FOLLOW US: facebook twitter

Την Επόμενη Μέρα σε Ποια «Κανονικότητα» Επιθυμούμε να Επιστρέψουμε Ακριβώς;

Ημερομηνία: 24-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Χρειαζόμαστε άραγε την επαναφορά/επιβολή ενός «κανονικού» που δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες των πολλών; Αναρωτιέται ο υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, Αντώνης Γαλανόπουλος.

Τo 2020 μοιάζει σαν ένα έτος σε αναστολή. Προς το τέλος του πρώτου κιόλας μήνα του άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι κάτι συμβαίνει στην Κίνα. Τον Φεβρουάριο η γειτονική Ιταλία ξεκίνησε να μπαίνει στο στόχαστρο της προσοχής, από τον Μάρτιο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός κήρυξε πανδημία, η Ευρώπη έγινε το νέο επίκεντρο. Σήμερα ο μισός πλανήτης βρίσκεται υπό κάποιο καθεστώς καραντίνας.

Σε αυτή τη συνθήκη που κυριαρχούν οι φόβοι για το δεύτερο επερχόμενο κύμα του ιού, οι ειδήσεις για τα χιλιάδες θύματα που ακόμα καταγράφονται καθημερινά παγκοσμίως,  οι ανησυχίες για τις ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες του παρατεταμένου εγκλεισμού αλλά και οι εκτιμήσεις για μια βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση, στο μυαλό όλων βρίσκεται η επόμενη μέρα. «Σταδιακή και μακρόσυρτη», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα είναι η μετάβαση στην κανονικότητα.

Η ζωή μπορεί να μην επιστρέψει στην κανονικότητα, φέρεται να δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι στις ΗΠΑ. Η ακριβής δήλωση είναι «θα επιστρέψουμε στο κανονικό όταν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία αλλά η επιστροφή στην προ-κορωνοϊού συνθήκη μπορεί να μην συμβεί ποτέ με την έννοια ότι η απειλή θα είναι εκεί».

Ο Έζρα Κλάινσυνιδρυτής του αμερικάνικου μέσου ενημέρωσης Vox, έγραψε πρόσφατα ένα άρθρο στο οποίο μιλά για τα εναλλακτικά σχέδια για την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ. Γράφει χαρακτηριστικά ότι ενώ αναζήτησε τα σχέδια αυτά για να βρει παρηγοριά, όλα τους λένε, με διαφορετικό τρόπο, το ίδιο πράγμα: Ακόμα κι αν μπορεί κανείς να φανταστεί τις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, δεν υπάρχει «κανονικό» στον ορίζοντα για το ορατό μέλλον.

Στο The Atlantic δημοσιεύθηκε άρθρο που ανέλυε τα 4 πιθανά χρονοδιαγράμματα για την επιστροφή στη κανονικότητα. Εκεί ξεχωρίζει η φράση: «η ζωή θα επιστρέψει στο κανονικό, αν και, την ίδια στιγμή, εντελώς αλλαγμένη».

Οι σχετικές αναφορές πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Όσο βαθαίνει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, τόσο περισσότερο θα μιλάμε για την χαμένη κανονικότητα, την αναζήτησή της ή τη νέα εκδοχή της. Αναπτύσσεται ένα υπο-είδος αρθρογραφίας με χαρακτηριστική θεματολογία τη νοσταλγία της κανονικότητας. Ο Στίβεν Τέιλορ, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας, γράφει στην εφημερίδα Guardian ότι η ζωή μπορεί να μην επιστρέψει στο «κανονικό» για την γενιά που διαμορφώθηκε από τον κορωνοϊό, ενώ ακόμη και στο Foreign Press δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Η κανονική οικονομία δεν θα επιστρέψει ποτέ». Εκεί ο καθηγητής ιστορίας, Άνταμ Τούζι, γράφει: «Μπορεί να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν στο κανονικό. Αλλά πως θα το καταλάβουμε; Εξάλλου, τα πράγματα έμοιαζαν κανονικά τον Ιανουάριο, λίγες εβδομάδες πριν ο κόσμος σταματήσει. Αν η ριζική αβεβαιότητα ήταν μια ανησυχία στο παρελθόν, σήμερα είναι μια παρούσα πραγματικότητα».

Πηγή: popaganda.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος