FOLLOW US: facebook twitter

Η γενιά της κλιματικής αλλαγής βγαίνει στον δρόμο

Ημερομηνία: 18-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους όλου του κόσμου, βάζοντας έναν μεγάλο στόχο: να αλλάξουν τον κόσμο!

Ένα ποτάμι νέων ανθρώπων από την Αυστραλία, στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική έως και την Αμερική, ξεχύθηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την οργή τους και τους φόβους τους για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την ελπίδα ότι είναι στο χέρι μας να σώσουμε το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη μας.

Πρόκειται για τη γενιά που γεννήθηκε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και κληρονόμησε έναν πλανήτη για τον οποίο έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Και είναι η γενιά που είναι αποφασισμένη να μην αφήσει κάτι τέτοιο να περάσει!

Ένα οικολογικό μανιφέστο

«Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι», ανέφεραν μαθητές σε μία επιστολή – μανιφέστο που δημοσιεύτηκε στον βρετανικό Guardian.

«Εμείς, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούμε πολύ για το μέλλον μας. Η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή προκαλεί την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών και το περιβάλλον παγκοσμίως βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Οι νέοι αποτελούμε πάνω από τον μισό πληθυσμό της γης. Η γενιά μας μεγάλωσε με την κλιματική κρίση και θα πρέπει να ζήσουμε με αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν μας συμπεριλαμβάνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ούτε σε τοπικό ούτε σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε το μέλλον της ανθρωπότητας, ένα μέλλον χωρίς φωνή. Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την αδικία. Διεκδικούμε δικαιοσύνη για όλα τα θύματα της κλιματικής αλλαγής και ξεσηκωνόμαστε. Τώρα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Άνθρωποι πέθαναν, πεθαίνουν και θα πεθάνουν αλλά εμείς μπορούμε και θα σταματήσουμε αυτή την τρέλα», σημειώνουν.

«Μας απογοητεύσατε στο παρελθόν. Όμως η νεολαία αυτού του κόσμο έχει αρχίσει να κινείται και δεν θα ησυχάσουμε πια», προειδοποιούν οι μαθητές.

SOS κι από τους μαθητές στην Ελλάδα

Πορείες ενάντια στην κλιματική αλλαγή έγιναν και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό σύνθημα «Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε». Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Κύπρο.

Στην Αθήνα μαθητές και φοιτητές έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Μια Γη, μία ευκαιρία» και «Σώστε τον πλανήτη». Στη Θεσσαλονίκη, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία από το πλακόστρωτο της παραλίας μέχρι τον Λευκό Πύργο, με πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΑΠΘ. «Σταματήστε το έγ-κλιμα», «Σεβαστείτε την επιθυμία μας για ζωή», «Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο» ήταν μερικά από τα μηνύματα των διαδηλωτών.

«Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία της ζωής για εμένα κι όχι μόνο προστασία της ζωής των δέντρων αλλά των ανθρώπων. Η αλλαγή του κλίματος ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», τόνισε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 16χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων κι όχι μόνο νέων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως «η πρωτοβουλία #SCHOOLSTRIKE4CLIMATE ακολουθεί τα βήματα της 15χρονης Γκρέτα από τη Σουηδία και μας δείχνει τον δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές που το περιβάλλον και η ζωή απαιτούν από όλους μας. Η παγκόσμια -πλέον- πρωτοβουλία των νέων για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον μας δίνει ελπίδα για το αύριο, αλλά δημιουργεί και πολλές υποχρεώσεις. Τα παιδιά του πλανήτη ανησυχούν ειλικρινά, γιατί τα λόγια και οι δηλώσεις δεν αρκούν για τη σωτηρία του πλανήτη. Οφείλουμε να τα ακούσουμε».

«Κάθε μέρα που περνάει χάνουμε χρόνο, φυσικούς πόρους, περιβάλλον, οικονομία και εργασία. Το σύνθημα Thereisno Planet B απεικονίζει πλήρως την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Φάμελλος και σημείωσε πως «η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει σε αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, αλλά και σε κοινωνική συμμετοχή. Αλλάζουμε την τύχη της ανθρωπότητας, σημαίνει αλλάζουμε συνήθειες παραγωγής, ζωής και κατανάλωσης. Σημαίνει αλλάζουμε πολιτικές προτεραιότητες, αλλάζουμε στάση ζωής και διεκδικούμε το βιώσιμο αύριο του πλανήτη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος