FOLLOW US: facebook twitter

Ο Β. Γιαννόπουλος απαντά για όλα τα καίρια πολιτικά ζητήματα στην «Πρωινή»: «Ανατρέπουμε το αίσθημα αδικίας των Ηλείων»

Ημερομηνία: 19-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο

Τι δηλώνει:

-για την Πατρών-Πύργου
– για τα «έτοιμα έργα»
 – για τη Χρυσή Αυγή

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους της νέας περιφερειακής Αρχής, επιλέξαμε να κάνουμε μια συνέντευξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη. Γιαννόπουλο, μακριά από τα τετριμμένα και τις κοινοτοπίες. Η συνέντευξη εξελίχθηκε σε μια πολιτική συζήτηση, κατά τη διάρκεια  της οποίας ο κ. Γιαννόπουλος δεν δίστασε να σχολιάσει την αλλαγή ψήφου των Ηλείων, τις εξελίξεις στην Πατρών-Πύργου, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αν ο νομός έχει αδικηθεί και τι θα γίνει με τη Χρυσή Αυγή.

Ένας από τους λόγους που οι Ηλείοι επέδειξαν διαφορετική εκλογική συμπεριφορά στις περιφερειακές εκλογές του 2019, ήταν επειδή ένιωθαν αδικημένοι. Θεωρείτε ότι είχαν δίκιο; Αν ναι, τι έχετε κάνει για να μην έχουν πλέον αυτήν την αντίληψη;

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, κατά τη διάρκεια της 9ετούς –διπλής- θητείας της, επέδειξε μια τάση συγκεντρωτισμού του ενδιαφέροντος και των έργων στην Αχαΐα. Κι αυτό δεν είναι μια προσωπική άποψη, είναι γεγονός και αποδεικνύεται με αριθμούς και επίσημα στοιχεία. Πέραν τούτου, η απλόχερη στήριξη που παρείχε η πλειοψηφούσα τότε παράταξη και προσωπικά ο επικεφαλής της, κ. Κατσιφάρας, στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε κατακερματισμό το έργο της κατασκευής της ΕΟ Πατρών-Πύργου, με συνέπεια την ακύρωσή του, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, δημιούργησε στους πολίτες την εικόνα απομονωτισμού και περιθωριοποίησης της Ηλείας.

Οι πολίτες είδαν τότε στην παράταξή μας το όραμα της νέας γενιάς, την όρεξη για δουλειά, τη διαφορετική νοοτροπία, τη διάθεση να αλλάξει το κατεστημένο και να βάλει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης. Μας εμπιστεύτηκαν και δεν θα τους απογοητεύσουμε.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή με επικεφαλής τον Νεκτάριο Φαρμάκη και εγώ προσωπικά από τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, προσπαθούμε να ανατρέψουμε αυτή την αίσθηση που έχει παγιωθεί στη συνείδηση των Ηλείων πολιτών, μετά από τόσα χρόνια. Πασχίζουμε να το αλλάξουμε μέσα από την καθημερινή επαφή μας με τους πολίτες, μέσα από την αδιάκοπη προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα. Κι αυτό έχει γίνει αντιληπτό. Το αναγνωρίζει ο κόσμος, το βλέπουμε, το αντιλαμβανόμαστε, και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για όλους μας. Προσωπικά, με γεμίζει ικανοποίηση και μου δίνει τη δύναμη να συνεχίζω να εργάζομαι και να προσπαθώ για το καλύτερο.

Προφανώς και ο ένας χρόνος δεν είναι αρκετός χρόνος για να ανατραπεί αυτή η αντίληψη. Συνεχίζουμε όμως απερίσπαστοι στον στόχο μας, που είναι, στο τέλος της τετραετίας –οπότε και θα γίνει ο ουσιαστικός απολογισμός– να έχουμε ολοκληρώσει έργα, να έχουμε δρομολογήσει νέα και να έχουμε υλοποιήσει δράσεις που μόνο θετικό πρόσημο θα έχουν για την Ηλεία.

Αναφερθήκατε σε αχαϊκό συγκεντρωτισμό. Μήπως εφεξής θα μας φταίει κι ότι ο περ/ρχης είναι Αιτωλοακαρνάνας;

Πριν από περίπου 15 μέρες ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε από την Ηλεία την παρουσίαση των έργων της περιφερειακής ενότητάς μας.  Ακολούθησαν σχετικές ενημερώσεις και στις άλλες περιφερειακές ενότητες. Από τις παρουσιάσεις αυτές αποδείχτηκε ότι υπήρξε ένας καταμερισμός έργων και χρημάτων. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να πω ότι εδώ ήταν μερικές χιλιάδες περισσότερα και αλλού λιγότερα, διότι θεωρώ πως υποτιμά τον καθέναν από μας αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία να το κάνουμε. Υπήρξε μια ισόρροπη κατανομή του προϋπολογισμού. Θέλω να επισημάνω ότι χάρη στις προσπάθειες και στην αδιάκοπη εργασία του περιφερειάρχη επιτεύχθηκε η διασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου εμείς να είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε συγκεκριμένα έργα, τα οποία εμφανίζουν υψηλό βαθμό ωρίμανσης και πρόκειται να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Άρα θεωρώ ότι δεν μπορεί πλέον να πει κάποιος π.χ. ότι ο περιφερειάρχης είναι Αιτωλοακαρνάνας ή ότι στην Αχαΐα είναι περισσότεροι και εκεί είναι η έδρα, “άρα η Ηλεία πήρε τα λιγότερα”. Θεωρώ ότι όταν το βλέπουμε τόσο στενά, υποτιμούμε εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας. Επειδή χαίρομαι που μου κάνατε αυτή την ερώτηση, θέλω να πω ότι δεν γίνεται πάντοτε να μας φταίνε οι άλλοι. Πρέπει και εμείς ως πολίτες να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε που έχουμε φταίξει , τι έχουμε διεκδικήσει λανθασμένα τα προηγούμενα χρόνια, τι αφήσαμε ανεκμετάλλευτο όλα τα προηγούμενα χρόνια και τι δεν έχουμε πράξει.

Μια και σχολιάσατε στον δρόμο, οφείλω να σας επισημάνω ότι έχουν περάσει 18 μήνες και η αβεβαιότητα παραμένει…

Κατά την άποψή μου, η επιλογή του Υπουργείου Υποδομών ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Όπως κατ’ επανάληψη έχω πει, το έργο έτσι όπως είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κατακερματισμό του σε πολλές εργολαβίες, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ. Με αυτή τη μορφή του θα μας έβαζε σε μια περιπέτεια από την οποία δεν θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε, θα εκτροχιαζόταν το χρονοδιάγραμμα και το έργο θα κινδύνευε με απένταξη. Από κει και πέρα, για να είμαι ειλικρινής, δεν σας κρύβω τον έντονο πλέον προβληματισμό μου, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε έναν και πλέον χρόνο αναμένοντας την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ναι μεν ο τρόπος που έχει επιλέξει και έχει αποφασίσει το Υπουργείο για την εκτέλεση του έργου είναι σωστή κατεύθυνση, πλην όμως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διελκυστίνδα που δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει.

Η αντιπολίτευση σας καταλογίζει αφενός «σφετερισμό» δικών της δρομολογημένων έργων και αφετέρου μειωμένη διεκδικητικότητα προς την κυβέρνηση λόγω ταυτόσημων πολιτικών αντιλήψεων. Τι απαντάτε σε αυτά;

Η Δημόσια Διοίκηση έχει συνέχεια και η άσκηση της διοικητικής εξουσίας δεν είναι -και δεν μπορεί να είναι- συνδεδεμένη με ένα πρόσωπο. Το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή άλλαξε, δεν σημαίνει ότι θα ακυρώσουμε την όποια προσφορά ή τα έργα της προηγούμενης. Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε έργα που είχε δρομολογήσει, να βελτιώσουμε κάποια από αυτά ενδεχομένως και να σχεδιάσουμε ακόμα περισσότερα στην πορεία, όπως ήδη έχουμε κάνει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο της κατασκευής της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη-Κατακόλου, με το οποίο έχω ασχοληθεί επισταμένως και προσωπικά, λόγω της ιδιότητάς μου ως Νομικού. Μολονότι λοιπόν είχε δρομολογηθεί, το πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εκτέλεσή του. Είναι κάτι που ανακαλύψαμε έγκαιρα, κι αν δεν προβαίναμε σε συγκεκριμένες νομικές ενέργειες και μάλιστα σε συγκεκριμένους χρόνους, το έργο θα χανόταν. Έχει λοιπόν σημασία να πω ότι το έργο το έσωσα εγώ ή το έκανα εγώ; Όχι. Δεν μπορώ λοιπόν να μπω στη λογική της πατρότητας ούτε αυτού ούτε άλλων έργων και δεν θα μπω στη διαδικασία της αντιδικίας και της αντιπαλότητας με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή για το θέμα αυτό.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Κατσιφάρα για άλλα έργα, δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτά που μας καταλογίζει. Ίσως να είναι σε σύγχυση και να μπερδεύει ότι εμείς είμαστε Περιφερειακή Αρχή και όχι η κεντρική πολιτική εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να είμαστε σίγουροι και να πατάμε γερά στα πόδια μας. Έπειτα από κοπιώδη εργασία, επιμονή και μεθοδικότητα, εν μέσω δύσκολων συνθηκών και αυξημένων εκτάκτων προβλημάτων λόγω του Covid-19, καταφέραμε να ανακοινώσουμε τα 64 έργα που έχουν ενταχθεί, εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για την ΠΕ Ηλείας. Και δεν ανακοινώσαμε έργα, απλά για να τα ανακοινώσουμε. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να τηρηθούν απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει για την υλοποίησή τους. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια όρεξη. Γιατί είμαστε εδώ για να προσφέρουμε στον τόπο μας, για να επιμείνουμε σε διεκδικήσεις και στοχεύσεις για το Νομό μας. Κι αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει και προσωπικά. Να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, μεθοδικά και υπεύθυνα, ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα, όχι μόνο στην ανάπτυξη των υποδομών αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.

Προφανώς, όλα τα παραπάνω έργα, και η απορρόφηση της μέγιστης δυνατής χρηματοδότησης –που ξεπερνά τα 150 εκατ. €- είναι η πιο ηχηρή απάντηση στις κατηγορίες του κ. Κατσιφάρα για μειωμένη διεκδικητικότητα».

Με αφορμή τη δράση στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα, πιστεύετε ότι πρέπει σταδιακά να προωθηθεί η «οικονομική αποκέντρωση» και να αναλάβει ο θεσμός της Περιφέρειας πιο ενεργό ρόλο στην οικονομία;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως και άλλες περιφέρειες που υλοποιούν τέτοιες δράσεις, όπως η συγκεκριμένη για τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19, αποδεικνύουν εμπράκτως την ευαισθησία που υπάρχει στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που πλήττει όλους μας. Από κει και πέρα, στη βάση που το θέτετε και επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν πολλές συζητήσεις αναφορικά με τις αρμοδιότητες που επίκειται να δοθούν στις περιφέρειες -σύμφωνα και με την πληροφόρηση που έχω, θα είχε ήδη ψηφιστεί το σχετικό νομοθέτημα από το ΥΠΕΣ αλλά «πάγωσε» η όλη διαδικασία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θεωρώ ότι θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσαν οι περιφέρειες να αποκτήσουν ένα ευρύτερο φάσμα αρμοδιοτήτων, όπως αυτό που περιγράψατε, με την προϋπόθεση όμως ότι θα στελεχωθούν με το απαιτούμενο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για διευθύνσεις και τμήματα που σε πολλές περιπτώσεις είναι υποστελεχωμένα και λειτουργούν κάτω από μεγάλη πίεση και με πολλά προβλήματα, πόσο μάλλον εάν αποκτούσαν περισσότερες αρμοδιότητες.

Ποια είναι η θέση σας για το αίτημα αποκλεισμού αυτοδιοικητικών παρατάξεων που υποστηρίχθηκαν από τη Χρυσή Αυγή;

Αναφορικά με το θέμα της απόφασης του Δικαστηρίου στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πολιτική διάσταση του ζητήματος έχει ευτυχώς ήδη κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε το ναζιστικό μόρφωμα από τη Βουλή και μάλιστα με ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση. Ως παράταξη θεωρούμε ιστορική και ορόσημο για το κράτος δικαίου την εν λόγω δικαστική απόφαση, ενώ παράλληλα καταδικάζουμε κάθε μορφή φασισμού και ναζισμού, από όπου κι αν προέρχεται. Η ανωτέρω πολιτική μας θέση, προκειμένου να μετουσιωθεί σε πράξη σε ό,τι αφορά την αποπομπή/αποκλεισμό της παράταξης της Χ.Α. από το Περιφερειακό Συμβούλιο, απαιτεί συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, κάτι το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υφίσταται.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε αποστείλει σχετικό ερώτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την ΕΝΠΕ και αναμένουμε την απάντησή τους.

Αν κάποιος σας έλεγε πριν από ενάμιση χρόνο ότι τώρα θα είστε αντιπερ/ρχης Ηλείας, τι θα του απαντούσατε; Έχετε μετανιώσει για την εμπλοκή σας στα κοινά;

Αν κάποιος μου το έλεγε ενάμιση χρόνο πριν είναι πάρα πολύ πιθανό -αν όχι βέβαιο- να γελούσα Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα εκτυλίχθηκαν σχεδόν κινηματογραφικά, γιατί δεν φανταζόμουν όταν έλεγα το «ναι», να θέσω δηλαδή τον εαυτό μου σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δίπλα στον παλιό μου φίλο και συμφοιτητή Νεκτάριο Φαρμάκη, ότι θα είχαμε αυτήν την ευτυχή κατάληξη, γιατί πρώτα από όλα ο Νεκτ. Φαρμάκης κατόρθωσε να έχει αυτό το εξαιρετικό νικηφόρο αποτέλεσμα ανατρέποντας μία κατάσταση ετών απέναντι σε έναν έμπειρο πολιτικό που έχει διατελέσει σε πολλές θέσεις ευθύνης. Δεν ήταν καθόλου εύκολο και όλοι το ξέρουν.

Το δεύτερο είναι ότι εγώ κατάφερα να είμαι σε εκλόγιμη θέση και στη συνέχεια αποτέλεσα την επιλογή του περιφερειάρχη για τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη. Αυτό ήταν κάτι σαφέστατα που δεν το περίμενα, είναι κάτι το οποίο με γέμισε στην αρχή με φόβο τολμώ να πω. Ήταν το άγνωστο, διότι ουδέποτε στο παρελθόν είχα κάποια ανάμειξη με τα κοινά και γενικότερα με την πολιτική. Δεν είχα διατελέσει σε κάποια θέση ευθύνης ή διοικητική θέση. Από κει και πέρα δεν το έχω μετανιώσει. Μπορώ να πω ότι σε κάποιο βαθμό μου αρέσει αυτή η εμπειρία την οποία βιώνω και είναι σε εξέλιξη. Με γεμίζει με ευθύνη τόσο η επιλογή αυτή στο πρόσωπό μου από τον Περιφερειάρχη αλλά όσο και η ψήφος των Ηλείων πολιτών και στο διάστημα αυτό του ενός έτους και η αναγνώριση και η όποια ικανοποίηση στο πρόσωπό μου. Αυτό που θα ήθελα και αυτό που γεμίζει με ευθύνη, είναι ότι θα ήθελα στο τέλος της θητείας μου να έχω θετική συμβολή στον τόπο μου να αφήσω το δικό μου στίγμα και αποτύπωμα για κάτι καλύτερο στην Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος