρκούς σύνταξης», χωρίς να προσδιορίζονται τα υλικά στοιχεία της επάρκειας και η σχέση της με την αξιοπρεπή διαβίωση. Από την έννοια της αξιοπρεπούς διαβίωσης περνάμε στη –νεοφιλελεύθερης έμπνευσης- γενική και αόριστης  επάρκειας. Καλώς ήρθατε στον Μεσαίωνα της νέας κανονικότητας…

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος