FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

Ημερομηνία: 22-01-2021 | Συντάκτης:
Η ΕΦΑ Ηλείας ενέκρινε το αίτημα για κινηματογράφηση σε Χλεμούτσι και Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Το “πράσινο φως” για την χορήγηση άδειας κινηματογράφησης και αεροκινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία  και μνημεία όλης της χώρας αρμοδιότητας των τοπικών εφορειών αρχαιοτήτων έδωσε στην Ε.Ρ.Τ το Υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος είναι η παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο  “1821 -Η Ελληνική Επανάσταση” ενώ τα γυρίσματα θα γίνουν κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2021.

Η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων  ενέκρινε το αίτημα για κινηματογράφηση σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε όλες της Περιφέρειες; της χώρας , με τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους που θα συμπεριληφθούν στο ντοκιμαντέρ να είναι από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο που είναι στενά συνδεδεμένες με την Επανάσταση.  Ωστόσο στην κινηματογράφηση θα συμπεριληφθούν και μνημεία και μουσεία της Ηλείας που είναι συνδεδεμένα με το 1821 και όπως ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ίρις Ερωφύλη Κόλλια  που ενέκρινε και το σχετικό αίτημα της ΕΡΤ, κινηματογράφηση  σε ότι αφορία μνημεία και μουσεία της δικής της αρμοδιότητας, θα γίνει στο Κάστρο Χλεμούτσι και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου όπου φιλοξενούνται αξιόλογα αντικείμενα όλων των εποχών έως και  της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.

Σε ότι άφορά το Χλεμούτσι, το Κάστρο έμεινε στην κατοχή των Τούρκων μέχρι την Επανάσταση του 1821. Σημαντική καταστροφή υπέστη κατά τον βομβαρδισμό μέρους του το 1826 από τον Ιμπραήμ που κατέστρεψε ένα πύργο του εσωτερικού περιβόλου και το τείχος κοντά σε αυτόν, υποδηλώνοντας πως το κάστρο έπαιξε κάποιο ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος