FOLLOW US: facebook twitter

Η Γερμανία βασικός παίκτης για τον Ευρωπαϊκό τουρισμό

Ημερομηνία: 19-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Οι γερμανικές αρχές σκοπεύουν να άρουν την απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η απόφαση, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει το γρήγορο άνοιγμα των συνόρων εντός της ΕΕ. Ανησυχία προκαλεί αυτό στην Τουρκία καθώς τον Ιούνιο οι Γερμανοί δεν θα μπορέσουν να πάνε στα θέρετρα της Αττάλειας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Χέικο Μάας πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση τη Δευτέρα με συναδέλφους από Ισπανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μάλτα, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, 10 χώρες της ΕΕ ζήτησαν τη σύγκληση αυτής της εκδήλωσης, προκειμένου η Γερμανία να μαλακώσει τη θέση της σχετικά με τα τουριστικά ταξίδια κατά τη σεζόν του 2020. Όπως είναι γνωστό, μέχρι τις 14 Ιουνίου, οι Γερμανοί τουρίστες δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Οι Γερμανοί είναι η μεγαλύτερη αγορά εξόδου στην Ευρώπη, και ελλείψει τουριστών από τη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως η Ελλάδα, η Κροατία και η Ισπανία δεν βλέπουν την ευκαιρία να ανοίξουν τη σεζόν.

Επιπλέον, η έναρξη του τουριστικού κινήματος στη Γερμανία θα τονώσει το άνοιγμα των συνόρων στην ΕΕ και, τέλος, θα δώσει μια απάντηση στο ερώτημα ποια θα είναι τα «πρωτόκολλα υγείας» για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκά θέρετρα.

Προς το παρόν, κάθε χώρα προσφέρει τις δικές της επιλογές. Για παράδειγμα, η Κύπρος δεν προτίθεται να απαιτήσει πιστοποιητικό από ξένους τουρίστες σχετικά με την απουσία του Covid-19, ενώ η Ελλάδα σκοπεύει να εισάγει τέτοιες προϋποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι χώρες της ΕΕ απέτυχαν και πάλι να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιοι θα ήταν οι κανόνες για τα ταξίδια στην Ευρώπη. Οι διαβουλεύσεις για αυτό το θέμα θα πραγματοποιηθούν σε 2 εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για «ελεγχόμενη επιστροφή του ευρωπαϊκού τουρισμού».

«Η ανάπαυση δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα στα οποία έχουμε συνηθίσει. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα παραμείνουν περιορισμοί που θα ισχύουν για ξενοδοχεία, παραλίες και εστιατόρια», δήλωσε ο κ. Μάας.

Ισπανία

Η Γερμανία θα καταργήσει σταδιακά τους περιορισμούς ταξιδιών. Η παγκόσμια απαγόρευση ταξιδιού θα αντικατασταθεί από τα μέσα Ιουνίου από συστάσεις για μεμονωμένες χώρες και περιοχές, αλλά μόνο εντός της ΕΕ. Για παράδειγμα, ισχύουν περιορισμοί ταξιδιού στην Ισπανία, αλλά θα γίνει εξαίρεση για τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Η θέση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει ήδη επηρεάσει τα σχέδια της Ισπανίας για άνοιγμα συνόρων. Έτσι, ο Υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, κ. Χοζέ Λο΄θις Αμπάλος, είπε ότι στα τέλη Ιουνίου η χώρα θα είναι έτοιμη να δεχτεί τουρίστες. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε στην Ιταλία το άνοιγμα συνόρων για τουρίστες από την ΕΕ.

Τουρκία

Στην Τουρκία, η απόφαση της Γερμανίας να διατηρήσει την απαγόρευση της επίσκεψης σε τουρκικά θέρετρα μετά τις 14 Ιουνίου επέφερε αναστάτωση. Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισόδου για την Τουρκία μετά τη Ρωσία. Το 2019, η Τουρκία δέχθηκε 5,5 εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Τουρισμού της Αττάλειας Ρετζέπ Γιαβούζ, σε συνέντευξή του σε Τούρκους δημοσιογράφους, είναι πλέον απολύτως ασαφές πώς θα ανοίξει η Τουρκία την τουριστική περίοδο τον Ιούνιο χωρίς τουρίστες από τη Γερμανία, καθώς και τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: tourismtoday.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος