FOLLOW US: facebook twitter

Η Ινδία συνάντησε την Ελλάδα στο Κτήμα Μερκούρη

Ημερομηνία: 18-07-2022 | Συντάκτης:

Δύο Ινδοί καλλιτέχνες και μια ελληνικής καταγωγής γλύπτρια παρουσίασαν το Σαββατοκύριακο στο Οινοποιείο την έκθεση τους με έργα από πλαστικό στέλνοντας μήνυμα για το περιβάλλον

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

  • Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του το Σάββατο ο Ινδός πρέσβης

Μια εξαιρετική έκθεση αποτέλεσμα της συλλογικής πρόσφατης δουλειάς τριών καλλιτεχνών με θέμα «Πλαστικά, με τίτλο σχήματα/οι ζωές μας», φιλοξένησε το Σαββατοκύριακο στους υπέροχους χώρους των εγκαταστάσεών του, το Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι. Η Ελλάδα συνάντησε την Ινδία στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι στην ευθύνη της ανθρωπότητας να αποκαταστήσει το περιβάλλον. Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον του Κτήματος Μερκούρη, αποδείχθηκε η ιδανικότερη υπαίθρια γκαλερί για να υποδεχθεί υπό την σκέπη των αιωνόβιων πεύκων τα έργα τέχνης των τριών καλλιτεχνών.
Στα έξι χρόνια που έζησε στην Ινδία η ελληνικής καταγωγής γλύπτρια Ελένη Τσιαπάρα- Stoelinga, δούλεψε με τους Ινδούς καλλιτέχνης Pankaj Guru και Priyanka Gupta και το 2018 εκθέσανε τα έργα τους στο Νέο Δελχί με θέμα το πλαστικό που απειλεί τη ζωή στον ωκεανό και είναι πλέον παντού στη φύση. Αυτό το καλοκαίρι οι τρεις καλλιτέχνες ήρθαν στο Λεβεντοχώρι, επεξεργάστηκαν περαιτέρω το θέμα τους και έτσι το Κτήμα Μερκούρη φιλοξένησε με μια σύντομη έκθεση την πρόσφατη αυτή δουλειά τους.

Μάλιστα, την έκθεση των τριών καλλιτεχνών, τίμησε με την παρουσία του το Σάββατο το απόγευμα, ο Ινδός πρέσβης στην Ελλάδα κ. Amrit Lugun μαζί με την κόρη του, όπου τους υποδέχθηκε ο οικοδεσπότης του Κτήματος Μερκούρη κ. Βασίλης Κανελλακόπουλος. Ο Ινδός πρέσβης αφού επισκέφθηκε την έκθεση και μίλησε με τους δύο καλλιτέχνες που ήταν παρόντες – την Ελένη Τσιαπάρα Στοέλιγνα και τον Pankaj Guru- η γλύπτρια Priyanka Gupta λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσιάζε εκτός Ηλείας – ξεναγήθηκε από τον κ. Κανελλακόπουλο στους μοναδικούς χώρους του Κτήματος Μερκούρη και φυσικά δήλωσε καταγοητευμένος από το περιβάλλον και πολύ υπερήφανος για την έκθεση των Ινδών καλλιτεχνών.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Amrit Lugun λίγο νωρίτερα είχε την ευκαιρία μιας σύντομης ξενάγησης στην Αρχαία Ολυμπία όπου εντυπωσιάστηκε κυρίως από τα εκθέματα του Αρχαιολογικου Μουσείου,. Ωστόσο στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Μέγα Αλέξανδρο, τον οποίο σέβονται στις Ινδίες – δεν υπάρχει Ινδός που να μην γνωρίζει τον μύθο του Σικάντα Ράζαμ – και που αποτελεί τον συνδετικό θα λέγαμε κρίκο μεταξύ της ιστορίας και της κουλτούρας Ινδίας και Ελλάδας, μας μίλησε για την αναμέτρησή του με τον βασιλιά Πώρρο, καθώς και για την επαρχία Γιουνάν, το περίφημο «Ελληνικό Πέρασμα» του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Κυρίαρχο υλικό των έργων της έκθεσης το πλαστικό

Για την έκθεσή τους όμως μας μίλησαν και οι καλλιτέχνες. Η κ. Ελένη Stoelinga- Τσιαπάρα, ανέφερε ότι “ Η πρώτη μεγάλη κοινή μας έκθεση έγινε στο Νέο Δελχί και είχε σαν θέμα « Συγκεντρώσεις χωρίς τελειωμό” όπου μέσα από κολλάζ με διάφορα πλαστικά και κάποια άλλα υλικά, παρουσιάζαμε αυτό που γίνεται σήμερα στο περιβάλλον. Το θέμα είναι πως θα γλιτώσουμε από το πλαστικό καθώς δεν ανακυκλώνονται όλα, απ την άλλη όμως, το χρησιμοποιούμε παντού, είναι απαραίτητο στην σύγχρονη ζωή, γι αυτό και είναι ευθύνη του καθενός μας, είναι ευθύνη της ανθρωπότητας να το διαχειριστεί , να προστατεύσει και να αποκαταστήσει το περιβάλλον. Η πρόσφατη δουλειά μας με συλλογικά έργα στο Κτήμα Μερκούρη, παρουσιάζει αυτήν ακριβώς την αντίφαση μέσα από την οποία θέλουμε να δείξουμε την μεταβατική φύση του υλικού, όπου το πλαστικό γίνεται τέχνη και αποκτά μορφή, πλαστικά σχήματα, που συγχρόνως επηρεάζουν τη ζωή μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κανελλακόπουλο τον οποίο γνωρίζω από το 1975 για την φιλοξενία αλλά και την φιλία του. Τα επόμενα σχέδιά μας είναι να κάνουμε τώρα μια έκθεση στην Ολλανδία.”

Από την πλευρά του, ο γλύπτης Πανκάι Γκουρού μας λέει ότι τα έργα τους είναι από πλαστικό το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία ώστε κάποιος που τα παρατηρεί, να νομίζει ότι το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί είναι ή κεραμικό ή μάρμαρο,, ενώ κάποια άλλα είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό. Τα έργα τέχνης έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με την “προσέγγιση μηδενικών αποβλήτων”.

Το όμορφο απόγευμα συνεχίστηκε για τους προσκεκλημένους αλλά και τους επισκέπτες της έκθεσης κάτω από τα πεύκα, όπου οι πάντα οι πάντα φιλόξενοι οικοδεσπότες του Κτήματος Μερκούρη, είχαν στήσει τραπεζαρίες, με τα καλύτερα κρασιά του Οινοποιείου και κεράσματα, ενώ ο κ. Βασίλης Κανελλακόπουλος δήλωσε οτι “Το Κτήμα Μερκούρη υποδέχεται ένα ευτυχές γεγονός, παλιοί φίλοι, μέσα από την καλλιτεχνική τους δημιουργία δίνουν απόψε την ευκαιρία να δούμε μια εξαίρετη έκθεση που μάλιστα δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και τους ευχαριστώ. Τιμή μας και η επισκεψη του Ινδού πρέσβη στο Κτήμα Μερκούρη.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος