FOLLOW US: facebook twitter

Η αιωνόβια γιαγιά Αναστασία της Καλίδονας που έκλεισε τα 103!

Ημερομηνία: 16-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΣΑΡΕΝΑ αφιερώνει σε εκείνην την Γιορτή της Γυναίκας για να την τιμήσει

Η γιαγιά Αναστασιά από την Καλίδονα, αισίως έκλεισε τα 103, συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής πριν από τρία και κάτι χρόνια και  συνεχίζει παρά τις δυσκολίες που βίωσε σε χρόνια πέτρινα, γερή και δυνατή να περνά ήσυχα τη ζωή της κοντά στους δικούς της ανθρώπους και τους συγχωριανούς της . Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας ΣΑΡΕΝΑ κ. Φιλιώ Νιάρχου που λόγω μιας προσωπικής της περιπέτειας υγείας “απουσίασε” από τα αφιερώματα για την Γιορτή της Γυναίκας, μιλά σήμερα για την αιωνόβια γιαγιά του χωριού, τονίζοντας ότι φέτος ο Σύλλογος  για να την τιμήσει,,της αφιερώνει αυτήν την ημέρα.

“Η  ζωή και η ηλικία  γένους θηλυκού.  Η ζωή κάνει πολλούς κύκλους  και βοηθάει την ηλικία να μεγαλώνει. Φυσικά συνοδεύεται και με την καλοσύνη,  την εργατικότητα, την τιμιότητα,  την αξιοπρέπεια  και άλλα πολλά χαρίσματα.  Όλες αυτές  αντικατοπτρίζονται  στο πρόσωπο  της   αιωνόβιας γυναίκας  του χωριού μας,  την Αναστασία Λαχανά του Νικολάου και της Παναγιώτας Αβραμοπούλου.  .

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  1918  – 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2021  !!!! Ένας αιώνας ζωής και παραπάνω.  Μια ζωή  δύσκολη γεμάτη περιπέτεια. Πόλεμοι, καταστροφές, στερήσεις.  Εποχές που  η μόρφωση ήταν καθαρά ανδρικό δικαίωμα που οι γυναίκες  μπορούσαν να βγουν στην παραγωγή μόνο σε καθαρά <,γυναικεία >> επαγγέλματα που ταίριαζαν  στη φύση της. Εντονότατες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Μεγάλωσε σε ένα  περιβάλλον πατριαρχικό και έτρεφαν,  και οι τρεις αδελφές πολύ σεβασμό στον πατέρα τους.  Είχαν τις καλύτερες κριτικές  σαν κορίτσια εκείνης της εποχής. Ο  πατέρας τους φρόντισε να  διαβάζουν  εκτός ωραρίου του σχολείου. Είχαν γίνει συνδρομήτριες  στο περιοδικό <<ΗΛΙΟΣ>> και από εκεί μάθαιναν πάρα πολλά πράγματα  για την κοινωνική  και προσωπική τους μόρφωση.

Μέσα σε αυτόν τον αιώνα γεννήθηκε μεγάλωσε  διαμόρφωσε τον χαρακτήρα, καλλιέργησε το μυαλό της  η Αναστασία Λαχανα – Τσόπελα ( όπως την έχουμε συνηθίσει στο χωριό μας  η Αναστασιά του Λαχανά). Η θεία Αναστασιά, διατηρεί  στη μνήμη της  αναλλοίωτες όλες της αναμνήσεις και τις θύμησες από το χωριό μας.  Μένει μόνιμα στην Αθήνα κοντά στα παιδιά της, τα οποία την προσέχουν και αναπολεί όλα τα χρόνια που πέρασαν.

Όποιος έχει την τύχη να γνωρίσει από κοντά αυτή τη γυναίκα νοιώθει μεγάλη υπερηφάνεια για όλη εκείνη τη γενιά.

Στο πρόσωπό της διακρίνεται μια γαλήνη και μία αισιοδοξία. Παρόλα τα χρόνια που έχουν περάσει ακμαιότατη και με μεγάλη ευφράδεια λόγου. Σε  ταξιδεύει   σε εποχές που το χωριό μας  έσφιξε από ζωή, όπου οι άνθρωποι παρόλες τις φτώχιες και τις δυσκολίες προσπαθούσαν να σταθούν όρθιοι.  Σε όλες τις  αναφορές και περιγραφές της , κάνει πολύ έντονη τη παρουσία  πραγματικών γεγονότων  και περιστατικών  που συνέθεταν την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής.

Όταν ένα χωριό έχει τόσο σπουδαίους ανθρώπους, έχει ένα παρελθόν γεμάτο ιστορίες , γεγονότα και παραδόσεις είναι  δύσκολο να σβήσει.

Οι άνθρωποι σαν την Θειά Αναστασιά , που μόχθησαν για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στις νέες γενιές και στον τόπο μας, και  μας παρέδωσαν την σκυτάλη να συνεχίσουμε, τους αξίζει σεβασμός  εκτίμηση και αγάπη.

Φέτος ο Σύλλογος μας λίγο καθυστερημένα  , για λόγους ανωτέρας βίας , την ημέρα της γυναίκας την αφιερώνει  στη 103 ετών  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΑ,  και της ευχόμαστε  πάντα να έχει υγεία, να είναι όρθια και ποτέ να μην της λείψει η αισιοδοξία , η διαύγεια και η καλοσύνη.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος